Hopp til innhold

Peis på!

«Weitermachen!» står det på gravsteinen der Herbert Marcuses aske er begravet i Berlin.
En sangvinsk hilsen til alle oss som fortsatt snubler rundt i steinrøysa med flekker av kritisk teori på slipset mens vi lurer på hvor det ble av venstresida.
Ingen tvil: Herbert Marcuse var og ble berliner!

Herbert Marcuses gravsted i Berlin

Hegel på Gendarmenmarkt

Da Studio Sokrates besøkte Berlin i 2008 la jeg merke til et Hegelsitat som var støpt ned i brosteinene på den nydelige plassen foran Konzerthaus Berlin: «Ein Berliner Witz ist mehr wert als eine schöne Gegend»
«En berlinervits er mer verdifull enn vakre omgivelser!»

Hegels kompliment til berlinernes sans for humor pyntet brosteinen på en av Europas vakreste plasser, Gendarmenmarkt , «eine sehr schöne Gegend.»
En vits er mer verdifull enn vakre omgivelser! Snedig påminnelse.
Jeg lette etter sitatet i sommer, men da var det borte. Av en eller annen grunn. Jeg vet ikke hvorfor.

Weitermachen!

Valg av slagord på Marcuses gravstein er treffende. Jeg tror Marcuse var opptatt av å drive verden framover. En viktig drivkraft var kanskje hans måte å lese filosofi på. Et forsøk på å få filosofien til å omhandle dagens moderne utfordringer.

«Vi er kastet inn i en situasjon som Marcuse oppfatter som grunnleggende negativ» skriver Thomas Krogh: «vi er kastet inn i en verden som hemmer og undertrykker vår livsutfoldelse. Men (…) det må ikke lenger være slik». (Krogh i forordet til ‘Det endimensjonale menneske’ Bokklubben 2005, s XXIX)

I dette ligger naturligvis parolen «Weitermachen» Rist løs og gå videre!

Musikken

Per Husby har plukket fram to komposisjoner til denne utgaven av Studio Sokrates som avslutter vår lille serie om jazz og filosofi på Manhattan 1945-60. Lambert, Hendricks og Ross var en sangtrio som drev med «vocaleese» - avsynging av kjente instrumentsoloer i jazzen. Her framfører de Cloudburst - med en syngende versjon av denne saxofonsoloen: Claud Cloud & The Thunderclaps, 1955 Cloudburst, 1955. Intersserte kan se teksten her: Cloudburst, teksten
Så kommer Tor Endresen og framfører Per Sælemyrs komposisjon I Love New York. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her. Studio Sokrates spilleliste i Spotify

Ein Berliner Witz ist mehr wert als eine schöne Gegend (GWF Hegel 1830)
Foto: NRK Studio Sokrates

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.