Hopp til innhold

Julia på julaften

På selveste julaften blir det hallingkast i Ung Grieg. Julia Olsen (14) fra Arendal spiller "Halling" - men er usikker på om akkurat denne er særlig velegnet til dans.

 

 

Julia Olsen, pianist UNG Grieg
Foto: Anne Christine Bratt / NRK

Edvard Griegs "Halling" i opus 71 er et utpreget pianistisk stykke med kraft og klang og temposkiftninger. Sikkert ikke helt enkelt å danse til.  

- Men profesjonelle folkedansere ville sikkert klart det - om de hadde en god koreograf, mener hun.

Julia har spilt piano siden hun var 4- 5 år, og tar privat timer fortsatt. Til daglig er hun elev på 9. trinn ved Arendal Katolske Skole. 

- Her trives jeg veldig godt. Mange av elevene her spiller musikk, og vi har årlige musikk-kvelder der vi får opptre. Det er stor interesse for å være med, og sist deltok jeg blant annet sammen  med to venninner i en AHA-imitasjon. Vi framførte "Take on me"  med kjøkkenutstyr - veldig gøy. .

Fan av russisk folkemusikk 

Før oppgaven med "Halling" i Ung Grieg har ikke Julia hørt så mye på norsk folkemusikk.

- Men jeg har sett hallingdans -  det likte jeg godt. Som liten var jeg faktisk skikkelig fan av russisk musikk. Og jeg opplever at det er likheter mellom Griegs og Tsjaikovskijs musikk - selv om jeg ikke helt kan sette fingeren på hva som er felles. Men Grieg høres jo også norsk ut, mener Julia.  

Daglig leder på Edvard Grieg Museum Troldhaugen, Monica Jangaard skriver dette om Halling (nr. 5 fra Lyriske stykker hefte X, opus 71):

Virtuos dansestil

Her er vi kommet tilbake til en av Griegs store inspirasjonskilder – de norske folkedansene. Til sammen har han plassert tre hallinger innenfor de 66 lyriske stykkene. I tillegg har han én gangar og to springdanser, og ett stykke med tittelen Norsk, fra det første heftet, opus 12, - også dette i tre-delt springarrytme. Halling er datert 22. juni 1901 og skrevet på Troldhaugen.

Den tradisjonelle hallingen har to-delt takt og har vært mest utbredt som folkedans på Østlandet. Vi kjenner den mest som en solo-dans for menn, der det kreves en del akrobatikk: danserens store utfordring er å sparke ned en hatt fra en stang som holdes høyt oppe.

Grieg har maktet å få fram den virtuose dansestilen i stykket. Ved hjelp av et høyt tempo og kraftige betoninger gjenskapes stemningen fra dansegulvet, og vi kan lure på om ikke hallingkastet også har kommet med her i den lange glissandoen som går over nesten fire oktaver.

Selv var Grieg svært langt borte fra å gjøre noen hallingkast på denne tiden. Fra København skriver han til sin venn Frants Beyer om alderdommen som ”nærmer sig med kjempeskritt”.

Og så håper han at han igjen vil greie å bestige Løvstakken, hans favorittfjell i Bergen.

Her gikk han og Beyer stadig på tur og kunne dele sin felles glede over naturen. Fjellturene var deres fysiske utfordring der de samtidig kunne koble av og dyrke sitt gode vennskap.

Hør Julia spille "Halling" i NRK P2 på julaften klokka 12.50. Programleder Annelita Meinich.

Flere Ung Grieg-sendinger i julen:  

27/12: Andreas Gunvordal Johnsen spiller "Forbi".

31/12: Olga Abilova spiller "Efterklang".

 

 

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.