Skrekk skremmer folk til kinoene

Skremmende trend! Skrekkelige skrekkfilmer gjør det knivskarpt på kino i konkurransen med andre mer påkostede filmproduksjoner. Kvalitet og fellesopplevelsen er årsaken, mener kinosjefer.

«The Conjuring 2

Patrick Wilson som Ed Warren og Vera Farmiga som Lorraine Warren i en scene fra «The Conjuring 2».

Foto: New Line Cinema

Hollywood kan bruke hundre millioner dollar og mer på enkelte storfilmer, men aller best liker de selvsagt å bruke minst mulig og tjene mest mulig.

Skrekkfilmene som regel har lave produksjonsbudsjetter og er en sjanger hvor unge talenter gjerne liker å vise seg frem i. Nå er sjangeren i ferd med å bli enda større enn tidligere.

Sjangeren er mer «stueren», mener Arild Kalkvik, kinosjef i Trondheim Kino og leder i Norske kinosjefers forbund.

I felleskapsarenaen, kinoen, vil folk ikke bare ha romantiske dramaer. Eller filmer om at verden går under, mens trikotkledde helter suser rundt. De vil ha mer eller mindre virkelighetsnært blod og grøss.

Arild Kalkvik

Styreleder Arild Kalkvik i Film & Kino. Kalkvik er også leder for Norske kinosjefers forbund, leder i KinoNor og direktør for Trondheim Kino.

Foto: John Berge

– Økt status

– Bare det at en skrekkfilm lanseres på en onsdag, som vanligvis bare blir storfilmer til ære, forteller litt om sjangerens økte status, mener Arild Kalkvik.

Han sikter til nylig lanserte «The Conjuring 2», som hadde premiere 8. juni 2016 på norske kinoer. Filmen er den nyeste i en lang rekke av skrekkfilmer som får oppsiktsvekkende gode kinotall.

Lovprises av de fleste

Den første «The Conjuring» fra 2013 ble sett av nærmere 100.000 på kino i Norge, mens toeren ligger an til å tangere dette tallet med god margin.

At en oppfølger faktisk gjør det enda bedre er slett ikke vanlig innenfor en tidligere lavstatussjanger. Nå har riktignok filmselskapet doblet budsjettet på film nummer to til 40 millioner dollar. Og dette gir resultater, både i besøk og kritikk. I løpet av åpningshelgen var kinoomsetningen i USA alene den samme som budsjettet.

The Conjuring 2

Patrick Wilson som Ed Warren i «The Conjuring 2».

Foto: NEW LINE CINEMA

P3s anmelder Birger Vestmo er blant de mange som lovpriser «The Conjuring 2»: «Det tekniske er på topp, fortellergleden er høy og viljen til å la sjangeren diktere historiens utvikling er prisverdig. Det er som det gamle ordtaket «if it works, don’t fix it»!»

Og hos Rotten Tomatoes er publikum hakket over kritikerne. I skrivende stund liker 88 prosent av de stemmegivende filmen, mens 75 prosent av i alt 125 anmeldelser er sertifisert som ferske tomater. «The Conjuring 2» har også fått A- hos det amerikanske testselskapet CinemaScore, som ifølge The Hollywood Reporter neppe aldri før har skjedd med en skrekkfilm.

Christin Berg

Programdirektør Christin Berg i Nordisk Film Kino.

Foto: JOHN BERGE

Buzz-filmene slår an

Det er fortsatt nok av skrekkfilmer som synker som en stein på kino, eller aldri får sjansen i det første, eksklusive «visningsvinduet». Men de som er gode, får som regel muligheten til å feste seg blant et større publikum.

– «The Conjuring»-filmene føyer seg inn i rekken av filmer, som «It Follows», «Annabelle» og «The Boy». Folk finner fort ut hvis det er en viss buzz rundt dem, mener Christin Berg, programdirektør hos Nordisk Film Kino. Hos landets største kinokjede er «The Conjuring 2» en storslager i disse dager.

– Filmen sitter som støpt. Den er veldig intens gjennom hele fortellingen. Den er blant skrekkfilmer som har en originalitet og klarer å tenke nytt innen sjangeren. Da skapes det forventninger i markedet.

Skrekkfilmentusiastene

Skrekkfilmentusiastene Morten Haagensen (t.v.) fra Oppdal Kino og Øystein Simonsen fra Tysvær Kino driver hver sin lille skrekkfilmfestival.

Foto: JOHN BERGE

Skrekkfilmfest i Tysvær og på Oppdal

Blant norske kinosjefer finnes det flere yngre skrekkfilmentusiaster, som har tatt gleden inn i arrangement som Tysvær skrekkfest og Ramaskrik på Oppdal. Begge festivalene arrangeres til høsten for femte gang på rad.

