Hopp til innhold

Siste innspurt i sommerbykåringen

Drammen, Fredrikstad og Honningsvåg kniver om å bli "Norges Sommerby 2006". Stem fram din favoritt nå!

Bragernes torg i Drammen.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Lørdag 5. august blir det avgjort hvilken by som blir Norges sommerby 2006. Tre byer kjemper nå en durabelig kamp om den gjeve tittelen. Og hvem som leder forandrer seg stadig.

Solrik

Det så lenge ut som om Fredrikstad hadde gitt opp kampen og ikke skulle komme seg til finalen i årets kåring. Men festningsbyen i øst tok opp kampen på oppløpssiden og snek seg med blant de tre finalistene.

- Vi østfoldinger er litt trege så det tok litt tid å komme igang, men nå er vi seige og holder teten helt til siste slutt, sier ordfører i Fredrikstad Ole Håbet.

Han mener han ikke selv trenger å skryte av byen sin, men at alle som har besøkt byen forenes i at dette er en sterk kandidat.

- Fredrikstad har fine innbyggere, en fin elv og en flott elvepromenade. I tillegg har vi en fantastisk skjærgård med båt og badeliv. Dessuten er vi en av byene med mest soltid i Norge, sier en entusiastisk Ole Håbet.

Uten biler

Transitbyen Drammen viser klør og har markert seg gjennom hele

konkurransen som en kandidat folk har "trua på". Nå kan man jo også bade i Drammenselva igjen...

- Vi er nokså overrasket selv over at vi har nådd så langt, men er  kjempefornøyd med finaleplassen, sier varaordfører Freddy Hoffman.

- Drammen er ikke hva den engang var, vi har gjort mye med byen vår. Vi har fått elvepromenade og nedslitte industriområder er bygget om. Nå har vi et pulserende uteliv fra mai til september, og ikke minst har vi har nord-Europas største torg. Det bla faktisk kåret til Norges peneste uterom i fjor, sier Hoffman.

Han mener de to andre finalistene ikke skal få enn lett match. 

- Kanskje er man overrasket, men vi er ikke lenger den transitbyen vi var. Nå er vi en sterk kandidat til tittelen Norges sommerby, avslutter varaordfører Freddy Hoffman

Metropol i nord

Honningsvåg kan skryte av reinsdyr i gatene og litt kaldere gjennomsnittstemeraturer, men byen i nord er tydeligvis i folks hjerter.

- Vi har hatt storstilt mobilisering, og det finnes jo folk fra Honningsvåg over hele verden, så mange stemmer nok på oss selv om de ikke bor her, sier varaordfører Tor Fosse.

Fosse oppfordrer folk i hele nord-Norge til å stemme på byen.

- Byen vår er annerledes, den har mye vær og er en metropol med mye turisme. Det skjer mye her, både i kommunen og i byen. Man får både kultur og natur her, sier Fosse.

Han legger til at folk kan vente seg "fæst" lørdag 5 august.

- Vi går for seier, og fest blir det uansett 5 august, avslutter varaordfører Tor Fosse.

Stem på min by! Hør ordførernes oppfordringer her

Slik stemmer du

Ønsker du å stemme på din favoritt-sommerby så finn frem mobiltelefonen, skriv by (mellomrom) og navnet på byen du nominerer, og send det til 1987 (f.eks by Oslo send til 1987).

Lørdag 5. august blir det avgjort hvilken by som er Norges sommerby 2006.

 

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters