NRK Meny
Normal

Refleksens dag

Torsdag åpnet samferdselsminister Liv Signe Navarsete den første nasjonale ”Refleksens dag”. Landet rundt ble flere tusen reflekser delt ut til fotgjengere i morgenmørket. Og det trengs. Bare 14 prosent av den voksne befolkningen brukes refleks.

Liv Signe Navarsete
Foto: NRK

For dårlig

En fersk undersdøkelse viser at folk i Vest-Agder og Buskerud er minst flinke. Her bruker bare sju prosent refleks. Da er til forskjell Sogn og Fjordane et lysende forbilde – her bruker hele 46 prosent refleks.

-Refleksbruken i Norge er for dårlig, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk. Undersøkelsen ble gjort i oktober, men det blir en ny måling i november. -Jeg er spent på å se om blant annet Refleksens dag kan føre til at tallet går opp, sier Sandberg.

Hans Jørgen Burud, leder av refleksprodusentenes egen bransjeforening, viste frem mange av de nye refleksene som finnes i dag. Nå får du alt fra skjerf og paraplyer med refleks, til tøffe figurer som kan limes på yttertøyet. –Det folk skal være oppmerksom på, er at det finnes mange produkter som er for dårlige og dermed ikke er godkjente. Her kan du sjekke om din refleks er godkjent: www.bfpr.info

Se innslagene her:

Refleksens dag, del 1

Refleksens dag, del 2

Refleks-fakta:

 

Refleksvest
Foto: Scanpix

- Uten refleks har bilføreren bare to sekunder på å oppdage deg – med refleks er tiden ti

sekunder.

- Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørke med 85 prosent.

- Bare fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

- 1 000 fotgjengere skades i trafikken hvert år, 45-50 av disse mister livet.

(Kilde: Trygg Trafikk)

 

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: «Jenta i veggen»

  Den oppsiktstvekkende historien om jødiske Betzy Rosenberg som greide å holde seg skjult på Byneset ved Trondheim i flere år, er godt fortalt i ungdomsboken «Jenta i veggen», mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

 • Kvernelands Munch går til filmen

  Produksjonsselskapet Maipo har kjøpt rettighetene til å lage film av Steffen Kvernelands illustrerte roman «Vampyr». – Oslo og Munch på sitt aller mest skremmende, det kan jo ikke gå galt, sier Kverneland til NTB.

  Kvernelands vampyr
  Foto: NTB Tema
 • Anderssen fra Biri vant designpris

  Designer Torbjørn Anderssen fra Biri vant i kveld prisen for årets produkt under designindustri-konferansen Innovasjonskraft 2018. Sammen med Espen Voll vant han prisen for lenestolen Camp, som ifølge juryen "er perfekt for sosiale møteplasser".