Dømt for å ha publisert voldtektsanklage: – Et nederlag for ytringsfriheten

Den svenske medieprofilen Cissi Wallin skrev på Instagram at den kjente journalisten Fredrik Virtanen voldtok henne. I dag ble hun dømt for grov ærekrenkelse av Stockholms tingrett.

Cissi Wallin

FEMINIST: Cissi Wallin er dømt for grov ærekrenkelse. Hun selv mener imidlertid bestemt at hun ikke er noen lovbryter, og at den svenske mediekjendisen Fredrik Virtanen voldtok henne i 2006.

Foto: NRK

16. oktober 2017 skrev den svenske medieprofilen og skuespilleren Cissi Wallin på sin Instagram-profil, med emneknaggen #metoo:

– Den mektige mediemannen som dopet og voldtok meg i 2006 var Fredrik Virtanen.

Den gang ble hun hyllet for sitt mot i Sverige – i dag ble hun dømt for grov ærekrenkelse. Dommen er gjort betinget.

Hun må også betale 90.000 kroner i erstatning til Fredrik Virtanen.

Hør NRKs podkast-episode om saken her:

cissi wallin instapost

OMSTRIDT INNLEGG: Det var på Instagram at Cissi Wallin først navnga Fredrik Virtanen som voldtektsmann. Innlegget førte til Sveriges største MeToo-sak.

Foto: Skjermdump / Instagram

Wallin: – Et nederlag for ytringsfriheten

Cissi Wallin sier følgende til NRK etter at dommen er kjent:

– Jeg er dessverre ikke overrasket. Dette er en trend vi nå ser i Sverige i kjølvannet av MeToo. Dette er et nederlag for ytringsfriheten.

Men hun sier videre at hun ikke har tenkt å gi seg etter dagens dom.

– Jeg er absolutt skuffet, men klar for videre kamp. Vi kommer definitivt til å anke denne dommen. Jeg tror at vreden koker blant kvinner over hele Sverige akkurat nå, det her er et veldig tydelig signal. Og man kan ikke grave seg ned, men gjøre seg klar for en lang fight.

Cissi Wallins innlegg på Instagram.

DOMMEN: Her holder Cissi Wallin i dommen fra Stockholm tingrett, i et innlegg hun har lagt ut på Instagram-profilen sin. Hun er skuffet, men ikke overrasket over utfallet, og er klar på at hun vil anke saken.

Foto: Instagram

Virtanen: Glad for rettens avgjørelse

Virtanen har kommentert dommen på sin blogg. Han skriver:

– Jeg er glad for rettens avgjørelse. Muligens kan tilværelsen nå gå videre etter de to verste årene i mitt og min families liv. Men skandaliseringen er der fortsatt. Internett glemmer ikke, skriver Virtanen.

– Jeg konstaterer at retten er enig med oss i at dette er en grov ærekrenkelse. Jeg er fornøyd med dommen, sier aktor i saken Daniel Suneson.

Virtanens bistandsadvokat Monique Wadsted er også tilfreds med rettens kjennelse.

– Jeg syns det er en veldig god og velbegrunnet dom. Det er et viktig prinsipp at man ikke kan sette en offentlig skamplett på en annen person, eller legge ut hva som helst på sosiale medier, sier Wadsted til NRK.

Men hun mener erstatningsbeløpet burde vært høyere.

– Vi kommer i en eventuell ankesak til å gå inn for at erstatningsbeløpet skal økes, med tanke på den påkjenningen og skaden han har blitt utsatt for, sier Wadsted.

Anmeldte voldtekt – ble henlagt

Da Wallin skrev innlegget var Fredrik Virtanen en suksessrik journalist og programleder i Sverige. Men hennes innlegg på sosiale medier (hun er tiltalt på bakgrunn av seks innlegg) ble begynnelsen på hans store fall.

Han mistet jobben i Aftonbladet og nesten hele omgangskretsen – og Cissi Wallins versjon ble slått stort opp i svenske aviser. Virtanen ble stemplet som voldtektsmann av nesten hele Sverige.

I begynnelsen av 2018 anmeldte Virtanen Wallin for ærekrenkelse. Saken har blitt ført som en straffesak i Stockholms tingrett. Strafferammen er to års fengsel, aktoratet mente imidlertid Wallin bør idømmes bøter og en betinget dom.

Fredrik Virtanen

ALVOR: Fredrik Virtanen var inntil Cissi Wallin hengte ham ut som voldtektsmann i 2017 en suksessrik mann. Fortsatt står han uten jobb, og han fortalte i retten at han lider av paranoia og sosial angst etter det som har skjedd. Men han skriver på sin blogg at han nå er lettet over dommen.

Foto: NRK

– Vi er overlevere, dømt av staten

Rettssaken har vært fylt av sterke følelser og stor medieinteresse. Wallin gråt i rettssalen da hun skulle gjenfortelle hva som skjedde den natten hun mener hun ble voldtatt – noe Virtanen sterkt bestrider.

– Det føles helt surrealistisk å sitte her som tiltalt når jeg er et offer, sa hun i retten.

Og Wallin har, til tross for tiltalen, ikke stoppet å lange ut mot Fredrik Virtanen på sosiale medier. Senest i helgen skrev hun på sin Instagram-profil:

– På mandag faller dommen. Men uansett hvor mange kvinner som dømmes for å ha sagt hans navn, så er våre gjerningsmenn fortsatt voldtektsmenn. Uansett hvor mange bøter staten gir oss, uansett hvor mange vilkårlige dommer de kaster på oss, så er vi uansett ikke forbrytere. Vi er overlevere, dømt av staten.

– Kan legge ned domstolene

Aktor i saken Daniel Suneson og Virtanens bistandsadvokat Monique Wadsted har imidlertid vært soleklare på at Wallin må dømmes for ærekrenkelse, av tre grunner:

At Wallin stempler Virtanen som voldtektsmann uten at det foreligger noen rettslig dom, at hennes innlegg på sosiale medier har fått stor spredning, og at de har ført til store konsekvenser i Virtanens liv, privat og profesjonelt.

Suneson sa i retten at det Wallin har gjort er et åpenbart lovbrudd og ikke noe som ligger i grenseland. Bistandsadvokat Wadsted gikk enda lenger, og har uttalt til NRK:

– Hvis hun blir frikjent, kan man like godt legge ned domstolene. Vi har vedtatt her i Sverige at det er i domstolene man skal dømmes, ikke på sosiale medier.

Kulturstrøm

  • Fire semifinalevinnere i Virtuos

    Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

    Vinnere av semifinalen i Virtuos
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Bibliotekene ser digitale mørketall

    Halvparten av dem som henvender seg i skranken på Trondheim folkebibliotek trenger hjelp til noe helt annet enn å finne riktig bok. – Det er blitt et klasseskille. Det er sårt å se, sier Torunn Tømmervold, veileder ved Trondheim folkebibliotek.