Hopp til innhold

Raja: – Årets julekonserter blir prioritert

Mandag la kulturministeren frem fordelingen av de 900 millionene til kulturbransjen.

– Jeg er dypt imponert over kultursektoren som har gitt oss aktiviteter innenfor strenge smittevernregler, sier kulturminister Abid Raja på dagens pressekonferanse.

Regjeringen har lagt av 900 millioner som skal fordeles frem til nyttår. Det ventes store begrensninger neste år for antall publikum og kulturbudsjettet har økt med 3,7 milliarder.

Stimuleringsordningen skal skape økt aktivitet for kultursektoren og få flere tilbake i arbeid etter pandemien.

Vi trenger julen

Av de 900 millionene fra regjeringen settes det av 500 millioner til stimulering av aktivitet. Raja vil prioritere årets julekonserter.

– Vi trenger julen, sier Raja.

For å sikre julen og julekonsertene tar de også inn menighetsrådene som søkere. Raja sa under pressekonferansen at han er for at de med dette kan sikre at flest mulig julekonserter kan gjennomføres.

I en pressemelding skriver Jens A. Bjelland i KA, Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, at årets sesong er reddet.

–Nå blir det julekonserter i kirkene. Årets sesong er reddet.

Jan Fredrik Karlsen leder eventbyrået All-In og er manager for Kurt Nilsen. Han er fornøyd med oppfordringen fra kulturministeren om å skape mer aktivitet.

–Det var en offensiv og fremoverlent kulturminister med et tydelig budskap. Det er den tydeligheten kulturbransjen har ønsket å forholde seg til.

Jan Fredrik Karlsen

Karlsen har som intensjon å gjennomføre julekonsertene til Kurt Nilsen som planlagt.

Foto: Anne Liv Ekroll, NRK

Karlsen er glad for å få noe konkret på bordet fra regjeringen.

–Det var godt jobbet av ham i dag å komme med en tydelig beskjed, så får vi se hva det vil bety.

Vil at færre avlyser

– Man skal ikke få full støtte for arrangementer man ikke fullfører, sier Raja.

Stimuleringsordningen skal bidra til at kulturlivet gjennomfører flere aktiviteter. Ordningen skal kun dekke arrangementer som blir gjennomført.

– Regjeringen skal stille opp for dem som gjennomfører, sier Raja.

Stimuleringsordningen for kulturlivet vil vare minimum et halvt år inn i 2021, men kan bli forlenget ut året. I tillegg vil det komme midler for 2020 med tilbakevirkende kraft fra 1. oktober.

Stimuleringsordningen skal bidra dekke driftskostnader arrangørene har til et arrangement.

– Det du bruker på å arrangere vil vi hjelpe deg med, men vi vil sette et tak på hvor mye hver søker kan få.

55 millioner til norsk film

I en pressemelding skriver Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt (NFI) at de er svært glade for midlene fra Regjeringen.

– Dette er rett tiltak på rett tid, og vil være en god stimulans for å øke aktiviteten på filmfeltet. Det trengs, etter at bransjen har mistet både inntekt og omsetning på grunn av korona, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

55 millioner går til Norsk filminstitutt og skal sikre et bredt filmtilbud fremover. I tillegg innfører NFI en ny garantiordning for produksjoner som må avbrytes på grunn av Covid19.

Glad for at bransjen blir lyttet til

Tone Østerdal fra Norske konsertarrangører er glad for at kulturminister Abid Raja har tatt med seg innspillene fra bransjen.

Tone Østerdal

Østerdal ved Norske konsertarrangører er fornøyd med innretningen.

Foto: Norske konsertarrangører

–Noe av det viktigste nå er at han ivaretar hans intensjoner om å skape mer aktivitet samtidig som forskriften har blitt mer forståelig for dem som skal bruke den. Vi er glade for at flere nå vet hva man kan søke på

Østerdal mener det er spesielt viktig med likviditet for bransjen.

–Det er ekstremt avgjørende at Raja har instruert Kulturrådet om rask behandlingstid. Det er få som vil ta en økonomisk risiko og man skulle helst hatt penger inn på konto før man foretar seg noe.

Kulturstrøm

 • Flere norske filmfolk blir medlemmer av Oscar-akademiet

  Flere norske skuespillere og filmfolk er invitert inn som medlemmer av Oscar-akademiet, noe som gjør at de kan stemme på hvem som skal få Oscar-prisen.

  Skuespiller Renate Reinsve, samiske filmdirektøren Anna Lajla Utsi, castingdirektøren Yngvill Kolset Haga og filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen er invitert inn.
  (NTB)

  Renate Reinsve
  Foto: Tordis Gauteplass / NRK
 • Advokat mener R. Kelly maks bør dømmes til ti år

  – R. Kelly fortjener ikke mer enn 10 år i fengsel til tross for at han ble dømt for å ha gjort overgrep tiår for å rekruttere kvinner og jenter til sex, noe som gjenspeiler hvordan historie som misbrukt barn kan ha ført til hans voksne «hyperseksualitet», sa R&B-sangerens advokat ifølge Reuters.

  Påtalemyndigheten har sagt at Kelly bli fengslet for mer enn 25 år, noe de gjenspeiler hans fortsatte fare for publikum og mangel på anger for å ha utnyttet sin berømmelse for å lokke ofre til seg
  bane, hvor han kunne tilfredsstille sine rovvilte og seksuelle lyster.

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa

Flere kulturnyheter