Tøft å synge på norsk?

Se Lars Vaular, Odd Nordstoga og Bjørn Eidsvåg snakke om hvorfor det blir mer og mer populært å skrive sangtekster på norsk og synge på dialekt.

Video Bokprogrammet 09.10.2010

Kveldens episode av Bokprogrammet handler om sangtekster. Du kan se den allerede nå!

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Selv om en rekke unge norske artister fortsatt lager hits på engelsk, er det også stadig flere som velger å uttrykke seg på sitt eget morsmål – og gjerne også på dialekt.

Men hvordan får de pop, rock og rap til å høres bra og tøft ut?

Dette er tema i kveldens Bokprogrammet der blant andre Bjørn Eidsvåg og Lars Vaular er gjester.

Det lyriske «eg»

I likhet med John Olav Nilsen & Gjengen og Fjorden Baby!, kommer hip hop-stjerneskuddet Lars Vaular fra Bergen og fremfører sine låter på bergensk.

Bjørn Eidsvåg og Lars Vaular

Lars Vaular er en del av den nye bergensbølgen som synger på norsk, og på den siste plata hans synger Bjørn Eidsvåg på en av låtene.

Foto: Arne Kristian Gansmo/Thomas Anthun Nielsen

– Ungdommen har lyst til å høre om noe som er nært dem, noe de kan få være med på. Det er mye enklere å føle noe tilhørighet til noen som snakker på det språket som du tenker på, sier Vaular, som er en del av en ny bølge norskspråklige rappere.

rett opp og ned
hør ka eg har å si
å falle er noe alle gjør
før de lærer å fly

akkurat som en sprettball
akkurat som et ett-tall
akkurat som et fossefall
akkurat som en settball

Lars Vaular, «Rett opp og ned»

Men hvordan klarer man å få norske tekster til å høres tøffe ut i en sjanger som har sitt utspring i voldelige, amerikanske storbymiljøer?

– Rap handler om å snakke om lokalmiljøet ditt og om menneskene du kjenner og omgås til daglig, og det er det jeg gjør. Det blir bra så lenge du klarer å få fram det lokale særpreget – ikke bare historien, men også dialekten og sosiolekten, forklarer Vaular.

Liker å se unge artister synge på norsk

I fjor viste en undersøkelse fra Språkrådet at 77 prosent av befolkningen synes det har blitt kulere å synge på norsk.

Veteranen Bjørn Eidsvåg, som er aktuell med platen «Rundt neste sving» har medvirket på sangen «Leah» på Lars Vaulars siste plate «Helt om dagen, helt om natten».

I løpet av sin 34 år lange karriere, har Eidsvåg skrevet omtrent 300 sanger og utgitt 24 plater.

Odd Nordstoga 2004

Odd Nordstoga er opptatt av å skrive sangtekster på norsk.

Foto: Dei nynorske festspela / NRK

Til Bokprogrammet sier han at han liker å se unge artister synge på norsk.

– Jeg er så glad i å uttrykke meg på norsk selv, og jeg tror at det er viktig for vår identitet. Det er fint at ungdom også får ha noen som driver med popmusikk og som setter ord på følelser de kan kjenne seg igjen i, ikke bare på engelsk.

«Skrømt» og «draug»

En annen norsk artist som har blitt kjent for å synge på norsk er Vinje-trubaduren Odd Nordstoga.

– Jeg synes at det er viktig å synge på norsk fordi det er viktig å møte folk på sitt eget språk, sier Nordstoga.

– Det merker jeg selv når jeg hører på norske tekster, at når du treffer så treffer du vanvittig godt. Det er det musikk egentlig handler om.

Det er eit troll på loftet, og draugen er på dass
I kjellaren bråkar ein skummel ein
Og ute er eit skrømt frå den tid slike fanst
Han dansar utpå marka ein skummel dans

Odd Nordstoga, «November»

Nordstoga har blitt popstjerne med norsk visesang, og han er en av få i sin generasjon som bruker ord som «skrømt» og «draug» i sine sangtekster.

– Når man skriver tekster på norsk, har man så mye å hente. «Den svalande vind» for eksempel er ikke bare den milde, helt greie vinden. Bare ordet «svalande» i seg selv er så levende, sier Nordstoga i Bokprogrammet.

Føler du deg mer truffet av musikk med norske tekster? Si din mening på Bokprogrammets Facebook-side eller bruk #sangtekst på Twitter.

Kulturstrøm

  • Kygo kjøpte kunst for en million

    Kygo kjøpte nylig digital kunst til en million. I praksis har han kjøpt rettighetene til et digitalt bilde av en ape, melder VG.

  • Norsk kokk blir fransk ridder

    Kjendiskokk, Bocouse d’Or-vinner og mannen bak Stattholdergaarden, Bent Stiansen, har blitt utnevnt til fransk ridder. Utnevnelsen kommer fra Den franske nasjonale Fortjenesteorden, skriver VG.