Fred Buljo: – Med denne prestasjonen ville vi ha vunnet Eurovision Song Contest

De fire joikekoristene i lørdagens åpningsnummer i Melodi Grand Prix får mye skryt.

Melodi Grand Prix Finale 2020

Sang og joiket på Melodi Grand Prix-finalen i Trondheim Spektrum. F.v.: Jon Isak Lyngman Gælok, Tåamma Bransfjell, Tom Hugo, Alexandra Rotan, Fred René Buljo, Thomas Lyngman Gælok og Næjla Matias Haugen Holm-Bull.

– Det fungerte særdeles bra. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at dette nummeret var mye bedre enn det vi presterte i Tel Aviv, sier Fred Buljo.

Han utdyper det slik:

– Låten ble fremført renere og det var et høyere nivå på våre prestasjoner, sier Buljo.

Han mener de fire joikerne i joikekoret ga en ekstra dimensjon.

– De var dyktige. Det at de var på scenen viste at den samiske kulturen er rikere enn bare Kautokeino-kofta. Nå fikk vi vist minoriteten i minoriteten, forklarer Buljo.

Keiino i Trondheim i forbindelse med MGP-finalen 2020

KEIINO: Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rotan OG Fred Renè Buljo laget et heidundrende show under MGP-finalen.

Foto: Jon Marius Hyttebakk / NRK

– Låten ble mektigere

Det var Jon Isak Lyngman Gælok sammen med sin bror og to andre venner som sto på scenen med Keiino. Gælok er både stolt og glad.

– Det var helt wow! En fantastisk opplevelse. Jeg syns at «Spirit in the sky» fikk mer trøkk med et eget joikekor, sier Gælok.

Keiino med fire joikere. Melodi Grand Prix 2020

STJERNELAG: Bak fra venstre: Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo. Foran fra venstre: Jon Isak Lyngman Gælok, Tåamma Bransfjell, Thomas Lyngman Gælok og Næjla Matias Haugen Holm-Bull.

Foto: Privat

Han er selv helsefagarbeider. Lillebroren Thomas er for tiden på pappaperm, men jobber som oversetter og er utdannet ingeniør. Næjla Matias Haugen Holm-Bull er tømrer og Tåamma Bransfjell er hovslager og er selvstendig næringsdrivende.

VGs musikkanmelder på MGP er Tor Martin Bøe. Han sier dette til NRK:

– Fred Buljo er jo allerede det aller beste med «Spirit in the Sky». Med de fire ekstra joikerne i denne oppfriskede versjonen ble både han og låten betraktelig mektigere, spesielt i starten, mener Bøe.

Fred Buljo sier at samarbeidet med de fire joikekoristene gir mersmak.

– Jeg er nettopp nå i Stockholm, der jeg skal være med i et talkshow. Samtidig har jeg avtalt samarbeid med en kjent joiker fra Sverige. Til våren får dere vite hvem det er, sier Buljo hemmelighetsfullt.

– Fått mye skryt

De fire joikekoristene hadde på seg sørsamiske og lulesamiske kofter. Det mener Gælok gir en boost for disse kulturene.

– Vi har fått mye skryt fra de samiske miljøene her for at vi har synliggjort deres kles- og joiketradisjon. Veldig kult, fastslår Gælok.

Joikere i Melodi Grand Prix 2020

GLAD GJENG: Fra venstre: Jon Isak (i midten) og broren Thomas (til høyre) fikk tid til en selfie bak scenen sammen med Næjla Matias Haugen Holm-Bull.

Foto: Privat

I sosiale medier kommer samer fra hele landet med euforiske kommentarer og betegner åpningsnummeret som tidenes åpningsnummer i MGP.

– Det er utrolig fint å høre. Jeg ga bare et lite bidrag og tar ikke all ære, men det var uansett artig å få være med på dette, fastslår Gælok.

Du sier at dere er fire glade amatører. Har dere ambisjoner om å få oppleve mer av dette?

– Jeg har fått oppleve hvordan det er å stå på en så stor scene. Hvem vet, kanskje det kommer flere muligheter, sier Gælok.

Nå skal han tilbake til eldresenteret på Snåsa for hjelpe til med å pleie de eldre.

– Det gleder jeg meg til.

Joikere i Melodi Grand Prix 2020

URKRAFT: Joikerne Jon Isak Lyngman Gælok og Tåamma Bransfjell joiket på den store scenen i Trondheim Spektrum under lørdagens Melodi Grand Prix.

Foto: NRK