Hopp til innhold

Sinnataggen er fritt vilt

Oslo kommune ville hindre at hvem som helst kan lage sin egen kopi av Monolitten og Sinnataggen. Men Patentstyret sier nei.

Sinnataggen og Monolitten

FIKK NEI: Oslo kommune forsøkte å varemerkebeskytte Vigeland-kunst, som Sinnataggen og Monolitten, men har fått nei av Patenstyret.

Foto: NRK/Scanpix

Som NRK.no tidligere har omtalt, har Oslo kommune forsøkt å unngå at hvem som helst kan utnytte Gustav Vigelands kunst til kommersielle formål.

70 års vern etter død

Bakgrunnen for denne frykten, er at det i mars i fjor var 70 år siden Vigeland døde. Kunstneres åndsverk er bare beskyttet så lenge vedkommende lever og 70 år etter dødsdato. Etter det er det i prinsippet lov til å produsere kopier av verket uten å betale vederlag og uten å be om tillatelse.

Oslo kommune og Vigeland-museet ville fortsette å ha eneretten på skulpturene, og har søkt til Patentstyret om varemerkebeskyttelse.

Nå har Patentstyret vendt tommelen ned for denne søknaden, melder Dagsavisen.

– Opphavsretten er gått ut, så Sinnataggen er i det fri. Oslo kommune vil ha registrert den som varemerke, men vi mener den ikke oppfyller kravene, sier Knut Andreas Bostad, seksjonssjef i Patentstyret til avisen.

Fem millioner kroner

Jurist i Kulturetaten i Oslo kommune, Anne Inversini, forteller til Dagsavisen at de fikk medhold i varemerkeregistrering for flere Sinnataggen-varemerker i fjor, men at Patentstyret opplyser om at de snudde i disse sakene etter en ny vurdering av praksisen sin.

Oslo bystyre har bevilget til sammen fem millioner kroner for å sikre kommunens rettigheter til kunsten av Vigeland. Hans kunst blir sett av mellom en og to millioner mennesker årlig i Vigelandsparken.

Dermed øker faren for utnyttelse av kunsten til kommersielle formål.

– Vi vet at for eksempel «Sinnataggen» er populær som motiv, så vi kan risikere at andre vil kunne komme til å selge skulpturen som suvenir flere steder enn hva tilfellet er i dag, har museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet tidligere sagt til NRK.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor