Einar Gelius

Einar Gelius var gjest i Stjerneklart mandag 14. desember.

Einar Gelius
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

HØR: Stjerneklart med Einar Gelius

Einar Gelius ble født 15. mai 1959 i Arendal som sønn av journalist og turistsjef Leiv Gelius og hans kone Ingrid. Han vokste opp i sørlandshuset ”Veslebo” i Arendal sammen med foreldrene og tre søsken, den 3 år eldre storebror Leiv-Jacob, den 5 år yngre lillebror Jon og den 7 år yngre lillesøster Margit. Han var aktiv i speidern og i ungdomsklubben i Arendal og spilte klarinett i korps. Han gikk på Arendal gymnas.

I 1978 flyttet han til Oslo og begynte på jusstudiet på Universitetet der. Etter to års studium brøt han av, dro til Stavanger for å studere teologi, og deretter tilbake til Oslo og teologisk fakultet. I 1982 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet. Han tok teologisk embedseksamen i 1985 og ble ordinert til prest i 1986. Hans første prestestilling var som fungerende sogneprest i Ørland menighet og deretter sogneprest i Beitstad og Namdalseid menigheter. I 1995 ble han ansatt som sogneprest i Vålerengen og Gamlebyen menigheter i Oslo. Han har markert seg som en ihuga Vålerengen-supporter, medlem av Klanen, Gubbelaget og til og med nestleder i VIF-styret. Et par ganger har han blitt innkalt til samtale med biskopen i Oslo som følge av sine friske utspill som prest.

I desember 2000 ble han utnevnt til statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering, med Sylvia Brustad som minister - en jobb han hadde til regjeringen måtte gå av etter valget i 2001. Han jobbet mest med flyktninge- og asylsaker.

I 2003 ga han ut boka ”Himmel og helvete”, i 2004 ”Hjertet får ingen rynker – tanker om kjærlighet” og i 2007 kom ”Til trøst – en bok om å miste noen du er glad i”. Han har hatt sitt eget radioprogram på P4 der han inviterer kjente mennesker til samtale om tvil og tro. Han har sitt eget kommunikasjonsbyrå – Gelius Kommunikasjon – som driver foredragsvirksomhet for privat og offentlig sektor. I fjor søkte han på stillingen som fylkesmann i Aust-Agder, men det var Øystein Djupedal som fikk den, med store protester fra Gelius. Han har deltatt i en rekke radio- og TV-programmer, både som debattant, prest og kokk.

Nå skal han skrive bok om erotikk og sex i Bibelen.

Einar Gelius har to barn fra første ekteskap med Olga Tvedt, Inger Marthe på 22 og Jacob på 16 år. Han bor på Vålerenga prestegård i Hjaltlandsgata i Oslo.

Stjerneklart med Einar Gelius, NRK P1, mandag 14. desember kl 22.05

Kulturstrøm

 • 200 millioner betaler for Netflix

  Strømmegiganten Netflix har nå passert 200 millioner betalende abonnenter på verdensbasis. 37 millioner kom til i fjor. Tirsdag la selskapet fram et årsresultat med 213 milliarder kroner i overskudd. Aksjekursen steg umiddelbart med 10 prosent.

 • Youtube blokker Trump en uke til

  Donald Trumps personlige Youtube-konto er sperret i ytterligere en uke etter det Youtube har omtalt som flere regelbrudd i kjølvannet av kongresstormingen i Washington. Youtube eies av Alphabet, Googles eierselskap.

 • Konserter kun i egen kommune

  Nå blir det igjen mulig å besøke konserter, teater og andre kulturbegivenheter – innenfor egen kommune. Områder med høyt smittetrykk, for eksempel Oslo, kommer ikke til å åpne for arrangementer ennå. Inntil videre gjelder også reglene om at det kan være maksimalt 200 personer til stede hvis det er fastmonterte seter. Ellers er grensen ti personer.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Vidar Ruud / NTB