Hopp til innhold

Bondevik gir Clintons thriller en sterk firer på terningen

– Boka hadde blitt mer spennende om den var mer sannsynlig, sier Kjell Magne Bondevik om «Presidenten er savnet», skrevet av Bill Clinton og James Patterson.

Clinton og Bondevik

VENNER: Bondevik og Clinton fant tonen da Bondevik besøkte Det hvite hus i 1999, og har holdt kontakten siden.

Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

I dag ble thrilleren «Presidenten er savnet» utgitt på norsk. Det oppsiktsvekkende med boka er at den er skrevet av president Bill Clinton, sammen med den kjente spenningsforfatteren James Patterson.

Clinton var den første sittende amerikanske presidenten som besøkte Norge, og den som fikk det til i 1999 var daværende statsminister Kjell Magne Bondevik. NRK har derfor bedt Bondevik om å lese vennens roman. En bok han slett ikke så komme:

– Jeg møtte Clinton senest i april i år. Da sa han ingenting om at han skulle utgi en spenningsroman, så det kom som en overraskelse, ler Bondevik, som har lest boka på hytta i Stavern.

Kjell Magne Bondevik leser Bill Clintons krim

KRIMLESER: Bondevik leser gjerne krim, fra Agatha Christie til norske forfattere som Jo Nesbø og Jørn Lier Horst. Her med Clintons thriller.

Foto: Privat foto

Savner mer realisme

Thilleren åpner med at president Jonathan Lincoln Duncan forbereder seg til en skarp og kritisk høring i Kongressen. Han har beskyttet verdens verste terrorist. Hvorfor? President Duncan har sine grunner, men de kan han ikke avsløre. For USA står overfor en trussel av hittil ukjent dimensjon. Og så forsvinner presidenten sporløst.

– Et angrep mot USA fra et datavirus, som vi leser om her, er en sannsynlig trussel, sier Bondevik.

Den nåværende lederen av Oslosenteret jobber fortsatt med internasjonal politikk og demokrati, og synes boken er spennende med god fremdrift, men at intrigen går litt over stokk og stein:

– Boka hadde blitt mer spennende om handlingen var mer sannsynlig.

Tydelige trekk av Clinton

James Patterson og Bill Clinton har fått like store forfatternavn på bokomslaget, men Bondevik tror nok det er den erfarne spenningsforfatteren som står for det meste av skrivingen. Likevel kjenner han godt igjen Clinton i boka, som er skrevet i jeg-form fra presidentens perspektiv:

– Menneskekunnskapen til Bill Clinton er uovertruffen, og den egenskapen har bokas president fått. Måten president Duncan analyserer medspillere og motstandere i boka speiler også Clintons even til å ta gode strategiske grep.

– Du som kjenner Clinton godt, hvorfor tror du en travel ekspresident ville bruke tid på å skrive en spenningsroman?

– Han har nok villet ha det litt moro. Og kanskje endre litt på imaget sitt.

Clintons presidentperiode var preget av flere personlige skandaler. Ikke minst Lewinsky-affæren, som har blitt brakt på bane igjen i disse #metoo-tider.

– Kan det hende Clinton er ute etter å pleie sitt eget ettermæle med denne fortellingen om en slags super-president?

– Det er i så fall en dristig måte å pleie ettermæle sitt på, ler Bondevik. – Men boka blir nok en internasjonal bestselger, så den vil nok styrke ettermælet hans på sett og vis.

Hvis Bondevik skulle skrevet krim

– Om du skulle la deg inspirere av din statslederkollega og selv skrive en krim, hvilken episode fra din tid som statsminister vill du basert intrigen på?

– Da ville jeg valgt oppspillet til krigen i Irak i 2003, hvor vi var utsatt for et voldsomt press fra USA, noe vi til slutt sa nei til.

– Du har altså gitt både ros og ris til din venns krimdebut, men hva slags terningkast vil du gi «Presidenten er savnet»?

– Nå er ikke jeg profesjonell krimanmelder, men som en amatør som kjenner det amerikanske politiske miljøet utenfra, vil jeg gi den en firer, kanskje.

– Mellom fire og fem, høyner Bondevik til sist.

Her kan du lese NRKs profesjonelle anmelders kritikk av boken.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober