Karl-Erik Harr

Karl-Erik Harr var gjest i Stjerneklart mandag 7. desember.

Karl Erik Harr
Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

HØR: Stjerneklart med Karl Erik Harr

Karl-Erik Harr ble født på Borkenes i Kvæfjord den 8. mai 1940 som sønn av Karl Håkon Markus Harr og Randi f. Heitmann som drev forretning i Harstad. Karl-Erik vokste opp i Harstadåsen sammen med foreldrene og etter hvert to småsøsken – Jan og Eva. Han gikk på Harstad barneskole og ble tidlig interessert i tegning og maling. Han fikk en bok om Theodor Kittelsen av sin far, og denne gaven fikk stor betydning for Karl-Eriks kunstinteresse.

Som 17-åring dekorerte han trappegangen på Harstad Folkeskole. Etter Harstad Gymnas tok han sikte på en lærerutdanning, men trangen til å uttrykke seg ved hjelp av bilder ble så overveldende at han brøt av etter bare ett semester og søkte seg inn på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo på begynnelsen av 60-tallet. Etter to års vantrivsel i det modernistiske miljøet der kom han inn på Statens Kunstakademi og hadde malerne Aage Storstein og Reidar Aulie som lærere. Men det var kanskje timene med billedhoggeren og professoren Per Palle Storm som satte de dypeste spor hos den unge kunstneren.

Karl-Erik debuterte som selvstendig kunstner på Statens Kunstutstilling i 1967 og har siden den gang hatt en rekke separate og kollektive utstillinger. Han er representert på Nasjonalgalleriet og drev en periode et eget galleri i sentrum av Harstad. Siden 60-tallet har Karl-Erik Harr vært en av landets fremste representanter for den nyromantiske kunsten, preget av romantisk realisme med figurative og effektfulle bilder, særlig av nordnorsk natur og folkeliv. Sammen med kunstnerne Bjørn Fjell, Arne Paus og Odd Nerdrum har han arrangert utstillinger gjennom over 30 år under tittelen ”Romantikk og realisme”. Han har skrevet og illustrert en rekke bøker, blant annet utgitt sammen med Ola Bremnes og Trygve Hoff, og han er den fremste illustratør til kunstnere som Petter Dass og Knut Hamsun. Karl-Erik tok initiativet både til Hamsun-dagene på Hamarøy og Petter Dass-dagene på Alstahaug.

Blant de offentlige utsmykningsoppdragene han har hatt er Den Nationale Scene i Bergen, Bergen Rådhus, Grand Hotel i Oslo, Biblioteket i Harstad, Lakselv kirke, Hurtigruteskipene Nordkapp og Richard With – det siste sammen med søsknene Eva og Jan, samt Petter Dass-kapellet på Træna. Tre faste gallerier har hans kunst – Galleri Lofotens Hus i Henningsvær, Hamsungalleriet på Tranøy i Hamarøy og Grimdalstunet i Skafså i Telemark. I tillegg er han skribent, kåsør og polemiker.

I februar i 2007 ble Karl-Erik Harr utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs orden for hans innsats som billedkunstner og forfatter i å formidle nordnorsk kulturhistorie og kulturarv til folket. Hans to yngre søsken er også billedkunstnere. Karl-Erik er gift med Aud Pauline Sørensen Nyegaard og har 4 sønner i alderen 42 til 28 år fra tidligere ekteskap. Han og Aud har fire alternative bosteder; Oslo, Kjerringøy, Harstad og Røyken.

Stjerneklart med Karl-Erik Harr, NRK P1, mandag 7. desember kl 22.05

Kulturstrøm

 • Seter revet på Dovrefjell

  Rivingen av Bentdalssetra på Dovrefjell er nå gjennomført. Dermed står bare en av de to Vesllie-setrene på Dovrefjell igjen. Det skriver Nationen. Planen var å sanere hele setergrenda, men Rolstadsetra blir stående etter at rivingsplanene møtte stor motstand.

 • Tar over rollen i «The Crown»

  Den britiske skuespilleren Lesley Manville skal spille dronning Elizabeths søster, prinsesse Margaret, i den femte og avsluttende sesongen av TV-serien «The Crown». Manville tar dermed over stafettpinnen fra Helena Bonham Carter, som i sin tur tok over rollen fra Vanessa Kirby (NTB).

  Lesley Manville
  Foto: Laurie Sparham / Scanpix
 • Tom Cruise får neppe møte Erna

  Tom Cruise, som har bedt om et møte med statsminister Erna Solberg vedrørende en filminnspilling, får trolig ikke møte henne, skriver Dagens Næringsliv. Saken er sendt til kulturdepartementet. Kulturminister Raja bekrefter at det har vært kontakt.