– Først og fremst skyldes besøket på «The Conjuring 2» at det er en god skrekkfilm, som likes av både skrekkfilmfans og andre som går på kino, mener Øystein Simonsen. Han er kinosjef hos Tysvær kino og primus motor bak Tysvær skrekkfest.

Det nye eventyret for ekteparet Ed and Lorraine Warren og deres paranormale undersøkelser er understøttet av at den første filmen også har hatt et svært godt liv på andre plattformer etter kinolansering, mener Simonsen, og sikter til Blu-ray, DVD og strømmetjenester.

En annen skrekkfilm fra i år - «The Boy» med premiere 1. april – ble sett av nesten 40.000 besøkende på kino. Den ble lansert på Blu-ray, DVD og digitalt 13. juni 2016. En annen skrekkslager er «It Follows» (kinopremiere: 17. april 2015) med nesten 50.000 publikummere.

Ikke lenger et USA-fenomen

– Tradisjonelt sett har skrekkfilmene stått sterkest i USA, forteller Arild Kalkvik.

– Det var kanskje mer et bakgårdsprodukt tidligere, men nå skal alle de store studioene lage skrekkfilmer eller har datterselskaper som gjør det. Det er på linje med at alle har sine egne animasjonsavdelinger, sier han videre. Trondheims kinosjef påpeker at sjangeren trekker til seg unike filmtalenter, som klarer å skape det han mener er «den ultimate kinoatmosfære.»

– Skrekkfilm er som skapt for kino, hvor man sitter i det store mørket, med store bilder og like stort lydbilde. Det blir en skrekkblandet frydefull opplevelse, hvis man lever seg inn i det. Du utsetter deg selv for noe vemmelig og ekkelt, men er i trygge omgivelser!

Tysværs skrekkfilmekspert mener at den glødende interessen for skrekkfilm også skyldes bedre tilgang enn noensinne. Både med strømmetjenester, reutgivelser av klassikere og mer mainstream-serier som «The Walking Dead» og «American Horror History».

AMC Studios

Andrew Lincoln spiller Rick Grimes i «The Walking Dead».

Foto: AMC Studios

Grugled deg til disse!

Hva med kommende skrekkfilmer på kino videre i 2016?

– Jeg tror «Lights Out» slår til på kino i sommer. Den ser veldig lovende ut. Jeg er også spent på «The Shallows», og synes det er bra at filmdistributøren sprer skrekk fra badestrandene i sommer, sier Morten Haagensen, kinosjef ved Oppdal Kino og mannen bak Ramaskrik.

Sammen med kollega Øystein Simonsen drar han til London Frightfest i august for å snappe opp de «hotteste» nye skrekkfilmene.

Ønsker seg flere norske skrekkfilmer

Marius Olsen hos kino- og videodistributøren Another World Entertainment har i ti år bragt tildels omstridte skrekkfilmer ut på markedet. Han gleder seg over at sjangeren blomstrer som aldri før. Men ønsker seg flere norske skrekkfilmer.

Marius Olsen

Daglig leder Marius Olsen hos Another World Entertainment.

Foto: Katrine Wang Svendsen, KINOMAGASINET


– Det er et bra konsum av skrekkfilm i Norge og det lages mange gode skrekkfilmer for tiden. Det har vært mange gode norske. Her vil jeg fremheve den originale «Villmark» og klassikeren «De dødes tjern».

De to første «Fritt vilt»-filmene hadde et kinobesøk på hhv. 268.000 og 257.000 i 2006 og 2008.

Kulturstrøm

 • Slutt på 20th Century Fox

  Walt Disney har avsluttet bruken av et av underholdningsbransjens mest kjente merkenavn, 20th Century Fox. Disney kjøpte studioene fra Rupert Murdoch i fjor for over 71 milliarder dollar, og nå er de døpt om til 20th Television (NTB).

  20th Century Fox logo
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix
 • Tate-musea seier opp fleire hundre

  Kunstmuseet Tate Modern i London og systermusea i London, Liverpool og St. Ives seier opp halvparten av dei tilsette på kommersiell side. Det er snakk om 313 stillingar i butikkane, kafeane og restaurantane til musea, skriv The Guardian.

 • Göran Forsmark er død

  Den svenske skuespilleren Göran Forsmark er død, 65 år gammel. Det melder Aftonbladet. Han har spilt i over 100 film- og TV-roller. Han er kjent fra blant annet «Jägarna»og «Skärgårdsdoktorn».