Hopp til innhold
Anmeldelse

Siste brikke på plass

CLUE-serien er passelig skummel og passelig trygg. Det er et passelig tidspunkt å avslutte den nå.

Jørn Lier Horst

Få norske forfattere har truffet så mange unge lesere som Jørn Lier Horst. Nå er den populære CLUE-serien definitivt slutt.

Foto: nordsveenfoto.no / Foto: nordsveenfoto.no

Han må ha tenkt langt frem, forfatter Jørn Lier Horst, da han planla CLUE-serien. CLUE er en spenningsserie for barn i 8- til 12-årsalderen. De tolv bøkene kan leses hver for seg, men fire og fire av bøkene har i tillegg en felles overbygning og gir svar på et overordnet mysterium. Så trodde vi kanskje han var ferdig etter tolv bøker, der forbokstavene i titlene til sammen utgjorde ordet Smuglerhuset?

Nei, nå er den trettende boken her, en bonusbok som nettopp har fått tittelen «Smuglerhuset».

Ganske hyggelig krim

Cecilia, Leo og Une er venner. Trekløveret løser mysterier i nærområdet rundt Perlen pensjonat i Skutebukta. Agatha Christie, sa du? Referansen er på sin plass, Lier Horst har tydelig latt seg inspirere av hennes måte å skrive krim på. Spenningen ligger i hvorvidt de unge vennene kan tolke spor og løse gåter, ikke i handlingsmettede scener som øker pulsen hos leserne.

En viss pulsøkning blir det. Men snarere enn ved vold og overgrep lar Jørn Lier Horst spionering, flukt og naturkrefter bidra til spenningen. Det er et valg jeg respekterer.

På minus-siden kan fortellingen bli flat når indre spenning og følelseskonflikter, som ofte er en motor i god krimlitteratur, uteblir.

Gammelmodig

Denne gangen er et gammelt hus i havgapet skjulested for forbrytelsene. For 100 år siden ble det kalt Smuglerhuset. Hvilke lyssky gjerninger skjuler huset nå?

Det blir passe skummelt, men også passe trygt, når de tre vennene vil stoppe forbryteren egenhendig.

Leo er en ivrig hobbyfotograf som bruker mobiltelefon som et verktøy for å samle bevis. Hadde ikke mobilen spilt en så stor rolle som den gjør i CLUE-bøkene, kunne serien like godt vært skrevet for 50 år siden. Fortellerstilen er tradisjonell, her er ikke mye eksperimentering. Men gjenkjennelsen og forutsigbarheten er kanskje nettopp seriens fremste suksesskriterium.

I tillegg representerer bøkene et motsvar til fantasy-seriene, som de siste årene nærmest har oversvømt barnelitteraturen.

Bonus-filosofi

Jørn Lier Horst skildrer et oversiktlig lite samfunn i Skutebukta, med et persongalleri som går igjen. Ikke minst blir Gamle-Tim en sentral figur, han som kan fortelle spennende historier fra gamle dager. At fortiden er viktig for nåtiden, blir et poeng i løsningen av mysteriet.

Jørn Lier Horst avslutter hver bok med et kapittel om en filosof og et etisk dilemma. Slik utfordres leserne til å tenke selv. Det er et grep jeg liker godt, selv om den filosofiske utfordringen kunne vært inkorporert enda tydeligere i selve fortellingen.

Filosofen denne gangen er Hegel. Fra hans tanker om historien som en flyt der sannheten stadig kan redefineres, trekker Horst en parallell til lesing og litteratur: Det er først etter at du har lest siste kapittel i en bok at du kan forstå alt hva den handlet om.

Nå er siste kapittel i CLUE-serien skrevet. Jørn Lier Horst gjør klokt i å slutte mens leken er god.

Passer for deg som:

- er mellom 8 og 14 år

- liker krimgåter

- er glad når alt ordner seg til det beste til slutt

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.