NRK Meny
Normal

Peis på!

«Weitermachen!» står det på gravsteinen der Herbert Marcuses aske er begravet i Berlin.
En sangvinsk hilsen til alle oss som fortsatt snubler rundt i steinrøysa med flekker av kritisk teori på slipset mens vi lurer på hvor det ble av venstresida.
Ingen tvil: Herbert Marcuse var og ble berliner!

Herbert Marcuses gravsted i Berlin

Hegel på Gendarmenmarkt

Da Studio Sokrates besøkte Berlin i 2008 la jeg merke til et Hegelsitat som var støpt ned i brosteinene på den nydelige plassen foran Konzerthaus Berlin: «Ein Berliner Witz ist mehr wert als eine schöne Gegend»
«En berlinervits er mer verdifull enn vakre omgivelser!»

Hegels kompliment til berlinernes sans for humor pyntet brosteinen på en av Europas vakreste plasser, Gendarmenmarkt , «eine sehr schöne Gegend.»
En vits er mer verdifull enn vakre omgivelser! Snedig påminnelse.
Jeg lette etter sitatet i sommer, men da var det borte. Av en eller annen grunn. Jeg vet ikke hvorfor.

Weitermachen!

Valg av slagord på Marcuses gravstein er treffende. Jeg tror Marcuse var opptatt av å drive verden framover. En viktig drivkraft var kanskje hans måte å lese filosofi på. Et forsøk på å få filosofien til å omhandle dagens moderne utfordringer.

«Vi er kastet inn i en situasjon som Marcuse oppfatter som grunnleggende negativ» skriver Thomas Krogh: «vi er kastet inn i en verden som hemmer og undertrykker vår livsutfoldelse. Men (…) det må ikke lenger være slik». (Krogh i forordet til ‘Det endimensjonale menneske’ Bokklubben 2005, s XXIX)

I dette ligger naturligvis parolen «Weitermachen» Rist løs og gå videre!

Musikken

Per Husby har plukket fram to komposisjoner til denne utgaven av Studio Sokrates som avslutter vår lille serie om jazz og filosofi på Manhattan 1945-60. Lambert, Hendricks og Ross var en sangtrio som drev med «vocaleese» - avsynging av kjente instrumentsoloer i jazzen. Her framfører de Cloudburst - med en syngende versjon av denne saxofonsoloen: Claud Cloud & The Thunderclaps, 1955 Cloudburst, 1955. Intersserte kan se teksten her: Cloudburst, teksten
Så kommer Tor Endresen og framfører Per Sælemyrs komposisjon I Love New York. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her. Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Ein Berliner Witz ist mehr wert als eine schöne Gegend (GWF Hegel 1830)
Foto: NRK Studio Sokrates

Kulturstrøm

 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Morten Krogvold
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Forsvaret kutter i musikken

  Tirsdag 24. april ble det formelt bestemt hvordan Forsvarets musikk skal se ut i framtida – en framtid som innebærer nedskjæringer på åtte musikerstillinger og fire dirigenter. Kuttene skal settes i verk allerede 1. august, og kommer som en konsekvens av langtidsplanen for Forsvaret, som ble lagt fram i 2016, skriver Musikkultur

  Forsvarets musikk Harstad
  Foto: Nils Mehren