Hopp til innhold

Sett liljer nå

Tor Smaaland er din helt! Her finner du det meste om hva du trenger å vite om liljer, hvor den kommer fra, hvordan du skal stelle de og hva du må passe på.

Tor og Cille steller liljer
Foto: NRK

Liljer er også en løkplante det er all grunn til å leke med.

Mange oppfatter liljer som en staude, altså en flerårig plante som visner på høsten og spirer fra en eller annen type rot år etter år. Men liljen er en løkplante, selv om løken ikke er så fast i fisken som eksempelvis tulipanløk. Liljeløkens skjell kan faktisk brytes av og brukes til formering.

Finnes omtrent 80 ville arter liljer. I dag er de blitt til noen tusentall hybrider gjennom gartneres ivig arbeid.

Liljer er en svært gammel hageplante. Vi vet fra 2600 år gamle assyiske relieffer at de dyrket liljer i stor stil i MidtØsten-regionen allerede da. Faraos gartnere dyrket dem med sikkerhet for 2500 år siden. Der vet vi også fra relieffer derfra. Det er også avbildet liljer på veggmalerier i Knossos-palasset på Kreta. Kanskje vi har dyrket liljer i 5000 år?

Norske opptegnelser viser at det ble dyrket liljer i Bergen i 1598. Antagelig var de første norske munkene munkene tidligere ut. Vi vet at de dyrket liljer ikke bare for sine vakre blomster, men også for plantens medisinske virkning. Det er hevdet at liljeolje skal fremme hårvekst, fjerne rynker, ordnet opp med tap av taleevnen, lindre leversykdommer, er smertestillende og utmerket middel mot huggormbitt. Jeg ville ikke prøvd liljer til noe annet enn pryd.

Nesten alle liljer trives i litt sur jord, og skal settes omtrent 15 cm dypt i bakken. Står løken så dypt, slår stengelen siderøtter på vei opp i lyset. Disse siderøttene støtter planta godt i vind. Løkene bør settes ute nå så fort som mulig. Alternativt kan også liljeløk settes ut tidlig vår.

Dessverre er snegler veldig glad i liljer. Det finnes også en særlig liljebladbille. Denne egentlig ganske flotte og rød, men billa produserer horder av larver som gnafser i seg urettferdig store mengder hageliljer. Derfor må du passe litt ekstra på til våren. Det går også an å sprøyte med en eller annen giftguffe. Jeg gjør sjeldent det.

Gode liljer for litt kalde hager

Brannlilje (Lilium bulbiferum) 60-100 cm. Oransje med svarte prikker

Madonnalilje (Lilium candidum) 80-120 cm. Hvite

Oransjelilje (Lilium henryi) 100-150 cm. Oransje

Tigerlilje (Lilium lancifolium) 100 cm. Rødlige med sorte prikker

Martagonlilje (Lilium martagon) 70-120 cm. Purpur

Kongelilje (Lilium regale) 80-120 cm. Hvite med gult senter

 

Se Tor stelle med liljer her !

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters