NRK Meny
Normal

Uforglemmelig tur

Norge Rundt mønstret på verdens eldste Hurtigruteskip for en dag. Værgudene viste seg fra sin beste side, og vi lot oss sjarmere av både skipet og den fantastiske naturen.

Hurtigruteskipet Nordstjernen
Foto: NRK

Nostalgisk tur

- Det er dette som er Hurtigruten, sier Jan R. Svendsgård. Nordstjernen, som er verdens eldste Hurtigruteskip i trafikk, er et kjært barndomsminne for bodømannen.

 

Jan R. Svendsgård
Foto: NRK

  - Det var Hurtigruten som skapte liv og aktivitet langs kysten. Den er en del av vår kystkultur, og dette gamle skipet er "vårt" skip. Hurtigruten brakte med seg et pust av den store verden, og hadde det ikke vært for skipene, så hadde ikke Norge vært slik det er i dag, mener Svendsgård.

 

Hurtigruteskipet Nordstjernen
Foto: NRK

Stor familie

 - Jeg må innrømme at jeg ble skuffet da jeg fikk se lugaren min, sier Gabriele Regenbrecht fra Tyskland. Badet er så lite, at hele rommet blir vått når jeg skal dusje. Skuffelsen gikk fort over, og nå er jeg glad for at jeg er her. Det er fredelig, og skipet har sjarm. Alle snakker sammen, mannskapet har tid til oss, og jeg føler det som om vi er en stor familie, sier Regenbrecht.

 

Nyter sola på bakre dekk av Nordstjernen
Foto: NRK

Trofast Kaffegjeng i Ålesund

Når vi ankommer Ålesund, står det faste kaffegjenget og tripper utålmodig på kaien. Hurtigruten er noen få minutter forsinket i dag, og det liker de dårlig.

 

Kaffegjenget i Ålesund venter på at Nordstjernen skal legge til kai
Foto: NRK

- For oss er Hurtigruten et viktig samlingssted. Hver dag er vi ombord for å slå av en prat, og drikke kaffe. Kommer det ikke skip er vi flere som går slukøret hjem, forteller de. Og at gamle Nordstjernen er en av favorittene, er de skjønt enige om.

 

Kaffegjengen fra Ålesund ombord i Nordstjernen
Foto: NRK

Blikkstille hav

Værgudene viste seg fra sin beste side da Norge Rundt mønstret på. Fra tidlig morgen, til seine kveld kunne vi nyte blikkstille hav, storslått natur og solskinn. Til og med Stadhavet la seg flat, til stor glede for en ikke særlig sjøsterk programleder.

 

Sola går ned bak Nordstjernen
Foto: NRK

Bli med Nordstjernen på tur, fredag 30.mars klokken 19.30 på NRK1.