Hopp til innhold

Peis på!

«Weitermachen!» står det på gravsteinen der Herbert Marcuses aske er begravet i Berlin.
En sangvinsk hilsen til alle oss som fortsatt snubler rundt i steinrøysa med flekker av kritisk teori på slipset mens vi lurer på hvor det ble av venstresida.
Ingen tvil: Herbert Marcuse var og ble berliner!

Herbert Marcuses gravsted i Berlin

Hegel på Gendarmenmarkt

Da Studio Sokrates besøkte Berlin i 2008 la jeg merke til et Hegelsitat som var støpt ned i brosteinene på den nydelige plassen foran Konzerthaus Berlin: «Ein Berliner Witz ist mehr wert als eine schöne Gegend»
«En berlinervits er mer verdifull enn vakre omgivelser!»

Hegels kompliment til berlinernes sans for humor pyntet brosteinen på en av Europas vakreste plasser, Gendarmenmarkt , «eine sehr schöne Gegend.»
En vits er mer verdifull enn vakre omgivelser! Snedig påminnelse.
Jeg lette etter sitatet i sommer, men da var det borte. Av en eller annen grunn. Jeg vet ikke hvorfor.

Weitermachen!

Valg av slagord på Marcuses gravstein er treffende. Jeg tror Marcuse var opptatt av å drive verden framover. En viktig drivkraft var kanskje hans måte å lese filosofi på. Et forsøk på å få filosofien til å omhandle dagens moderne utfordringer.

«Vi er kastet inn i en situasjon som Marcuse oppfatter som grunnleggende negativ» skriver Thomas Krogh: «vi er kastet inn i en verden som hemmer og undertrykker vår livsutfoldelse. Men (…) det må ikke lenger være slik». (Krogh i forordet til ‘Det endimensjonale menneske’ Bokklubben 2005, s XXIX)

I dette ligger naturligvis parolen «Weitermachen» Rist løs og gå videre!

Musikken

Per Husby har plukket fram to komposisjoner til denne utgaven av Studio Sokrates som avslutter vår lille serie om jazz og filosofi på Manhattan 1945-60. Lambert, Hendricks og Ross var en sangtrio som drev med «vocaleese» - avsynging av kjente instrumentsoloer i jazzen. Her framfører de Cloudburst - med en syngende versjon av denne saxofonsoloen: Claud Cloud & The Thunderclaps, 1955 Cloudburst, 1955. Intersserte kan se teksten her: Cloudburst, teksten
Så kommer Tor Endresen og framfører Per Sælemyrs komposisjon I Love New York. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her. Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Ein Berliner Witz ist mehr wert als eine schöne Gegend (GWF Hegel 1830)
Foto: NRK Studio Sokrates

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.