Rips er undervurdert i Norge, og folk gidder nesten ikke å plukke dem. Radiokokk Inge Johnsen synes det er synd å kaste all den gode ripsbæra. Han har nemlig en god idé til en enkel velsmakende dessert.
Tron rensker rips. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
- Vi skal starte med å lage en vaniljekrem. Da bruker jeg fløte og melk, og tilsetter sukker. Sukkeret kan ligge uten at jeg trenger å røre, helt til det koker opp. Når det koker må du røre, forteller radiokokk Inge Johnsen.
- Nå skraper jeg ei vaniljestang på langs, og visper den inn i melka.
Tron tilsetter en eggeplomme og rører inn litt maizenamel i litt kald melk.
Inge pisker vaniljekrem. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
- Nå tar jeg litt av den varme melka oppi maizenablandingen. Pass på at det ikke sprekker, sier Inge Johnsen.
Inge heller blandingen i en kjele, og rører hele tiden under oppvarming. Tron renser rips mens Inge kjevler ut en butterdeig som han har kjøpt inn.
- Så skjærer jeg butterdeigen i 4 x 2 cm ruter, som jeg legger på bakeplata og prikker med en gaffel. Etter at det har stått ei stund i romtemperatur, pensler jeg med egg, og steiker dem. Da får vi fine små puter, sier Inge.
- Jeg deler butterdeigen i to, og legger bunnen på tallerken. Deretter har jeg vaniljekrem på butterdeigen, og rips over. Vær raus med ripsen. Til slutt har jeg toppen av butterdeigen over, og strør over litt melis.
Klikk på linken i medieboksen for å høre hvordan Inge og Tron lager rips-desserten.
Rips med vaniljekrem. Foto: Per Kristian Johansen, NRK
Alt fra: Alt fra Smaken av Norge.
Innslaget ble laget av Tron Soot-Ryen, og sendt i Norgesglasset 16.08.05.
Norgesglasset 16.08.05