Hopp til innhold

Se Franzen spille basket

Jonathan Franzens nye roman «Frihet» har gitt ham hedersbetegnelsen «The Great American Novelist». Se hvor god han er på basketbanen, i Bokprogrammet.

Video Bokprogrammet (10:12)

Programleder Siss Vik møter den verdensberømte forfatteren Jonathan Franzen på basketballbanen på Grünerløkka, der han viser frem noen basket-triks.

Det er åtte år siden hans forrige roman, og det tok lang tid å utvikle karakterene i «Frihet».

– Hvis ikke leseren får ordentlig kontakt med karakterene i boken , så får de ikke med seg resten av innholdet heller, sier Jonathan Franzen til Bokprogrammet .

Lovprist over hele verden

Det var først da han ga opp å skrive det som nå blir kalt den nye «store amerikanske romanen» – eller «the great american novel» – at han kom på forsiden av Time Magazine.

Jonathan Franzen tar utgangspunkt i en vanlig middelklassefamilie i sine bøker «Korrigeringer» (utgitt i 2001) og nå sist – «Frihet». Disse to romanene har til sammen gjort ham til en lovprist forfatter over hele verden.

Andre forfattere som har blitt kalt «great american novelists» er Philip Roth og Don DeLillo .

Konkurranse overalt

Hovedpersonen i «Frihet» er en tidligere basketballstjerne. Rivalisering, miljøvern, politikk og miljøvern er tett vevd sammen i denne historien fra dagens USA.

Boken handler mye om konkurranse, og Franzen bruker basketball som et tema.

– Det er egentlig ingen amerikanere som snakker om konkurranse, men det eksisterer konkurranse mellom menneskene hele tiden likevel, sier Franzen.

Anmeldelser av Franzens bøker

Del dine boktips

Hvilke amerikanske bøker vil du anbefale til andre? Diskutèr #amerikabok på NRKbok på Twitter , eller bruk Bokprogrammet på Facebook .

Se Jonathan Franzens hjemmeside her.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB