Hopp til innhold

Skuespillerforbundet og Filmforbundet: – Arbeides uten kontrakter i film- og TV-bransjen

– Arbeid uten kontrakter forekommer, sier de to største forbundene i bransjen. – Uheldig, mener Virke Produsentforeningen.

Knut Alfsen, leder av Norsk Skuespillerforbund

Knut Alfsen er leder av Norsk Skuespillerforbund.

Foto: Peder Bergholt / NRK

– Filmforbundet er kjent med at det i bransjen forekommer tilfeller hvor kontrakt ikke skrives, sier forbundsadvokat i Norsk Filmforbund, Bjørn Alexander Brem.

Han representerer forbundet som de fleste arbeidstakerne i film- og TV-bransjen i Norge er organisert gjennom. Utenom skuespillerne, som ofte er organisert gjennom Skuespillerforbundet:

– Ja, det forekommer at det arbeides uten kontrakt i bransjen, sier også forbundsleder i Skuespillerforbundet, Knut Alfsen.

Begge forbundene oppfordrer sine medlemmer til å skrive kontrakter når avtaler gjøres.

– Jo tidligere man kan inngå en detaljert kontrakt, jo bedre er det, sier Alfsen.

Saksøker produksjonsselskap

Forrige uke fortalte NRK om lyddesigner Christian Schaanning som saksøker produksjonsselskapet Atlantic Crossing Productions, et selskap opprettet av Cinenord Drama i forbindelse med TV-produksjonen «Atlantic Crossing».

Schaaning

Christian Schaanning har hatt ansvaret for lyden på flere av Norges største filmer, som «Bølgen» og «Kongens nei». Han har vunnet flere Amanda-priser.

Foto: Privat

Selskapet hans FilmBling saksøker selskapet Atlantic Crossing Productions for nærmere to millioner kroner.

Schaanning mener han og selskapet hadde en avtale om at han skulle ha ansvaret for lydmiksen ved produksjonen. Selskapet mener de ikke hadde en avtale. Schaanning og selskapet skrev aldri en kontrakt.

Christian Schaanning er medlem av Norsk Filmforbund, men saken føres ikke av dem.

– Useriøst

– Det at man ikke skriver kontrakt vil jeg påstå er høyst uvanlig, sier Stian Langgaard-Nielsen, juridisk fagsjef i Virke Produsentforeningen.

Stian Langgaard-Nielsen

Stian Langgaard-Nielsen er advokat i Virke.

Foto: Stian Schioldborg

Virke Produsentforeningen representerer arbeidsgiverne i film- og TV-bransjen, altså de fleste produksjonsselskapene i Norge.

Langgaard-Nielsen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag når han sier at det er svært uheldig å ikke skrive kontrakt:

– Ja, det vil jeg beskrive som nokså useriøst, og det er ikke noe vi råder våre medlemmer til, sier han.

Hvem har ansvaret?

Brem i Filmforbundet sier at det følger av arbeidsmiljøloven at arbeidsgiveren har ansvaret for at det foreligger kontrakt når man er midlertidig eller fast ansatt arbeidstaker.

– Hvis du jobber for egen regning og risiko og er selvstendig næringsdrivende så er kontrakten begge parters ansvar. Om det ikke foreligger kontrakt, blir det så et spørsmål hvorvidt det kan bevises at det likevel er inngått en avtale, altså at det foreligger et tilbud og en aksept, sier Brem.

Langgaard-Nielsen i Virke Produsentforeningen sier følgende:

– Jeg er enig i at når to selskaper lager avtale seg i mellom er begge ansvarlig for at avtalen gjøres skriftlig – og det bør være i begge parters interesse at avtalen gjøres skriftlig.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters