Hopp til innhold

Selbekk: – Terrorfrykten seirer

Vebjørn Selbekk trykket Muhammed-karikaturer. Nå advarer han mot en terrorfrykt som har fått mye makt.

Vebjørn Selbekk

SE VIDEO: Redaktør Vebjørn Selbekk er mannen som trykket de omstridte Muhammed-karikaturene fra Danmark for ti år siden. Nå kommer Selbekk med bok om hvordan verden har håndtert terrorfrykten i disse årene.

Det er et år siden terrorangrepet mot redaksjonslokalene til bladet Charlie Hebdo der tolv mennesker ble drept. Både kunstneren Lars Vilks og redaktør Vebjørn Selbekk er enige om at terrorfrykten har fått større makt. Begge lever med drapstrusler.

I sin nye bok "Fryktens makt" skriver Vebjørn Selbekk at det er en større frykt for å trykke Muhammed-karikaturer og tegninger fra Charlie Hebdo – spesielt i Danmark. Han kaller det «Københavnsyndromet».

– Terrorfrykten seirer, mener Vebjørn Selbekk.

Selbekk sier at det ennå ikke har hendt i Norge. Det kan imidlertid skje hvis vi også opplever et terroranslag så nært som danskene eller franskmennene har gjort.

– Terroren har skapt større frykt og forsiktighet

– Det er blitt verre. Denne terroren har skapt større frykt og forsiktighet, sier Lars Vilks.

Selv lever Lars Vilks under konstant politibeskyttelse og ingen vil lengre stille ut hans kunst.

Den svenske kunstneren tegnet for flere år siden profeten Muhammed som en hund. Han var målet for terroren i København. To mennesker ble drept og Lars Vilks måtte forlate sitt hjem for alltid. .

– Det er blitt et hardere klima og de som bruker terror som våpen har fått en bedre posisjon, mener kunstneren.

Kritiserer norske politikere

Selbekk som trykket karikaturtegningene i Magazinet, opplevde drapstrusler.

I boken sin kritiserer han også norske politikere og mener de ikke var klare nok i sine holdninger den gangen han trykket Muhammed-karikaturene.

– Jeg glemmer aldri bildene fra terroren mot Charlie Hebdos i Paris. Vi skylder de som døde der å kjempe for ytringsfriheten, sier Selbekk.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters