Hopp til innhold
Anmeldelse

Siste brikke på plass

CLUE-serien er passelig skummel og passelig trygg. Det er et passelig tidspunkt å avslutte den nå.

Jørn Lier Horst

Få norske forfattere har truffet så mange unge lesere som Jørn Lier Horst. Nå er den populære CLUE-serien definitivt slutt.

Foto: nordsveenfoto.no / Foto: nordsveenfoto.no

Han må ha tenkt langt frem, forfatter Jørn Lier Horst, da han planla CLUE-serien. CLUE er en spenningsserie for barn i 8- til 12-årsalderen. De tolv bøkene kan leses hver for seg, men fire og fire av bøkene har i tillegg en felles overbygning og gir svar på et overordnet mysterium. Så trodde vi kanskje han var ferdig etter tolv bøker, der forbokstavene i titlene til sammen utgjorde ordet Smuglerhuset?

Nei, nå er den trettende boken her, en bonusbok som nettopp har fått tittelen «Smuglerhuset».

Ganske hyggelig krim

Cecilia, Leo og Une er venner. Trekløveret løser mysterier i nærområdet rundt Perlen pensjonat i Skutebukta. Agatha Christie, sa du? Referansen er på sin plass, Lier Horst har tydelig latt seg inspirere av hennes måte å skrive krim på. Spenningen ligger i hvorvidt de unge vennene kan tolke spor og løse gåter, ikke i handlingsmettede scener som øker pulsen hos leserne.

En viss pulsøkning blir det. Men snarere enn ved vold og overgrep lar Jørn Lier Horst spionering, flukt og naturkrefter bidra til spenningen. Det er et valg jeg respekterer.

På minus-siden kan fortellingen bli flat når indre spenning og følelseskonflikter, som ofte er en motor i god krimlitteratur, uteblir.

Gammelmodig

Denne gangen er et gammelt hus i havgapet skjulested for forbrytelsene. For 100 år siden ble det kalt Smuglerhuset. Hvilke lyssky gjerninger skjuler huset nå?

Det blir passe skummelt, men også passe trygt, når de tre vennene vil stoppe forbryteren egenhendig.

Leo er en ivrig hobbyfotograf som bruker mobiltelefon som et verktøy for å samle bevis. Hadde ikke mobilen spilt en så stor rolle som den gjør i CLUE-bøkene, kunne serien like godt vært skrevet for 50 år siden. Fortellerstilen er tradisjonell, her er ikke mye eksperimentering. Men gjenkjennelsen og forutsigbarheten er kanskje nettopp seriens fremste suksesskriterium.

I tillegg representerer bøkene et motsvar til fantasy-seriene, som de siste årene nærmest har oversvømt barnelitteraturen.

Bonus-filosofi

Jørn Lier Horst skildrer et oversiktlig lite samfunn i Skutebukta, med et persongalleri som går igjen. Ikke minst blir Gamle-Tim en sentral figur, han som kan fortelle spennende historier fra gamle dager. At fortiden er viktig for nåtiden, blir et poeng i løsningen av mysteriet.

Jørn Lier Horst avslutter hver bok med et kapittel om en filosof og et etisk dilemma. Slik utfordres leserne til å tenke selv. Det er et grep jeg liker godt, selv om den filosofiske utfordringen kunne vært inkorporert enda tydeligere i selve fortellingen.

Filosofen denne gangen er Hegel. Fra hans tanker om historien som en flyt der sannheten stadig kan redefineres, trekker Horst en parallell til lesing og litteratur: Det er først etter at du har lest siste kapittel i en bok at du kan forstå alt hva den handlet om.

Nå er siste kapittel i CLUE-serien skrevet. Jørn Lier Horst gjør klokt i å slutte mens leken er god.

Passer for deg som:

- er mellom 8 og 14 år

- liker krimgåter

- er glad når alt ordner seg til det beste til slutt

Kulturstrøm

 • Øystein Sundes liv blir bok

  Øystein Sundes liv blir nå bok.

  «Øystein Sunde – Sånn er han bare» er tittelen på biografien om den 77 år gamle artisten, låtskriveren og ordkunstneren, som bor på Skarnes i Sør-Odal.

  Biografien er skrevet av forfatter og journalist Asbjørn Bakke.

  I tillegg til mange og lange samtaler med Sunde selv har Bakke intervjuet 60 artistkolleger, venner, familiemedlemmer og bransjefolk.

  Det er Manuskript Forlag AS som skal utgi biografien, og forlegger Øyvind Hagen sier hovedpersonen måtte overtales:

  – Øystein Sunde mener selv at det ikke er så mye å skrive om. Jeg måtte grave dypt i argumenter og bruke mange år på å overtale ham, sier Hagen.

  Boka kommer ut 3. september.

  Øystein Sunde
  Foto: Mats Sparby / NRK
 • Salif Keita jobber med nytt album

  «Afrikas gylne stemme», Salif Keita fra Mali, sa i 2018 at albumet «Un Autre Blanc» var han siste album. Men da han besøkte Drammen og Union Scene sist fredag, hadde han ombestemt seg.

  Til Musikkreisen på NRK sier han at «Det skulle være det siste albumet, men det blir det ikke. Det kommer mer!»

  Salif Keita har de siste 50 årene vært en av Afrikas aller største artister. Det banebrytende albumet «Soro» fra 1987 blir av mange regnet som brekkstangen for afrikansk musikk i resten av verden.

  Artisten har også vært en utrettelig forkjemper for rettighetene til folk med albinisme – som han selv. Hans forrige album «Un Autre Blanc» (Et annet hvitt) – viser direkte til dette.

  Salif Keita og Musikkreisens Arne Berg
  Foto: Carolina Vallejo / Carolina Vallejo
 • Overraskende tronskifte på gang i Luxembourg

  Storhertug Henri av Luxembourg (69) erklærte overraskende søndag at vil overlate makten til sin sønn Guillaume. Selv har han sittet på tronen i 24 år.

  Henri av Luxembourg er det sjette overhodet av dynastiet Nassau-Weilburg. Han arvet tronen i 2000, da faren abdiserte. Søndag erklærte han at han vil overlate makten til den 42 år gamle sønnen i oktober. (NTB)

  Henri Luxembourg
  Foto: Aris Messinis / AFP