Karl-Erik Harr

Karl-Erik Harr var gjest i Stjerneklart mandag 7. desember.

Karl Erik Harr
Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

HØR: Stjerneklart med Karl Erik Harr

Karl-Erik Harr ble født på Borkenes i Kvæfjord den 8. mai 1940 som sønn av Karl Håkon Markus Harr og Randi f. Heitmann som drev forretning i Harstad. Karl-Erik vokste opp i Harstadåsen sammen med foreldrene og etter hvert to småsøsken – Jan og Eva. Han gikk på Harstad barneskole og ble tidlig interessert i tegning og maling. Han fikk en bok om Theodor Kittelsen av sin far, og denne gaven fikk stor betydning for Karl-Eriks kunstinteresse.

Som 17-åring dekorerte han trappegangen på Harstad Folkeskole. Etter Harstad Gymnas tok han sikte på en lærerutdanning, men trangen til å uttrykke seg ved hjelp av bilder ble så overveldende at han brøt av etter bare ett semester og søkte seg inn på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo på begynnelsen av 60-tallet. Etter to års vantrivsel i det modernistiske miljøet der kom han inn på Statens Kunstakademi og hadde malerne Aage Storstein og Reidar Aulie som lærere. Men det var kanskje timene med billedhoggeren og professoren Per Palle Storm som satte de dypeste spor hos den unge kunstneren.

Karl-Erik debuterte som selvstendig kunstner på Statens Kunstutstilling i 1967 og har siden den gang hatt en rekke separate og kollektive utstillinger. Han er representert på Nasjonalgalleriet og drev en periode et eget galleri i sentrum av Harstad. Siden 60-tallet har Karl-Erik Harr vært en av landets fremste representanter for den nyromantiske kunsten, preget av romantisk realisme med figurative og effektfulle bilder, særlig av nordnorsk natur og folkeliv. Sammen med kunstnerne Bjørn Fjell, Arne Paus og Odd Nerdrum har han arrangert utstillinger gjennom over 30 år under tittelen ”Romantikk og realisme”. Han har skrevet og illustrert en rekke bøker, blant annet utgitt sammen med Ola Bremnes og Trygve Hoff, og han er den fremste illustratør til kunstnere som Petter Dass og Knut Hamsun. Karl-Erik tok initiativet både til Hamsun-dagene på Hamarøy og Petter Dass-dagene på Alstahaug.

Blant de offentlige utsmykningsoppdragene han har hatt er Den Nationale Scene i Bergen, Bergen Rådhus, Grand Hotel i Oslo, Biblioteket i Harstad, Lakselv kirke, Hurtigruteskipene Nordkapp og Richard With – det siste sammen med søsknene Eva og Jan, samt Petter Dass-kapellet på Træna. Tre faste gallerier har hans kunst – Galleri Lofotens Hus i Henningsvær, Hamsungalleriet på Tranøy i Hamarøy og Grimdalstunet i Skafså i Telemark. I tillegg er han skribent, kåsør og polemiker.

I februar i 2007 ble Karl-Erik Harr utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs orden for hans innsats som billedkunstner og forfatter i å formidle nordnorsk kulturhistorie og kulturarv til folket. Hans to yngre søsken er også billedkunstnere. Karl-Erik er gift med Aud Pauline Sørensen Nyegaard og har 4 sønner i alderen 42 til 28 år fra tidligere ekteskap. Han og Aud har fire alternative bosteder; Oslo, Kjerringøy, Harstad og Røyken.

Stjerneklart med Karl-Erik Harr, NRK P1, mandag 7. desember kl 22.05

Kulturstrøm

 • Ravatn kan bli første norske vinner

  Agnes Ravatn kan bli den første norske forfatteren til å vinne den internasjonale Dagger-prisen. Ravatn er nominert for den siste romanen sin, «Dei sju dørene», som ble utgitt på engelsk med tittelen «The Seven Doors» i fjor.

  Ravatn er tredje norske forfatter ut til å nå finaleheatet til Dagger-prisen, både Jo Nesbø og Jon Michelet har vært nominert.

  Om Ravatn vinner prisen vil framkomme 1. juli når vinneren offentliggjøres under et arrangement i London.

  Dagger-prisen blir årlig delt ut av den britiske krimforfatterforeningen, og den er blant de mest anerkjente internasjonale krimprisene (NTB).

  Forfatter Agnes Ravatn
  Foto: Marius Viken / Samlaget
 • Nytt styre i Operaen

  Den Norske Opera og Ballett får nytt styre. Yara International-topp Pablo Barrera Lopez og kultursjef Arne Fagerholt i Orkland kommune blir med i styret.

  – Samlet sett besitter styret bred og relevant kompetanse for å håndtere de viktige strategiske utfordringene for Operaen framover. Å få publikum tilbake i salene, å nå et bredere og mer mangfoldig publikum og samtidig sikre en bærekraftig drift er det viktigste nå, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) i en pressemelding.

  Styreleder Anne Carine Tanum og styremedlemmene Sarah Willand, Gro Bergrabb og Rolf Thorsen er gjenvalgt av generalforsamlingen (NTB).

  Operaen
  Foto: Anders Fehn / NRK