Normal

Sjelfull mystikk

Empedokles fra Sicilia (490-430 f. Kr.) likte å presentere seg som åndsmenneske, gudelignende. Og han har et forbløffende moderne syn på celler og biologi, på kjærlighet og strid. Menneskesjelen beveger seg fra et stadium til det neste – stadig nærmere det guddommelige.

Melancholia A. Dürer

Ballad för trumpet

Ukens jazzartist, Jan Allan, spiller et stykke som kalles «Ballad för trumpet» i dag. Jeg har hørt det flere ganger tidligere, og vi delte denne musikken med dere da vi laget serien om jazz og filosofi i Stockholm i 2010.

Jeg visste imidlertid ikke at komponisten Nils Lindberg satte seg ned med balladen «I fall in Love too easily» komponert av Julie Styne med tekst av Sammy Cahn som drivfjær da han skrev balladen for trompetist Jan Allan.

«I fall in Love too easily – I fall in Love too fast
I fall in love too terribly hard. For love to ever last.»

Vemodig selverkjennelse

En litt vemodig selverkjennelse. Tekstforfatter Sammy Cahn sa om teksten at: «jeg følte jeg hadde sagt det som skulle sies. Hvis jeg hadde skrevet mer ville det likevel ikke tilført teksten noe nytt.» Nils Lindberg og Jan Allan tar hånd om framføringen så stemningen kommer til sin rett. Ikke umulig, kanskje – å kalle musikken for sjelfull mystikk?

Men det er vår venn Empedokles (490- 430 f. Kr.) jeg egentlig tenker på i dagens overskrift. Han har en veldig avansert oppfatning av «hva det er for noe, alt sammen.»

Fra arbeidsboka til Empedokles:

 • «Med jorden i oss – erkjenner vi jord utenfor oss, med det våte i oss erkjenner vi det våte i verden, med luft oppfatter vi den hellige luft, med vår indre ild forstår vi den ødeleggende ild i verden, kjærligheten oppfatter kjærlighet og strid Strid» (Routledge History of Philosophy s. 191)

Siden vi er av samme stoff som Altet kan vi erkjenne Altet. Sjelfull mystikk på høyt nivå, spør du meg.

NB

Dette er siste ordinære produksjon før sommerferien i Studio Sokrates, hvis alt går som planlagt dukker sokratesgjengen opp på jazzfestivalen i Molde, i Aleksandraparken klokken 15. på fredag 19. juli.
Inntil da får dere høre repriser av en serie Knut Borge, Pia Hverven Axell og undertegnede laget i London i 2005: «Jazz og filosofi i London, 1920 -1960»

Musikken:

Per Husby presenterer to komposisjoner med Jan Allan som solist i dag: 1: "I fall in love too easily" og 2: "A song you'll never sing". De av dere som bruker strømmetjenesten Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Kulturstrøm

 • Wolf Alice vant gjev britisk pris

  Det britiske indiebandet var nærmest stumme etter seieren, der de danket ut navn som Noel Gallagher, Arctic Monkeys og Lily Allen, skriver BBC. Ifølge juryen vant bandet Mercury-prisen for sitt eklektiske, forheksende andrealbum «Visions of a Life», som i det norske bransjenettstedet Gaffa ble beskrevet som en modigere og mer ambisiøs utgivelse enn debutplaten. (NTB)

  Wolf Alice
  Foto: Handout / NTB Tema
 • Cher hardt ut mot ABBA-Benny

  Til uken slipper Cher et album med sine versjoner av ABBA-klassikerne, og benytter anledningen til å kritisere Benny Andersson som komponerte bandets låter sammen med Björn Ulvaeus. – Benny tok jentene og brukte dem som instrumenter. Han laget en plass for dem i låtene, og de passet inn på den lille plassen. Men han ga dem ikke rom for å synge som de kanskje hadde villet, lyder det videre fra Cher. Etter å ha medvirket i «Mamma Mia – Here We Go Again»-filmen, sa Cher til The New York Times hun aldri var noen stor ABBA-fan på 70-tallet. (NTB)

  Mamma Mia! Here We Go Again
  Foto: Jonathan Prime / NTB Tema