Hopp til innhold

Saksøker produksjonsselskap for nærmere to millioner kroner

En av Norges mest prisvinnende lyddesignere, Christian Schaanning, mener produksjonsselskapet Atlantic Crossing Productions skylder ham nesten 2 millioner kroner. Selv om han ikke hadde skrevet kontrakt med selskapet.

Schaaning

Christian Schaanning i et av hans lydstudioer. Nå saksøker han et av Norges største produksjonsselskap.

Foto: Ola Hana, NRK

Christian Schaanning har hatt ansvaret for lyden på flere av Norges største filmer, som «Bølgen» og «Kongens nei». Han har vunnet flere Amanda-priser.

Nå krever selskapet hans FilmBling AS 1.950.000 kroner og omkostninger av Atlantic Crossing Productions AS, et selskap som Cinenord Drama AS har opprettet i forbindelse med tv-produksjonen «Atlantic Crossing».

Cinenords advokat Christian With i advokatfirmaet Bing Hodneland bekrefter til NRK at stevningen er mottatt.

Selskapet Cinenord er nylig meldt til Arbeidstilsynet i forbindelse med den samme produksjonen.

Schaanning mener han hadde en avtale med selskapet om å ha ansvaret for lydmiksen på tv-serien. Men produksjonsselskapet selv mener en avtale aldri ble inngått. Det ble aldri underskrevet en kontrakt.

Lydjobben ble utført av et annet selskap.

Mener en avtale ble gjort

Schaannings advokat, Per Conradi Andersen ved Kvale Avokatfirma DA, bekrefter at en stevning er sendt til Oslo tingrett.

– Det skjer fordi Atlantic Productions AS har vært konsekvent avvisende til at det har vært en avtale mellom dem og Christian Schaanning.

– Hvorfor mener dere at det finnes en avtale?

– Det er bekreftet på e-post og SMS at det finnes en avtale. Og han har fått beskjed om at han kan sende første avdrag for fakturaen basert på avtalen.

– Men hvorfor mener dere at det finnes en avtale når det ikke er underskrevet en kontrakt?

– En muntlig avtale er like bindende som en skriftlig. Den muntlige avtalen bekreftes av en del skriftlig materiale og partenes handlingsmønster etter at partene er inngått, sier Andersen.

Atlantic Crossing

Den kommende tv-serien «Atlantic Crossing» har internasjonale navn på rollelisten. Her er skuespillerne Sofia Helin og Kyle MacLachlan i rollene som kronprinsesse Märtha og president Roosevelt fra serien.

Foto: Dusan Martincek / Cinenord/NRK

– Ble ikke enige

Produsent for «Atlantic Crossing» og eier av Cinenord, Silje Hopland Eik svarer følgende:

– Christian Schaanning er en av Norges beste lyddesignere og fra et kreativt ståsted ønsket vi å samarbeide, men dessverre ble vi ikke enige om de kommersielle betingelsene for oppdraget.

Christian Schaanning hevder dere hadde en avtale - hva mener dere?

– Vi gav Schaanning muligheten til å gi oss et bedre tilbud enn konkurrenten, men dette imøtekom han ikke, så dessverre ble det derfor ikke inngått en avtale med Schaannings firma. Vi hadde et budsjett å forholde oss til, med rammer vi ikke kunne gå utover, og dermed falt valget på en annen leverandør.

En e-post

3. desember 2018 får Schaanning en e-post fra produksjonsselskapet Cinenord. NRK har sett e-posten fra en ansatt i selskapet, der det står følgende:

«Jeg er glad for å høre at du nå er med på prosjektet, velkommen».

Schaanning mener e-posten, en lengre e-post-utveksling med Cinenord og samtalen han hevder å ha hatt med produsent Silje Hopland Eik over telefon er et bevis på at de nå har en avtale om at Schaaning skal ha ansvaret for den endelig lydmiksen på «Atlantic Crossing». Han takker ifølge ham selv nei til alle andre oppdrag i samme tidsrom.

Avtalen er, ifølge Schaanning, å få betalt en stor sum av Cinenord for jobben. Denne summen skulle, ifølge ham selv, dekke leie av lydutstyr, hans egen lønn og betaling til underleverandører.

Men produksjonsselskapet selv mener de aldri hadde en avtale.

Få uker før produksjonen av serien skal starte, får Schaanning beskjed om at lydjobben er gitt til noen andre.

Silje Hopland Eik

Silje Hopland Eik eier produksjonsselskapet Cinenord.

Foto: Cinenord

Schaanning mener at e-post-utvekslinger mellom han og Cinenord tilsa at dere hadde inngått en avtale, blant annet ble han ønsket «velkommen på prosjektet» i en e-post - er ikke det en indikasjon på at dere hadde en avtale?

– Det tror jeg henspiller til at Schaanning gjorde lyden på en promo vi laget i starten av innspillingen på Atlantic Crossing, noe vi faktisk avtalte og gjennomførte i desember 2018, skriver Hopland Eik.

Schaaning mener du og han hadde en telefonsamtale der dere ble enige om en sum og enige om at dere hadde en avtale - stemmer dette?

– Disse samtalene ligger tilbake i 2018, da vi forhandlet om å få til en avtale med Schaanings lydfirma, men tilbudet var ikke konkurransedyktig og valget falt derfor på en annen leverandør. Vi forsøkte da å få til at Schaaning kunne være med som lyddesigner på dette teamet, hvilket han avslo. Vi arbeider gjerne med Schaanning på andre produksjoner, vi har nye store tv-serier på trappene, det ble bare for dyrt for oss i denne runden.

Hva skjer videre i denne prosessen for dere nå?

– Vi bekrefter at vi har mottatt stevningen og vil gjennomgå den med vår advokat.

– Synd at kontrakt må være underskrevet

Schaanning selv mener søksmålet er nødvendig for ham og selskapet hans.

– Dette har hatt store konsekvenser for meg og selskapet mitt rent økonomisk, sier han.

– Hvorfor skrev du ikke bare en kontrakt med dem?

– Fordi jeg mente vi hadde en avtale og det er vanlig praksis i bransjen å avtale muntlig eller på andre måter. Jeg syntes det er synd at en kontrakt må være underskrevet for at en avtale skal gjelde.

Kulturstrøm

 • Cezinando dømmes til samfunnsstraff

  Mandag møtte artist Kristoffer Cezinando Karlsen i Oslo tingrett i en såkalt tilståelsessak.

  Rapperen ble dømt til 120 timers samfunnsstraff etter møbel-tyverier.

  26-åringen er siktet for fem tyverier av møbler verdt rundt 380.000 kroner. Flere av møblene er levert tilbake, ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen.

 • 1,2 millioner nordmenn så finalen i Eurovision

  1,2 millioner nordmenn så Ukraina vinne Eurovision 2022 i Torino i Italia på lørdag. Det utgjorde ni av ti TV-seere, som er ny rekord.

  – Markedsandelen på NRK1 var på hele 89 prosent, som er det høyeste vi har målt med moderne TV-målinger, sier analytiker Maren Eline Fossan i NRK til Kampanje.

  TV-målingen fra Kantar går tilbake til 2000.

  Målt i antall seere var det en nedgang på 275.000 fra i fjor. Da var seerandelen 85,7 prosent.

  Totalt ble finalen sett av nærmere 200 millioner mennesker.