Hopp til innhold
Quiz

Hva kan du om Eurovision Song Contest?

Den europeiske sangkonkurransen har en lang og fargesprakende historie. Men hvor mye husker du? Test deg selv her.

Abba 1974

1974: Abba vant Eurovision Song Contest i Brighton med «Waterloo» og ble superstjerner. Visste du at svenskene har stilt med flere «loo»-låter i ESC?

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Eurovision Song Contest (ESC) ble avlyst for første gang i 2020. Vi har fått MGP-ekspert Ole Christian Øen til å lage noen spørsmål å bryne deg på fra sangkonkurransens lange historie.

1/12

Lys Assia fra Sveits i Eurovision Song Contest i Lugano 1956
Foto: JACQUES MUNCH / AFP

Den aller første melodien som vant en internasjonal finale i ESC hadde fransk tekst. Lys Assia het vokalisten, og hun representerte Sveits. Sangen handlet om musikk, men hva var den franske tittelen?

2/12

Abba i ESC i Brighton 1974
Foto: Robert Dear / AP

ABBA er og blir artistene som har hatt størst suksess etter å ha vunnet ESC. De gikk til topps i 1974 med «Waterloo». Året før forsøkt de seg i den svenske konkurransen uten å vinne. Sangen, som også ble en en kjempehit, handler om å snakke i telefonen. Hva het låta?

3/12

Norge «Spirit in The Sky» KEiiNO
Foto: n24166

I 2019 vant en norsk trio den norske finalen, og fikk en 6. plass i den internasjonale finalen med sangen «Spirit in the Sky». Gruppas navn er inspirert av en kommune i Finnmark, hvilken?

4/12

Kate Miller-Heidke fra Australia i finalen i Eurovision Song Contest in Tel Aviv, Israel 2019
Foto: Ronen Zvulun / Reuters

I 2019 deltok australske Kate Miller-Heidke med et oppsiktsvekkende sceneshow. Hva var så spesielt?

5/12

Temudjin
Foto: NTB scanpix

En berømt keiser og kriger var hersker for en stor hær som truet verden fra øst. Den berømte mongolske herskeren var utgangspunkt forTysklands bidrag til ESC i 1979. Hva het han?

6/12

Tommy Seebach - dansk Melodi Grand Prixs ukronede konge

Danmarks bidrag til ESC i 1979 ble fremført av Tommy Seebach, og tittelen hadde navn fra to dansesjangere blandet sammen til en. Hvilke to?

7/12

Alexander Rybak med fiolin foran seg foran en sort bakgrunn
Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

I 2018 var Alexander Rybak Norges håp i ESC-finalen. Da handlet sangen hans om en slags «oppskrift» – på hva?

8/12

Herreys

Hva slags sko gikk Herreys med i 1984?

9/12

Anita Skorgan i Melodi grand prix i 1977
Foto: Vidar Knai / NTB scanpix

Anita Skorgan sang om en mann som reiste fra henne stadig vekk. Året var 1977 og hun vant den norske Grand Prix-finalen. Hva var tilnavnet hun ga ham, som også er tittelen på sangen?

10/12

Dollie de Luxe i Melodi Grand Prix 1984
Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

I 1981 stilte duoen Dollie (Ingrid Bjørnov og Benedicte Adrian) opp i norsk Melodi Grand Prix for første gang. Da sang de om et spesielt berømt årstall, som det også er skrevet en verdensberømt roman om. Hvilket årstall?

11/12

Baccara på Pingvin Club i Oslo 1978
Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

I 1978 stilte en verdensberømt duo opp for Luxemburg i ESC. De to damene var opprinnelig fra Spania og hadde en verdenshit året før med en sang om at de kunne «boogie woogie.» Duoen har samme navn som en sort roser, hva het de?

12/12

Bobbysocks ESC Gøteborg 1985
Foto: Erik Thorberg / NTB scanpix

Hele Norge jublet med da Bobbysocks lot det swinge til seier i ESC i 1985. Bobbysocks sang om noen gamle melodier som strømmet ut, fra hva?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Mer moro:

Husker du« La det svinge» og «Inkululeko», «Glastnost» og «Stjerneskudd»? Se noen av de største norske MGP-øyeblikkene fra 80-tallet her:

Husker du "La det svinge" og "Inkululeko", "Glastnost" og "Stjerneskudd"? Dette er noen av de største norske MGP-øyeblikkene fra 80-tallet.

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh