Hopp til innhold

Barndomsdrømmen

Roy Normann har drømt om å bli forfatter siden han var en liten gutt.

Roy Normann

Roy Normann debuterer med diktsamlingen 'Reseptor'.

Foto: Oktober forlag/Finn Ståle Felberg

Og nå går drømmen i oppfyllelse. I mai debuterer han på Oktober forlag. Billedkunstneren har skrevet diktsamlingen «Reseptor».

Se kunsten til Roy Normann

Fortell om debutboken din.
– Som tittelen «Reseptor» antyder så handler diktsamlingen om sansing og sanselighet i møte med verden, om bittesmå sanseinntrykk som forstørres og koagulerer i tekst.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg likte å skrive og leve meg inn i mine egne historier som barn. Siden har jeg skrevet i perioder og mer regelmessig de siste fem årene.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– I løpet av de siste årene så har jeg sendt inn etpar manus som jeg har fått bra tilbakemeldinger på. Så har jeg skrevet litt mer og ifjor så ble et manus antatt.

Hvordan føltes det da du fikk vite at du ble antatt?
– Å bli antatt var virkelig morsomt da det er noe jeg har drømt om siden barndommen.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Her kunne jeg nevne mange. Det er mange samtidige poeter fra Norge og Sverige som Anna Hallberg og Aase Berg, og jeg liker også mange franske poeter som for eksempel Jacques Roubaud. Av eldre litteratur så liker jeg for eksempel John Cage som er mest kjent som komponist, men også skrev fantastisk poesi.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Dette er en diktsamling jeg stadig vender tilbake til, men som er like fin hver gang: Emmanuel Hocquards «En by eller en liten øy».

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Å stole på seg selv og det man ønsker å formidle, og ikke gi seg!

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg har ikke en stor plan for hva jeg skal bruke det til, men jeg tenker å kjøpe noen flotte bøker, samt å reise langt!

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Det blir veldig fint å kunne bli lest av flere, samt å forhåpentligvis få mange tilbakemeldinger!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober