Hopp til innhold

Sånn halvveis

Tormod er av dem som gjør alt litt halvveis. Derfor burde det passe bra for ham å summere opp 2007 nå, sånn halvveis.

Tiden flyr. Men får man utnyttet den?

Tiden flyr. Men Tormod får ikke utnyttet den.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Av Tormod Løkling

Du er sikkert en av dem som betyr noe her i landet. En som handler med derivater og surikater og bestyrer hedgefond fulle av hedgehogs.

Eller du gjør en innsats i eldreomsorgen, der din trøstende hånd på en rynkete panne og din sveipende klut på en slaskete ræv signer livskvelden for en sliten senior.

Hva har jeg gjort?

Og halve dette året har du utført disse viktige arbeidsoppgavene. Du har gjort en forskjell.

Det har ikke jeg. Hvis jeg ble makulert i morgen, ville antakelig ingen instans savne meg før jeg ved en datatabbe ble kalt inn for å begynne på skolen i år 2070.

For hva i alle dager har jeg gjort i de seks månedene siden nyttår?

Heftig start

Allerede etter én time, fikk jeg et forvarsel om hvilken vei 2007 bar. Det var da jeg fascinert studerte et par svarte selskapssko i øyehøyde og straks etter skjønte de var mine egne. Og akkurat som Napoleon møtte sitt Watergate, gikk min kones fineste salatbolle ut av verden.

Det er forresten interessant å bemerke at jeg kaller denne salatbollen ”min kones”, selv om den i alle år bodde under vårt felles tak, og at jeg, tross min heterofile legning, stadig forsynte meg av grøntfôret den inneholdt. Jeg antar at noen objekter liksom tilhører en spesiell person i huset, selv om de er innkjøpt for felles penger og brukes av begge.

Tilsvarende tror jeg også jeg ville benevnt dobørsten som ”min kones”. Men denne hadde jeg ikke med meg på nyttårsfesten. Det var faktisk den jeg var på vei hjem for å hente da jeg knuste salatbollen.

Nok om det.

Sjuende sans

Likevel var ikke denne uhellssvangre starten på året egentlig et dårlig jærtegn. Hadde den bare vært det. For året hittil har liksom vært – ingenting. Jeg kan ikke komme på én eneste ting jeg har gjort fra uke 1 til uke 23 som egentlig bryter med den daglige ”trekkoppnøkkelen-roterer-i-ryggen”-rutinen min.

For å finne ut om dette er riktig, har jeg konsultert den sjuende sansen min. Kanskje den kan være en nøkkel til hva jeg har foretatt meg?

Reumatiske Berit?

 

Nokian-Hakkapellitta - Tormods transvestittalibis etternavn?

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Tjuesjette februar finner jeg et spennende notat, raskt skriblet ned: FB79R. En hemmelig kode til meg selv? Kan FB bety ”Forføre Berit”? Men om 79 henspiller på alderen og R advarer meg om at damen er ”reumatisk”, så er det ikke rart om jeg har fortrengt hendelsen.

Nærmere ettersøkning og tankearbeide bringer på det rene at bokstavkoden nok gjaldt en flybillett.

Transvestiske trekk?

Onsdag 21. mars finner jeg følgende notat: ”Styremøte-bh.” Dette er oppsiktsvekkende. Har jeg rett og slett fortrengt min periode som transvestitt? Glemt alle koøynene av noen glugger som møtte meg da jeg seilte inn på styremøtet i et par høyhælte slepebåter av noen sko, og med nok bomull i styremøte-bh-en til å rulle tamponger til et pikeinternat i Alabama?

Presenterte jeg meg med etternavnet Nokian-Hakkapellitta, siden det frekkere og mer velklingende Pirelli er opptatt?

Slik var det ikke. Jeg kom på at jeg slett ikke sitter i noe styre noe sted. Hvem ville vel være sprø nok til å involvere meg i styre og stell, om jeg så hadde kamuflert det siste bak et skjørt. Stellet, altså. ”Styremøte-bh” betyr rett og slett ”Styremøte i barnehagen”. Og det var min kone som skulle dit.

Unyttig halvår

Det begynner å demre for meg at jeg verken har gjort noe nyttig, oppsiktsvekkende eller spesielt moro hittil i 2007.

Men resten av året skal jeg bruke enda mer kryptiske koder i den sjuende sansen min. Koder som vil få karnevalet i Rio til å virke som en kvekerbegravelse i forbudstiden sammenliknet med hva jeg har opplevd, når alt skal tolkes ved årsskiftet.

God sommer!

LYTT: Tormods halvårsoppgjør

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.