Selbekk: – Terrorfrykten seirer

Vebjørn Selbekk trykket Muhammed-karikaturer. Nå advarer han mot en terrorfrykt som har fått mye makt.

Vebjørn Selbekk

SE VIDEO: Redaktør Vebjørn Selbekk er mannen som trykket de omstridte Muhammed-karikaturene fra Danmark for ti år siden. Nå kommer Selbekk med bok om hvordan verden har håndtert terrorfrykten i disse årene.

Det er et år siden terrorangrepet mot redaksjonslokalene til bladet Charlie Hebdo der tolv mennesker ble drept. Både kunstneren Lars Vilks og redaktør Vebjørn Selbekk er enige om at terrorfrykten har fått større makt. Begge lever med drapstrusler.

I sin nye bok "Fryktens makt" skriver Vebjørn Selbekk at det er en større frykt for å trykke Muhammed-karikaturer og tegninger fra Charlie Hebdo – spesielt i Danmark. Han kaller det «Københavnsyndromet».

– Terrorfrykten seirer, mener Vebjørn Selbekk.

Selbekk sier at det ennå ikke har hendt i Norge. Det kan imidlertid skje hvis vi også opplever et terroranslag så nært som danskene eller franskmennene har gjort.

– Terroren har skapt større frykt og forsiktighet

– Det er blitt verre. Denne terroren har skapt større frykt og forsiktighet, sier Lars Vilks.

Selv lever Lars Vilks under konstant politibeskyttelse og ingen vil lengre stille ut hans kunst.

Den svenske kunstneren tegnet for flere år siden profeten Muhammed som en hund. Han var målet for terroren i København. To mennesker ble drept og Lars Vilks måtte forlate sitt hjem for alltid. .

– Det er blitt et hardere klima og de som bruker terror som våpen har fått en bedre posisjon, mener kunstneren.

Kritiserer norske politikere

Selbekk som trykket karikaturtegningene i Magazinet, opplevde drapstrusler.

I boken sin kritiserer han også norske politikere og mener de ikke var klare nok i sine holdninger den gangen han trykket Muhammed-karikaturene.

– Jeg glemmer aldri bildene fra terroren mot Charlie Hebdos i Paris. Vi skylder de som døde der å kjempe for ytringsfriheten, sier Selbekk.

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.