NRK Meny
Normal

Uforglemmelig tur

Norge Rundt mønstret på verdens eldste Hurtigruteskip for en dag. Værgudene viste seg fra sin beste side, og vi lot oss sjarmere av både skipet og den fantastiske naturen.

Hurtigruteskipet Nordstjernen
Foto: NRK

Nostalgisk tur

- Det er dette som er Hurtigruten, sier Jan R. Svendsgård. Nordstjernen, som er verdens eldste Hurtigruteskip i trafikk, er et kjært barndomsminne for bodømannen.

 

Jan R. Svendsgård
Foto: NRK

  - Det var Hurtigruten som skapte liv og aktivitet langs kysten. Den er en del av vår kystkultur, og dette gamle skipet er "vårt" skip. Hurtigruten brakte med seg et pust av den store verden, og hadde det ikke vært for skipene, så hadde ikke Norge vært slik det er i dag, mener Svendsgård.

 

Hurtigruteskipet Nordstjernen
Foto: NRK

Stor familie

 - Jeg må innrømme at jeg ble skuffet da jeg fikk se lugaren min, sier Gabriele Regenbrecht fra Tyskland. Badet er så lite, at hele rommet blir vått når jeg skal dusje. Skuffelsen gikk fort over, og nå er jeg glad for at jeg er her. Det er fredelig, og skipet har sjarm. Alle snakker sammen, mannskapet har tid til oss, og jeg føler det som om vi er en stor familie, sier Regenbrecht.

 

Nyter sola på bakre dekk av Nordstjernen
Foto: NRK

Trofast Kaffegjeng i Ålesund

Når vi ankommer Ålesund, står det faste kaffegjenget og tripper utålmodig på kaien. Hurtigruten er noen få minutter forsinket i dag, og det liker de dårlig.

 

Kaffegjenget i Ålesund venter på at Nordstjernen skal legge til kai
Foto: NRK

- For oss er Hurtigruten et viktig samlingssted. Hver dag er vi ombord for å slå av en prat, og drikke kaffe. Kommer det ikke skip er vi flere som går slukøret hjem, forteller de. Og at gamle Nordstjernen er en av favorittene, er de skjønt enige om.

 

Kaffegjengen fra Ålesund ombord i Nordstjernen
Foto: NRK

Blikkstille hav

Værgudene viste seg fra sin beste side da Norge Rundt mønstret på. Fra tidlig morgen, til seine kveld kunne vi nyte blikkstille hav, storslått natur og solskinn. Til og med Stadhavet la seg flat, til stor glede for en ikke særlig sjøsterk programleder.

 

Sola går ned bak Nordstjernen
Foto: NRK

Bli med Nordstjernen på tur, fredag 30.mars klokken 19.30 på NRK1.

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP