Hopp til innhold

Silya Nymoen vant Stjernekamp

Silya Nymoen gjorde som ekspertene trodde og vant lørdagens finale i Stjernekamp. – Jeg har aldri vunnet noen ting, utbrøt Nymoen etter seieren.

Stjernekampfinale

En spent Silya Nymoen fikk til slutt beskjeden hun håpte på.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Etter nok en finale med to kvinner, viste Silya Nymoen at de gamle fortsatt er eldst i Stjernekamp. Hun kan etter i kveld påberope seg tittelen som Norges ultimate entertainer.

– Jeg har aldri vunnet noen ting! Jeg har aldri vunnet på flaxlodd, jeg har aldri vunnet i lotto. Men jeg har vunnet denne, utbrøt Silya Nymoen etter seieren, og pekte på trofeet.

NRK.no møtte Silya få minutter etter at hun fikk vinnerbeskeden.

– Jeg er helt i ekstase. Jeg trodde ikke jeg kunne bli så lykkelig, og jeg trodde virkelig ikke jeg kom til å vinne, sier sangerinnen.

– Var det et sjansespill å velge din egen nye låt i finalen?

– Jeg var bombesikker på at det var den jeg måtte gjøre. Denne låten representerer den musikken jeg elsker, sier den nye Stjernekamp-dronningen.

Si din mening om finalen i kommentarfeltet!

– Jeg er bare 19!

Dermed ble det bare nesten for unge Agnete Johnsen, som til tross for strålende tilbakemelding, ikke fikk nok stemmer. Hun sier til NRK.no at hun likevel er fornøyd.

– Jeg er veldig fornøyd med å være der jeg er nå. Det er stort bare å komme til finalen. Jeg er jo bare 19 år, sier Agnete.

Den tidligere Blacksheeps-vokalisten tror deltakelsen i Stjernekamp kommer til å betale seg.

– Jeg tror deltakelsen og det at jeg har kommet så langt har mye å si for karrieren. Jeg har lært mye, og jeg føler at publikum har lagt merke til meg.

Hennes siste ord på Stjernekamp vitner om en ikke alt for skuffet Finnmarking.

– Jeg er så fornøyd og jeg vil takke alle som har stemt på meg. Silya er den ultimate entertaineren, sa Agnete etter at resultatet hadde blitt klart.

Forrykende åpning

Etter et forrykende åpningsnummer der Silya, Agnete og de utstemte tolket Michael Jacksons Beat It kunne programleder Kåre Magnus Bergh endelig rope finalen av Stjernekamp i gang.

Men Agnete Johnsen sørget for en rolig åpning på kvelden. Tidligere i konkurransen har ungjenta høstet mye skryt for sin tolkning av Ola Bremnes' Har du fyr. Ekspertpanelet mente kveldens versjon var enda bedre.

– Det var mye finere i kveld. Det var deilig at du tok en låt som man merker er viktig for deg. Jeg begynte å savne Finnmark, sa Mona B. Riise etter fremføringen.

– Jeg synes også at det var finere, sa Vinni Sauvik.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Du er utenomjordisk

Stjernekampfinale

Alle de utstemte deltakerne fikk være med på åpningsnummeret Beat It, av Michael Jackson.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Deretter tok Silya over, med Guns N' Roses-klassikeren Welcome to the Jungle. Midt i låten forlot hun scenen og satte seg på fanget til NRKs kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Du ser veldig avslappet og kul ut, selv om jeg vet du har mye nerver. Dette har du stålkontroll på, sa regjerende stjernekampmester Rita Eriksen.

– Du er utenomjordisk. Du hjelper oss til å bli litt mer rause og lause! Kringkastingssjefen fikk deg på fanget. Sånt trenger vi, sa Riise.

– Vår sang, vår opptreden

Låt nummer tre har de fleste nordmenn fått et forhold til, gjennom MGP Junior. Oro Jaska, Beana var sangen som startet Agnete Johnsens karriere. Lørdag fikk hun selskap av Blacksheeps-gitarist Emelie på scenen, og fremførte låten til stormende jubel fra publikumet på Fornebu.

– Det var dødsfett. Det er en grunn til at det ble en hit, og det er at det er en utrolig kul låt. Du ser smashing ut, og det var smashing, sa Sauvik.

