NRK Meny
Normal

Selbekk: – Terrorfrykten seirer

Vebjørn Selbekk trykket Muhammed-karikaturer. Nå advarer han mot en terrorfrykt som har fått mye makt.

Vebjørn Selbekk

SE VIDEO: Redaktør Vebjørn Selbekk er mannen som trykket de omstridte Muhammed-karikaturene fra Danmark for ti år siden. Nå kommer Selbekk med bok om hvordan verden har håndtert terrorfrykten i disse årene.

Det er et år siden terrorangrepet mot redaksjonslokalene til bladet Charlie Hebdo der tolv mennesker ble drept. Både kunstneren Lars Vilks og redaktør Vebjørn Selbekk er enige om at terrorfrykten har fått større makt. Begge lever med drapstrusler.

I sin nye bok "Fryktens makt" skriver Vebjørn Selbekk at det er en større frykt for å trykke Muhammed-karikaturer og tegninger fra Charlie Hebdo – spesielt i Danmark. Han kaller det «Københavnsyndromet».

– Terrorfrykten seirer, mener Vebjørn Selbekk.

Selbekk sier at det ennå ikke har hendt i Norge. Det kan imidlertid skje hvis vi også opplever et terroranslag så nært som danskene eller franskmennene har gjort.

– Terroren har skapt større frykt og forsiktighet

– Det er blitt verre. Denne terroren har skapt større frykt og forsiktighet, sier Lars Vilks.

Selv lever Lars Vilks under konstant politibeskyttelse og ingen vil lengre stille ut hans kunst.

Den svenske kunstneren tegnet for flere år siden profeten Muhammed som en hund. Han var målet for terroren i København. To mennesker ble drept og Lars Vilks måtte forlate sitt hjem for alltid. .

– Det er blitt et hardere klima og de som bruker terror som våpen har fått en bedre posisjon, mener kunstneren.

Kritiserer norske politikere

Selbekk som trykket karikaturtegningene i Magazinet, opplevde drapstrusler.

I boken sin kritiserer han også norske politikere og mener de ikke var klare nok i sine holdninger den gangen han trykket Muhammed-karikaturene.

– Jeg glemmer aldri bildene fra terroren mot Charlie Hebdos i Paris. Vi skylder de som døde der å kjempe for ytringsfriheten, sier Selbekk.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS