Små rimsopp ligner små ustekte rundstykker der de stikker opp fra lav- og mosegrodd skogsbunn. Den vokser ofte helt oppe på snaufjellet. Der kan den forveksles med
rynkeslørsoppen.
Fastvokst ring
- Men husk at rimsoppen har fastvokst ring på stilken, og ikke løse slørtråder som rynkeslørsoppen, sier soppkontrollør Else Wiborg til Nitimen. Rimsoppen har lysbeige skiver. Den lukter mildt og godt. Over den fastvokste ringen, har den små flammete skjell. Helt unge rimsopper får ofte et lilla drag.
Rimsoppen liker ikke kaldt vær. Den vokser helt fram til frosten setter inn. Det tåler den ikke og blir raskt borte.
Rimsoppen vokser helt opp mot høyfjellet. Der må man passe på ikke å forveksle den med rynkeslørsopp...
Tjenobylulykken
Soppen er meget god, særig i ungt stadie. Hatten bretter seg senere ut og blir flat. Ofte sprekker hatten opp hos eldre eksemplarer.
Den er en calsiumbinder, som er veldig bra, men i områder av Norge der det var nedslag fra Tjernobylulykken i1986 bør en ikke spise store mengder.Den binder også Cecium fra ulykken, og det vil den gjøre i hundrevis av år fremover.
Stuet eller frityrstekt
Soppen er svært anvennelig som mat. Personlig synes jeg den er spesielt god som stuing, med stekt bacon ved siden av.
- Og så kan rimsopphatten frityrstekes. Lag litt frityrdeig som hatten pakkes inn i. Stek den i olje. Nydelig snacks,
sier Else Wiborg.
God sopptur!