Hopp til innhold

– Kan ikke skrive om massemord, biljakter eller privatdetektiver

GØTEBORG: Island er et av landene med minst kriminalitet i hele verden. Men det hindrer ikke en av landets mest anerkjente forfattere, Arnaldur Indridason, i å finne inspirasjon til krimromanene sine.

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason mener det finnes mange begrensninger i det å skrive realistisk krim fra Island. Men nettopp denne utfordringen er noe av det mest spennende med skrivearbeidet mitt, forteller han.

Foto: Daniel Roland / Afp

Arnaldur Indridason er et hett navn på Bokmessen i Gøteborg. Ifølge krimforfatterens svenske forlag, Norstedts, har bøkene hans solgt i flere millioner eksemplarer og blitt utgitt i over 30 land.

Lørdag formiddag lot han seg intervjue av redaktøren for det svenske litteraturmagasinet «Vi läser», Yukiko Duke. Hun var blant annet interessert i hvordan Indridason forholder seg til krimsjangerens rammer. «Opplever du det begrensende at det alltid har skjedd et mord og at leseren vet at det kommer til å bli løst?» spurte hun ham.

– Nei, det opplever jeg ikke som en begrensning i det hele tatt. Det finnes uendelig med muligheter for hvordan jeg kan fortelle en historie innenfor disse rammene, svarte Indridason.

Arnaldur Indridason

Da Arnaldur Indridason ble intervjuet av Yukiko Duke, var han opptatt av å få frem alle mulighetene krimsjangeren byr på.

Foto: Thomas Espevik

– Krimsjangeren har plass til god litteratur

Indridason fortalte videre at han er en «9 til 5-forfatter», og at det trolig er noe han har med seg fra sin bakgrunn som journalist – en erfaring han karakteriserte som gull verdt.

– Som journalist må en være kreativ, men også forholde seg til deadlines. Og så må man skrive på en måte som folk forstår. Det er helt klart at dette har vært nyttig for meg å lære, sa han.

«Du gikk fra å være journalist til å bli krimforfatter. Har du noen gang hatt vurdert å skrive noe annet enn krim?», spurte Duke. Til svar fikk hun et kontant nei:

– Jeg ser ikke på krimromaner som noe annet enn resten av skjønnlitteraturen som finnes. Sjangeren har plass til poetiske beskrivelser og i det hele tatt god litteratur. Jeg blir aldri ferdig med alle mulighetene det gir å skrive krim, svarte Indridason.

– Romanene mine er karakterdrevne

Arnaldur Indridason

Etter intervjuet var det lang kø for å få signert bøker av den populære islandske krimforfatteren.

Foto: Thomas Espevik

NRK møtte Indridason etter intervjuet, og spurte da om hvordan det er å skrive krim med handling lagt til et land som har så lite kriminalitet.

– Jeg synes ikke at det er noe problem. Romanene mine er karakterdrevne, og handler mer om sted og folk enn vold og drap. Jeg ønsker at leserne skal tro på karakterene mine, og oppfatte fortellingene som realistiske.

– Men det realistiske fokuset gir vel noen begrensninger?

– Ja, selvfølgelig. Jeg kan ikke bruke mange av de vanligste ingrediensene som finnes i krimsjangeren, som for eksempel massemord eller biljakter. Jeg kan heller ikke skrive om privatdetektiver, for det finnes ikke på Island. Men det er nettopp dette jeg synes er interessant, at jeg har så få elementer å ta av. Det gjør at jeg må finne nye måter å skrive krim på.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters