Hopp til innhold

Simon spiller "Albumblad"

I "Albumblad" bruker Grieg den tyske piano-tradisjonen han lærte under studieårene i Leipzig. Simon Echmann Bergskau (14) fra Flateby  spiller "Albumblad" i Ung Grieg 19. februar. 

Pianist Simon Echmann Bergskaug (14) med programleder for Ung Grieg Annelita Meinich
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Simon Echmann Bergskau (14) er fra Flateby utenfor Oslo, og han har spilt piano syv år på Kulturskolen i Enebakk.  Han trives godt med å jobbe med Griegs lyriske stykker. 

- Stykkene er lette og melodiøse - og det liker jeg, sier han.

Når Simon skal lære seg et stykke bruker han flere teknikker. Først studerer han notene, og så arbeider han med læreren sin. I tillegg hører han på gode CD-innspillinger av stykkene, så han har noe å strekke seg etter. Til slutt gjør han opptak av seg selv, så han kan høre utenfra hvordan det høres ut. 

Han driver også mye med fingerøvelser og passer på å varme opp før han skal spille.

 

Pianist Simon Echmann Bergskaug (14) i Ung Grieg
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Han er den eneste i klassen som spiller klassisk piano, og nå synes klassekameratene det er moro at han er med i Ung Grieg.

Reiste som 15-åring

Sjefkonservator og daglig leder ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen Monica Jangaard skriver dette om "Albumblad":

Albumblad (Stamboksblad) er det syvende stykket i Griegs samling av Lyriske stykker I, opus 12.

Som så mange andre i sin generasjon studerte Edvard Grieg ved Musikkonservatoriet i Leipzig og ble der opplært i den europeiske musikktradisjonen. Han ble tatt ut av skolen som 15-åring for å tilbringe de neste 4 årene av sitt liv borte fra familien.

Selv om Grieg ikke savnet timene på Tanks skole i Bergen, var nok overgangen likevel stor. Når han senere i livet omtalte studieårene, betegnet han dem ofte i negative vendinger, og mente at undervisningen var konservativ.

Hørte Tannhäuser 14 ganger

Imidlertid kan ikke studieårene ha vært helt bortkastet. Grieg hadde tilgang på undervisning av høy kvalitet og lærte seg komposisjonshåndverket. Og – ikke minst – han kunne ta del i et rikt musikkliv, med tilbud av konserter som både i mengde og kvalitet var langt over det han kunne drømme om i hjemlandet.

I løpet av Leipzig-tiden hørte han Clara Schumann spille Robert Schumanns klaverkonsert. Han fikk også høre Richard Wagners opera Tannhäuser, og ble så begeistret at han fikk med seg forestillingen hele 14 ganger.

Romantisk

I "Albumblad" er det nettopp den romantiske klavertradisjonen Grieg bygger på. Dette er hørbart i melodiføringen og viser seg også ved tittelen. ”Albumblätter” (på tysk) ble hyppig brukt som en poetisk tittel på små klaverstykker i romantikken. Grieg bruker tittelen igjen mange år senere på nr. 2 i Lyriske Stykker, hefte 4.

Manuskriptet til Albumblad finnes i Det Kongelige Bibliotek i København. Stykket må ha vært skrevet i 1865 eller tidligere, altså da Grieg bodde i København, og ble først trykt i en tidlig versjon i heftet ”Musikalsk Museum” på Horneman & Erslevs Forlag høsten 1865.

 

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.