Harry Potter i milliardklubben

Billettsalget av «Harry Potter og Dødstalismanene - del 2» har passert en milliard dollar på verdensbasis. Dette er det beste resultatet av alle de åtte filmene.

Film Harry Potter Fantasy Lives Tom Felton, Emma Watson, Daniel Radcliffe, Rupert Grint

Tom Felton, Emma Watson, Daniel Radcliffe og Rupert Grint tjener store penger på Harry Potter-sirkuset.

Foto: Evan Agostini / Ap

Den siste filmen i Harry Potter-serien ble den eneste som nådde billettinntekter på over én milliard dollar, tilsvarende 5,4 milliarder norske kroner, skriver nyhetsbyrået AP.

I 2001 hadde den første filmen, «Harry Potter og de vises sten» billettinntekter på 974, 8 millioner amerikanske dollar.

Bare denne helgen passerte billettsalget i Storbritannia 21, 9 millioner dollar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harry Potter.

«Harry Potter og dødstalismanene - del 2» har nådd milliardærklubben.

Inn i historiebøkene

Det er «Avatar» fra 2009 som topper billettrekordene på verdensbasis med en inntekt på 2,8 milliarder dollar, mens James Camerons film «Titanic» brakte inn 1, 8 milliarder.

«Harry Potter og dødstalismanene - del 2» gikk også inn i historiebøkene med den beste åpningshelgen i Norge noensinne. 240.000 nordmenn så filmen.

Bare de tre første dagene spilte filmen inn over 900 millioner kroner i USA og Canada.

Et særegent fenomen

«Harry Potter og dødstalismanene - del 2» går langt forbi de siste års publikumssuksesser i Norge, som Max Manus og Mamma Mia.

Og det er ikke kun på billettinntektene at Harry Potter-filmene tjener penger.

Harry Potter-sirkuset har fått inn svimlende 70 milliarder kroner bare på effekter som t-skjorter, tryllestaver og lignende.

Det er heller ikke bare forfatter J.K Rowling og skuespillerne Emma Watson, Daniel Radcliffe og Rupert Grint som har blitt mangemillionærerer på suksessen.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph har også sminkører, kostymedesignere, scenografer, kamerafolk og stuntmenn tjent svært gode penger - flere av dem har blitt millionærer.

FRANCE/ Harry Potter fans gather at the premiere of the film "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2" at Bercy in Paris

Harry Potter-fans over hele verden møtte opp for å se premieren på den siste filmen i serien.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters


Kulturstrøm

  • Handler om mer enn å finne kjæreste

    Det sier «Hjem til jul»-skuespiller Ida Elise Broch til Kulturstripa. I Netflix-serien spiller hun hovedrollen som single Johanne. Hun lyver på seg en kjæreste for å roe ned familiens mas og forventninger.

     Ida Elise Broch
  • Urfolk bidrar i klimakampen

    Verden har mye å lære av urfolks tradisjonelle kunnskap om naturen, mener FN. Under det pågående klimatoppmøtet i Madrid, COP25 har urfolk for første gang en egen plattform for å bidra i kampen mot klimaendringene. Det store spørsmålet er hvordan verden skal nå målet om å bremse den globale oppvarmingen til 1,5-2 grader, som er vedtatt i Parisavtalen.