Stjernens tale tar verden med storm

Emma Watsons sterke og personlige FN-tale om kvinners rettigheter møter trampeklapp verden over.

Den 24 år gamle Harry Potter-stjernen inntok podiet i FN nå i helgen med skjelvende stemme, men ordene som strømmet ut, har gitt folk frysninger på ryggen.

Emma Watson og Ban Ki-moon

TALE: Emma Watson er her sammen med generalsekretær i FN, Ban Ki-moon.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Folks engasjement på sosiale medier i etterkant har vært enormt og videoen på Youtube, er sett av milloner.

– Var redde for muskler

Emma Watson er kjent fra sin rolle som Harry Potters venninne «Hermine». Den tøffe, egenrådige og smarte jenta hamler opp med alt som er av farer og har reddet hovedpersonen gjentatte ganger ved å være smart.

Men å være et barn i filmbransjen, var ikke bare moro.

– Allerede som 14-åring ble jeg seksualisert av media, fortalte hun og fortsatte:

– Jeg opplevde venninner som sluttet med sport på ungdomsskolen fordi de var redde for å få store muskler. Som 18-åring opplevde jeg at jeg møtte gutter som ikke klarte å uttrykke følelser, fortalte hun fra talerstolen.

Se intervju med Watson i forbindelse med rollen i Harry Potter.

Video Intervju med Hermine - Emma Watson

TØFF: Emma Watson spiller tøff helt i Harry Potter-filmene.

Foto: Nyhetsspiller

Watson er FNs «Women's Goodwill Ambassador » sier videre i talen sin hvor viktig det er at menn og kvinner sidestilles og at man ikke forteller jenter at de ikke klarer noe fordi de er jenter.

Hun forteller videre at hun har vært heldig med både lærere og foreldre som har støttet henne hele veien, men at ikke alle er like heldige.

– Både menn og kvinner skal få lov til å være følsomme og få være seg selv, uten at det er styrt av kjønnsroller.

– Ikke begrens døtrene deres

Hun mener at det hviler et ekstra stort ansvar på foreldrene, og refererer til FN-kampanjen «Heforshe».

– Dere som har døtre, ikke begrens dem. Dere som har sønner, la de få føle og snakke om følelser, sier hun til trampeklapp.

Emma Watson forteller at hun er svært opptatt av kjønnsroller i samfunnet.

– Dere vil kanskje spørre hvem denne Harry Potter-jenta er som går opp på talerstolen og snakker om dette. Men jeg vil at dere skal vite at dette problemet er jeg veldig opptatt av. Jeg har sett mye og føler at det er mitt ansvar å si noe, forteller hun.

Og hun legger ikke skjul på at hun gruet seg til holde talen.

– Mens jeg gruet meg som verst, tok jeg meg i det og tenkte at hvis ikke jeg tar til orde, hvem skal gjøre det da. Og hvis ikke jeg sier dette i dag, når skal noen si noe? Hvis vi ikke gjør noe nå, så vil det gå 75 år, til jeg er 100 år, før kvinner vil tjene det samme som menn.

Hun vil at både menn og kvinner skal tørre å stå frem og kjempe for at begge kjønn skal få være som de vil, uavhengig av kjønnsrollemønstre.

Hun argumenterer for en feminisme som innebærer frihet for alle.

– Jeg inviterer dere til å tre frem og spørre dere følgende: If not I, then who, if not now, when?

Kulturstrøm

  • Spotify stenger i Norge

    Verdens største musikkstrømmetjeneste, Spotify, skal legge ned i Norge. Dette rammer i første omgang de ansatte i Oslo, melder næringslivsnettstedet Børsen. De får ikke opplyst om nedleggingen har noen praktisk betydning for strømmegigantens norske kunder. I 2018 hadde selskapet sju ansatte i Norge, men i dag er det oppført to (NTB).

  • Leder Kulturrådet

    Komponist Lars Petter Hagen er i statsråd oppnevnt til ny rådsleder i Kulturrådet. I tillegg er det oppnevnt to nye medlemmer og et nytt varamedlem. Hagen har lang erfaring i norsk kulturliv som tidligere leder av Ny Musikk, Ultimafestivalen og nå som prosjektleder for Oslo-Filharmonien (NTB).