Hopp til innhold

Einar Gelius

Einar Gelius var gjest i Stjerneklart mandag 14. desember.

Einar Gelius
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

HØR: Stjerneklart med Einar Gelius

Einar Gelius ble født 15. mai 1959 i Arendal som sønn av journalist og turistsjef Leiv Gelius og hans kone Ingrid. Han vokste opp i sørlandshuset ”Veslebo” i Arendal sammen med foreldrene og tre søsken, den 3 år eldre storebror Leiv-Jacob, den 5 år yngre lillebror Jon og den 7 år yngre lillesøster Margit. Han var aktiv i speidern og i ungdomsklubben i Arendal og spilte klarinett i korps. Han gikk på Arendal gymnas.

I 1978 flyttet han til Oslo og begynte på jusstudiet på Universitetet der. Etter to års studium brøt han av, dro til Stavanger for å studere teologi, og deretter tilbake til Oslo og teologisk fakultet. I 1982 meldte han seg inn i Arbeiderpartiet. Han tok teologisk embedseksamen i 1985 og ble ordinert til prest i 1986. Hans første prestestilling var som fungerende sogneprest i Ørland menighet og deretter sogneprest i Beitstad og Namdalseid menigheter. I 1995 ble han ansatt som sogneprest i Vålerengen og Gamlebyen menigheter i Oslo. Han har markert seg som en ihuga Vålerengen-supporter, medlem av Klanen, Gubbelaget og til og med nestleder i VIF-styret. Et par ganger har han blitt innkalt til samtale med biskopen i Oslo som følge av sine friske utspill som prest.

I desember 2000 ble han utnevnt til statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering, med Sylvia Brustad som minister - en jobb han hadde til regjeringen måtte gå av etter valget i 2001. Han jobbet mest med flyktninge- og asylsaker.

I 2003 ga han ut boka ”Himmel og helvete”, i 2004 ”Hjertet får ingen rynker – tanker om kjærlighet” og i 2007 kom ”Til trøst – en bok om å miste noen du er glad i”. Han har hatt sitt eget radioprogram på P4 der han inviterer kjente mennesker til samtale om tvil og tro. Han har sitt eget kommunikasjonsbyrå – Gelius Kommunikasjon – som driver foredragsvirksomhet for privat og offentlig sektor. I fjor søkte han på stillingen som fylkesmann i Aust-Agder, men det var Øystein Djupedal som fikk den, med store protester fra Gelius. Han har deltatt i en rekke radio- og TV-programmer, både som debattant, prest og kokk.

Nå skal han skrive bok om erotikk og sex i Bibelen.

Einar Gelius har to barn fra første ekteskap med Olga Tvedt, Inger Marthe på 22 og Jacob på 16 år. Han bor på Vålerenga prestegård i Hjaltlandsgata i Oslo.

Stjerneklart med Einar Gelius, NRK P1, mandag 14. desember kl 22.05

Kulturstrøm