Fem store dyr i liten bil

- Jeg har aldri sett en tiger som kjører bil før! Ropte en av ungene da bilen stoppet utenfor barnehagen.

Dyrenes karneval

Mye moro også på vei til jobb.

Foto: Samina Bruket / NRK

Det er år siden Forsvarets musikkorps Vestlandet sist var på barnehageturne. Når de nå skulle i gang med nettopp dette i Bergensområdet, så ville de gjøre noe litt spesielt. Hva med å kle seg ut som dyr, og gjøre det hele til en musikalsk dyrefortelling?

- Jeg har en dalmatinerdrakt

På Dyrenes karneval

En dalmatiner og en mus er klare for konsert!

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Norge Rundt møter søstrene Helene Margrethe og Karen Gullveig Alver Vatnelid hjemme en tidlig onsdagsmorgen. Vi forstår raskt at det ikke er en vanlig dag de har foran seg. For når vi spør hva de skal ha på seg, drar Helene og Karen ut kostymer fra klesskapet. En dalmatinerdrakt til minstejenta, og et musekostyme til Karen.

- Vi skal i barnehagen. Men det er Dyrenes karneval, sier storesøster.

Og det er tydelig at de gleder seg. De har også øvd på å synge sangen en liten undulat. For korpset skal visst spille den i tillegg til mange andre kjente og kjære barnesanger.

- Ikke alle forstår at vi er mennesker

Dyrenes karneval i barnehage

Kyllingen var en populær fargeklatt.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Neste gang vi møter søstrene står de spent sammen med de andre barna ved porten i barnehagen. Snart kommer dyrene! Og plutselig roper et av barna.

- Se, en tiger som kjører bil, det har jeg aldri sett før!

En etter en kommer de ut av bilen: en kylling, en ku, en løve og ikke minst en stor, flott elefant.

Lene Myhre Strand, tigersjåfør for dagen og prosjektansvarlig sier dyrekostymene gir en ekstra opplevelse for barna.

- Vi kommer tettere inn på barna. Dette med kostyrmene har vært en stor suksess. Uniformer skaper kanskje større avstand.

Dyrenes karneval etter konsert

Førnøyd korps etter konsert.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Strand forteller at de har vært i barnehager i hele Bergen kommune. 268 barnehager fikk tilbudet, og mer enn halvparten takket ja.

Noen av barna har også trodd at de var virkelige dyr som kom for å holde konsert.

- Noen har vært veldig redde, vi har også hørt at noen barn har blitt overrasket etter konserten da de så at de var mennesker inni draktene. For dem er dette her dyr som kommer på besøk.

Det var ikke mange redde barn i Vappus Vågedalen barnehage. Noen satt trygt på fanget til en voksen, mens andre hev seg etter halen til løven. Og det var ikke mange som ikke sang med. Bortsett fra en programleder, som visst hadde glømt flere av de kjekke sangene fra barndommen. Ikke så farlig det, dette var barnas og ikke minst dyrenes dag!

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK
 • Aschehougprisen til Karin Haugane

  Aschehougprisen for 2021 tildeles lyrikeren Karin Haugane (71). Prisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Haugane debuterte i 1989 med diktsamlingen «Rester av glemsel». Hun er også oversetter, og har blant annet oversatt Arthur Rimbaud til norsk.