Einar Gelius

Einar Gelius var gjest i Stjerneklart mandag 14. desember.

Einar Gelius
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

HØR: Stjerneklart med Einar Gelius

Einar Gelius ble født 15. mai 1959 i Arendal som sønn av journalist og turistsjef Leiv Gelius og hans kone Ingrid. Han vokste opp i sørlandshuset ”Veslebo” i Arendal sammen med foreldrene og tre søsken, den 3 år eldre storebror Leiv-Jacob, den 5 år yngre lillebror Jon og den 7 år yngre lillesøster Margit. Han var aktiv i speidern og i ungdomsklubben i Arendal og spilte klarinett i korps. Han gikk på Arendal gymnas.

I 1978 flyttet han til Oslo og begynte på jusstudiet på Universitetet der. Etter to års studium brøt han av, dro til Stavanger for å studere teologi, og deretter tilbake til Oslo og teologisk fakultet. I 1982 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet. Han tok teologisk embedseksamen i 1985 og ble ordinert til prest i 1986. Hans første prestestilling var som fungerende sogneprest i Ørland menighet og deretter sogneprest i Beitstad og Namdalseid menigheter. I 1995 ble han ansatt som sogneprest i Vålerengen og Gamlebyen menigheter i Oslo. Han har markert seg som en ihuga Vålerengen-supporter, medlem av Klanen, Gubbelaget og til og med nestleder i VIF-styret. Et par ganger har han blitt innkalt til samtale med biskopen i Oslo som følge av sine friske utspill som prest.

I desember 2000 ble han utnevnt til statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering, med Sylvia Brustad som minister - en jobb han hadde til regjeringen måtte gå av etter valget i 2001. Han jobbet mest med flyktninge- og asylsaker.

I 2003 ga han ut boka ”Himmel og helvete”, i 2004 ”Hjertet får ingen rynker – tanker om kjærlighet” og i 2007 kom ”Til trøst – en bok om å miste noen du er glad i”. Han har hatt sitt eget radioprogram på P4 der han inviterer kjente mennesker til samtale om tvil og tro. Han har sitt eget kommunikasjonsbyrå – Gelius Kommunikasjon – som driver foredragsvirksomhet for privat og offentlig sektor. I fjor søkte han på stillingen som fylkesmann i Aust-Agder, men det var Øystein Djupedal som fikk den, med store protester fra Gelius. Han har deltatt i en rekke radio- og TV-programmer, både som debattant, prest og kokk.

Nå skal han skrive bok om erotikk og sex i Bibelen.

Einar Gelius har to barn fra første ekteskap med Olga Tvedt, Inger Marthe på 22 og Jacob på 16 år. Han bor på Vålerenga prestegård i Hjaltlandsgata i Oslo.

Stjerneklart med Einar Gelius, NRK P1, mandag 14. desember kl 22.05

Kulturstrøm

 • 68.400 besøkte Munch-utstilling

  Rekordmange besøkte Munch-utstillingen hos Kode i Bergen, melder Bergens Tidende. Hele 68.400 personer besøkte museet fra utstillingen åpnet i september til den stengte i dag.

 • Oppsiktsvekkende myntfunn

  – Mynten lå bare 15 centimeter ned i jorda, forteller Ben-Harry Johansen, som fant en romersk mynt på øya Dønna på Helgelandskysten. Vitenskapsmuseet omtaler funnet som svært sjeldent.

 • Til topps med tuba

  Tubaisten August Schieldrop (20) er kåret til Årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap 2019–2020 blant 180 unge og lovende utøvere av klassisk musikk som var samlet i Oslo i helgen. Prisen er på 50 000 kroner, samt et solistoppdrag med KORK. Schieldrop vant publikumsprisen under konkurrnasen Virtuos i 2018.

  Tubaist August Schieldrop
  Foto: NRK