Hopp til innhold

Shabana Rehman

Shabana Rehman var gjest i Stjerneklart mandag 30. november.

Shabana Rehman
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Shabana Rehman

Shabana Rehman Gaarder ble født i Karachi i Pakistan den 14. juli 1976 som datter av Saif Ur Rehman og Shamim Rehman. Før Shabana fylte to år reiste familien til Norge og bosatte seg først på Vålerenga, dernest på Tøyen før de flyttet til et rekkehus på Holmlia utenfor Oslo, der Shabana vokste opp sammen med foreldrene og seks søsken. Hun gikk på Nordstrand barneskole og Holmlia ungdomsskole.

16 år gammel flyttet hun på et ungdomshjem på Grønland etter at Barnevernet hadde tatt over omsorgen for henne. Etter skoletid på Foss videregående skole på Grünerløkka og senere Forsøksgymnas, jobbet hun som garderobevakt på en populær restaurant på Majorstua. Etter videregående fikk hun sommerjobb som journalist i Verdens Gang. Hun jobbet også som servitør på søsterens restaurant ”Rehman” på Grünerløkka.

Høsten 1999 kom hun inn på medievitenskapsstudiet i Australia, men måtte ta et forberedelsesår i Norge først. Etter å ha truffet skolekameraten Zahid Ali, som nå var blitt komiker, på et jubileumstreff, debuterte hun selv som stand up-komiker på utestedet Onkel Blå i Bærum. Litt av hennes show ble vist på TV 2 i forbindelse med kanalens fokusering på innvandrermiljøene i Norge, og Shabana ble kjent over hele landet, også som samfunnsdebattant. I januar 2000 kledte hun seg naken, fikk malt det norske flagg på kroppen og lot seg avbilde i Dagbladet i full offentlighet som en politisk ytring.

Samme år startet Dagbladet et nytt nettsted, Fundamental.no, der Shabana ble redaktør. Hun ble spurt av Dagbladets redaktører om å være fast spaltist i avisen, en jobb hun hadde i sju år før hun gikk til Aftenposten og danske Dagblad Information. I 2001 fikk hun Lions’ Tulipanpris og året etter delte hun Fritt Ord-prisen med politikeren Aslam Ahsan og ga ut artikkelsamlingen ”Nå”. I 2003 giftet Shabana seg med den 19 år eldre komikeren Dagfinn Nordbø, men de ble skilt etter bare 4 år. I 2003 spilte hun også komiforestillingen ”Shabana går på ski over Grønland”, og året etter fikk hun mye oppmerksomhet da hun løftet Mullah Krekar og ble anmeldt for legemsfornærmelse – en anmeldelse som ble henlagt av politiet. Hun ga også ut boka ”Mullahløft".

Ved åpningen av filmfestivalen i Haugesund i 2005 kysset hun kulturminister Valgerd Svarstad Haugland og dro av seg buksa og viste baken til publikum. I 2007 flyttet Shabana til USA for en periode, og i 2008 var hun tekstforfatter for forestillingen ”Vi menn” og giftet seg i Valdres med den 10 år eldre NRK-journalisten Martin Gaarder. I år kom boka hennes ”Blåveis – min vei ut av volden” der hun forteller om mishandling og seksuelle overgrep i barndom og ungdom. Hun holder stadig foredrag om media, kommunikasjon, vold og positiv feminisme, og nå er hun aktuell med komiforestillingen ”For konge og fedreland” på Centralteatret, blant annet for å markere sitt 10-årsjubileum som artist.

Hennes mann lager en dokumentarfilm om henne som skal være ferdig neste år. Hun bor vekslevis på Broadway og i Oslo sammen med mannen Martin Rehman Gaarder og hans to barn på 19 og 7 år.

Stjerneklart med Shabana Rehman, NRK P1, mandag 30. november kl 22.05

Kulturstrøm

 • Arkeologar gjorde fleire interessante funn i Stad

  I samband med utgravingane på Berstad i Stad kommune i vår fann arkeologane båtgraver frå jarnalder, gravrøys frå bronsealder og ei grav frå steinalderen. Det skriv Vestland fylke på sine nettsider.

  – Vi stod å sjakta med gravemaskin då vi såg mørkare konturar i massane. Etter litt finreinsing for hand dukka det opp fleire jarnnaglar. Vi forstod raskt at dette kunne vere noko spesielt, seier arkeolog Ragnhild Egeland Torp.

  Fylkeskommunen har difor gitt løyve til utgravinga. Universitetsmuseet i Bergen tek saka vidare og skal gjennomføre ei arkeologisk utgraving av gravene i haust.

  Dronebilder viser arkeologisk utgraving i Stad kommune, flere jordflekker er gravd opp og avdekket
  Foto: Vestland fylkeskommune

Flere kulturnyheter