Programleder Bergh lurte på hvorfor det var sa viktig å gjøre den låten sammen med venninnen sin.

– Fordi Emelie var med å lage låten. Det er vår sang, og det er vår opptreden. Derfor er det viktig, fordi det er oss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingen Sucka

Stjernekampfinale

Silya var den første som benyttet pyroteknikk under kveldens finale, da hun fremførte Guns N' Roses-klassikeren Welcome to the Jungle.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Deretter var det klart for kveldens største spørsmålstegn. Silya valgte sin splitter nye låt Sucka som den egne låten i kveldens finale.

Dommerne var fra seg av begeistring.

– Denne låten er enorm. Jeg hadde gleden av å høre låten én gang før, under generalprøven. Jeg synes den er en «grower». Altså den vokser på deg.

Vinni i ekspertpanelet ble imponert over Silyas mot.

– Agnete spilte akkurat en monsterhit. Da er det modig å spille en ingen har hørt før. Tegnet på en stor entertainer er at du kan gå på scenen med en helt ny låt og gjøre det bra, og det gjorde du, sa Sauvik.

Vaklet i siste låt

Agnetes siste låt var Katy Perrys Roar, med tilhørende pyroteknikk og koreografi. Vinnie mente ikke det var hennes sterkeste låt.

– Det var noen deler av sangen du vakler litt, men så er det noen steder du er på ditt beste gjennom hele konkurransen.

De to andre ekspertene var av en annen oppfatning.

– Fy søren for en fremføring. Du er popstjerne, sa Eriksen.

– Du kan gå alle veier etter dette. Verden er din, sa Riise.

Riise gråt under Silyas siste låt

Silya var tryggheten selv under den siste finalelåten.

– Jeg er veldig glad i at du gambler. Jeg var bekymra da du valgte denne låten. Men det var helt nydelig. Det ble så stort. Du er helt fantastisk, sa Sauvik.

Mona B. Riise hadde ansiktet fullt av tårer da Silya var ferdig med siste låt.

– Du er en så fantastisk formidler av følelser. Det er en gave å høre deg synge den låten. Jeg trodde det ble feil fordi vi ikke kunne synge med, men det står respekt av dette og alt annet du gjør for musikken.

Ny runde Stjernekamp

I dag ble det klart at NRK bestiller enda en sesong av seerfavoritten Stjernekamp.

Vibeke Sørlie, kvinnen bak konseptet, sier til NRK.no at hun gleder seg til en ny sesong.

– Er det ikke fett? Det er sinnssykt at de viser oss denne tilliten, og jeg gleder meg til å ta fatt på en ny sesong sier Sørlie til NRK.no.

Kulturstrøm

 • Norsk stjernedirigent til prestisjefylt orkester

  Den unge norske dirigenten Tabita Berglund er utnevnt til første gjestedirigent for symfoniorkesteret i Detroit.

  Detroit Symphonic Orchestra omtales som et orkester på høyt nivå i internasjonal og amerikansk sammenheng.

  Det kalles en merkedag for norsk musikkliv, skriver NTB.

  Berglund (34) starter det fire år lange engasjementet som første gjestedirigent i oktober, og vil dirigere Detroit Symphonic Orchestra flere uker hver sesong.

  Tabita Berglund
  Foto: NTB
 • R.E.M.-vokalist donerer tekst

  R.E.M.-vokalist Michael Stipe har donert den håndskrevne teksten av «Nightswimming» til en nettauksjon for å støtte arbeidet til Leger uten grenser sitt arbeid i Gaza. Det opplyser bandet på sin Facebook-side.

  I skrivende stund har auksjonen mottatt et bud på 3200 dollar, rundt 33.800 kroner, for verket.

 • «Sjelløst og kommersielt»

  I snart 30 år har Banksy markert seg som en geriljakunstner på siden av kunstinstitusjonen, men når Økernsenteret i Oslo nå presenterer konseptet «The Mystery of Banksy: A Genius of Mind», rommer ikke utstillingen et eneste originalt Banksy-verk, kun reproduksjoner og kopier.

  – Jeg ville mye heller ha bladd meg igjennom en tykk bok med gode reproduksjoner enn å vandre rundt i denne kunstige og überkommersielle scenografien, skriver NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om kunstutstillingen «Mysteriet Banksy» ved Økernsenteret.