Hopp til innhold

Fred Buljo: – Med denne prestasjonen ville vi ha vunnet Eurovision Song Contest

De fire joikekoristene i lørdagens åpningsnummer i Melodi Grand Prix får mye skryt.

Melodi Grand Prix Finale 2020

Sang og joiket på Melodi Grand Prix-finalen i Trondheim Spektrum. F.v.: Jon Isak Lyngman Gælok, Tåamma Bransfjell, Tom Hugo, Alexandra Rotan, Fred René Buljo, Thomas Lyngman Gælok og Næjla Matias Haugen Holm-Bull.

– Det fungerte særdeles bra. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at dette nummeret var mye bedre enn det vi presterte i Tel Aviv, sier Fred Buljo.

Han utdyper det slik:

– Låten ble fremført renere og det var et høyere nivå på våre prestasjoner, sier Buljo.

Han mener de fire joikerne i joikekoret ga en ekstra dimensjon.

– De var dyktige. Det at de var på scenen viste at den samiske kulturen er rikere enn bare Kautokeino-kofta. Nå fikk vi vist minoriteten i minoriteten, forklarer Buljo.

Keiino i Trondheim i forbindelse med MGP-finalen 2020

KEIINO: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan OG Fred Renè Buljo laget et heidundrende show under MGP-finalen.

Foto: Jon Marius Hyttebakk / NRK

– Låten ble mektigere

Det var Jon Isak Lyngman Gælok sammen med sin bror og to andre venner som sto på scenen med Keiino. Gælok er både stolt og glad.

– Det var helt wow! En fantastisk opplevelse. Jeg syns at «Spirit in the sky» fikk mer trøkk med et eget joikekor, sier Gælok.

Keiino med fire joikere. Melodi Grand Prix 2020

STJERNELAG: Bak fra venstre: Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo. Foran fra venstre: Jon Isak Lyngman Gælok, Tåamma Bransfjell, Thomas Lyngman Gælok og Næjla Matias Haugen Holm-Bull.

Foto: Privat

Han er selv helsefagarbeider. Lillebroren Thomas er for tiden på pappaperm, men jobber som oversetter og er utdannet ingeniør. Næjla Matias Haugen Holm-Bull er tømrer og Tåamma Bransfjell er hovslager og er selvstendig næringsdrivende.

VGs musikkanmelder på MGP er Tor Martin Bøe. Han sier dette til NRK:

– Fred Buljo er jo allerede det aller beste med «Spirit in the Sky». Med de fire ekstra joikerne i denne oppfriskede versjonen ble både han og låten betraktelig mektigere, spesielt i starten, mener Bøe.

Fred Buljo sier at samarbeidet med de fire joikekoristene gir mersmak.

– Jeg er nettopp nå i Stockholm, der jeg skal være med i et talkshow. Samtidig har jeg avtalt samarbeid med en kjent joiker fra Sverige. Til våren får dere vite hvem det er, sier Buljo hemmelighetsfullt.

– Fått mye skryt

De fire joikekoristene hadde på seg sørsamiske og lulesamiske kofter. Det mener Gælok gir en boost for disse kulturene.

– Vi har fått mye skryt fra de samiske miljøene her for at vi har synliggjort deres kles- og joiketradisjon. Veldig kult, fastslår Gælok.

Joikere i Melodi Grand Prix 2020

GLAD GJENG: Fra venstre: Jon Isak (i midten) og broren Thomas (til høyre) fikk tid til en selfie bak scenen sammen med Næjla Matias Haugen Holm-Bull.

Foto: Privat

I sosiale medier kommer samer fra hele landet med euforiske kommentarer og betegner åpningsnummeret som tidenes åpningsnummer i MGP.

– Det er utrolig fint å høre. Jeg ga bare et lite bidrag og tar ikke all ære, men det var uansett artig å få være med på dette, fastslår Gælok.

Du sier at dere er fire glade amatører. Har dere ambisjoner om å få oppleve mer av dette?

– Jeg har fått oppleve hvordan det er å stå på en så stor scene. Hvem vet, kanskje det kommer flere muligheter, sier Gælok.

Nå skal han tilbake til eldresenteret på Snåsa for hjelpe til med å pleie de eldre.

– Det gleder jeg meg til.

Joikere i Melodi Grand Prix 2020

URKRAFT: Joikerne Jon Isak Lyngman Gælok og Tåamma Bransfjell joiket på den store scenen i Trondheim Spektrum under lørdagens Melodi Grand Prix.

Foto: NRK

Korte nyheter

 • Váldon lobihis dronagirdimis

  Politiiját dollejedje olggos go ožžo dieđu das, ahte olmmoš lei girdimin dronain Telegrafbuktas Romssas.

  Telegrafbukta lea dakkár guovllus Romssa gieddas gos ii leat lohpi girdit dronain.

  Politiijat gávdne dronapilohta dan botta go drona lei áimmus. Drona fertii seaivut ja lea duoguštuvvon. Dál leat politiijat ásahan ášši dán dáhpáhusa vuođul.

  Nærbilde av drone
  Foto: Eirik Haukenes / NRK
 • Boazonjuovahat gáibida Rema 1000 fitnodagas miljonbuhtadusa

  Reinslakteriet AS, ovddeš Min Boazu, lea váidán Rema 1000 fitnodaga ja gáibida sis unnimuasat 28 miljon ruvnnu buhtadussan massán dietnasa ovddas.

  Giđđat 2021 álggahuvvui soahpamuš Reinslakteriet AS (ovddeš Min Boazu) ja Rema 1000 gaskkas, mii galggai bistit vihtta jagi.

  Soahpamuša mielde galggai Reinslakteriet AS oažžut 12 proseantta dietnasa. Rema 1000 galggai oastit njuovahagas 17.500 bohcco jahkái.

  Rema 1000 celkkii eret soahpamuša jo skábmamánus 2022. Sin čilgehus lei ahte «soahpamuš rihkkojuvvui» ja «njuovahaga heajos ekonomalaš dilli».

  Dál gáibida Reinslakteriet AS buhtadusa.

 • Konkursbegjæring mot Reinslakteriet

  Få dager etter det ble kjent at Reinslakteriet AS krever erstatning av Rema 1000, meldte avisa iFinnmark at Industrikulde AS begjærer Reinslakteriet AS konkurs.

  – Konkurs begjæres på grunn av at man har uoppgjort krav i størrelsesorden 1,8 millioner kroner, som ikke er betalt, sier advokat Ingar Nordmo Olsen som representerer Industrikulde AS.

  Industrikulde AS har levert tjenester som fryserom og service på kjøle- og fryseanlegg. Den første ubetalte fakturaen er fra høsten 2022, og Industrikulde har gitt flere varsler om tilbakebetaling.

  – Det er fortsatt ikke gjort opp, og da har man valgt å begjære selskapet konkurs, sier Olsen.

  Konkursbegjæringen vil behandles 28. mai i Nord-Troms og Senja tingrett.

  NRK har ikke lyktes å få svar fra Reinslakteriet, men til iFinnmark forteller styreleder i Reinslakteriet AS, Lasse Johnsen Kvernmo, at han stiller seg uforstående til konkursbegjæringen.

  Min Boazu - rein skav
  Foto: Dan Robert Larsen