Hopp til innhold

Fem store dyr i liten bil

- Jeg har aldri sett en tiger som kjører bil før! Ropte en av ungene da bilen stoppet utenfor barnehagen.

Dyrenes karneval

Mye moro også på vei til jobb.

Foto: Samina Bruket / NRK

Det er år siden Forsvarets musikkorps Vestlandet sist var på barnehageturne. Når de nå skulle i gang med nettopp dette i Bergensområdet, så ville de gjøre noe litt spesielt. Hva med å kle seg ut som dyr, og gjøre det hele til en musikalsk dyrefortelling?

- Jeg har en dalmatinerdrakt

På Dyrenes karneval

En dalmatiner og en mus er klare for konsert!

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Norge Rundt møter søstrene Helene Margrethe og Karen Gullveig Alver Vatnelid hjemme en tidlig onsdagsmorgen. Vi forstår raskt at det ikke er en vanlig dag de har foran seg. For når vi spør hva de skal ha på seg, drar Helene og Karen ut kostymer fra klesskapet. En dalmatinerdrakt til minstejenta, og et musekostyme til Karen.

- Vi skal i barnehagen. Men det er Dyrenes karneval, sier storesøster.

Og det er tydelig at de gleder seg. De har også øvd på å synge sangen en liten undulat. For korpset skal visst spille den i tillegg til mange andre kjente og kjære barnesanger.

- Ikke alle forstår at vi er mennesker

Dyrenes karneval i barnehage

Kyllingen var en populær fargeklatt.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Neste gang vi møter søstrene står de spent sammen med de andre barna ved porten i barnehagen. Snart kommer dyrene! Og plutselig roper et av barna.

- Se, en tiger som kjører bil, det har jeg aldri sett før!

En etter en kommer de ut av bilen: en kylling, en ku, en løve og ikke minst en stor, flott elefant.

Lene Myhre Strand, tigersjåfør for dagen og prosjektansvarlig sier dyrekostymene gir en ekstra opplevelse for barna.

- Vi kommer tettere inn på barna. Dette med kostyrmene har vært en stor suksess. Uniformer skaper kanskje større avstand.

Dyrenes karneval etter konsert

Førnøyd korps etter konsert.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Strand forteller at de har vært i barnehager i hele Bergen kommune. 268 barnehager fikk tilbudet, og mer enn halvparten takket ja.

Noen av barna har også trodd at de var virkelige dyr som kom for å holde konsert.

- Noen har vært veldig redde, vi har også hørt at noen barn har blitt overrasket etter konserten da de så at de var mennesker inni draktene. For dem er dette her dyr som kommer på besøk.

Det var ikke mange redde barn i Vappus Vågedalen barnehage. Noen satt trygt på fanget til en voksen, mens andre hev seg etter halen til løven. Og det var ikke mange som ikke sang med. Bortsett fra en programleder, som visst hadde glømt flere av de kjekke sangene fra barndommen. Ikke så farlig det, dette var barnas og ikke minst dyrenes dag!

Kulturstrøm

 • - Krafttak for samisk språk og kultur

  Sametinget har forventninger om at regjeringen øker bevilgningene til Sametinget når statsbudsjettet for neste år legges frem. - Vi forventer at regjeringen holder det de har lovet i Hurdalsplattformen om et krafttak for samisk språk og et samisk kulturløft, og at de øker bevilgningene til Sametinget og setter oss i stand til å gjennomføre oppdraget vårt med å forvalte samisk språk og kultur. Det sier sametingsråd Runar Myrnes Balto til NRK. Sametinget har vedtatt et budsjettbehov for 2023 på 848,7 millioner kroner, i år har Sametinget fått 578 millioner kroner over statsbudsjettet.

  Runar Myrnes Balto
  Foto: Nils John Porsanger / NRK
 • Stor ære til Andsnes

  Leif Ove Andsnes har vunnet prisen Special Achievement Award under det prestisjetunge musikkmagasinet Gramophones klassiske musikkpriser for 2022.

  Prisen vinner han for sin utgivelse Mozart Momentum med Mahler Kammerorkester.

  Oslofilharmonien var nominert i kategorien årets orkester, men der var det Budapest Festival Orchestra som vant. Fiolinisten Johan Dalene, som er svensk med norsk tilknytning, ble kåret til årets unge artist.

  Festivalsjef og pianist Leif Ove Andsnes. Pressefoto fra Rosendal Chamber Music Festival 2022
  Foto: LIV OEVLAND / LIV OEVLAND