Hopp til innhold

Refleksens dag

Torsdag åpnet samferdselsminister Liv Signe Navarsete den første nasjonale ”Refleksens dag”. Landet rundt ble flere tusen reflekser delt ut til fotgjengere i morgenmørket. Og det trengs. Bare 14 prosent av den voksne befolkningen brukes refleks.

Liv Signe Navarsete
Foto: NRK

For dårlig

En fersk undersdøkelse viser at folk i Vest-Agder og Buskerud er minst flinke. Her bruker bare sju prosent refleks. Da er til forskjell Sogn og Fjordane et lysende forbilde – her bruker hele 46 prosent refleks.

-Refleksbruken i Norge er for dårlig, sier Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk. Undersøkelsen ble gjort i oktober, men det blir en ny måling i november. -Jeg er spent på å se om blant annet Refleksens dag kan føre til at tallet går opp, sier Sandberg.

Hans Jørgen Burud, leder av refleksprodusentenes egen bransjeforening, viste frem mange av de nye refleksene som finnes i dag. Nå får du alt fra skjerf og paraplyer med refleks, til tøffe figurer som kan limes på yttertøyet. –Det folk skal være oppmerksom på, er at det finnes mange produkter som er for dårlige og dermed ikke er godkjente. Her kan du sjekke om din refleks er godkjent: www.bfpr.info

Se innslagene her:

Refleksens dag, del 1

Refleksens dag, del 2

Refleks-fakta:

 

Refleksvest
Foto: Scanpix

- Uten refleks har bilføreren bare to sekunder på å oppdage deg – med refleks er tiden ti

sekunder.

- Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørke med 85 prosent.

- Bare fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

- 1 000 fotgjengere skades i trafikken hvert år, 45-50 av disse mister livet.

(Kilde: Trygg Trafikk)

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters