NRK Meny
Normal

Proff på god stemning

Han mener selv han starter rundt 90 prosent av alle applauser du hører i et tv-program. Henrik Årdal er profesjonell publikumsoppvarmer.

Henrik Årdal har som yrke å skape god stemning i salen. Vi ga ham en annerledes utfordring.

Se videoen over der NRK utfordrer publikumsoppvarmer Henrik Årdal til å varme opp et eldresenter.

Det er en halvtime til innspillingen av «Senkveld med Thomas og Harald». Foran et begeistret publikum står en mann og tester applausen.

– 1-2-3, kom igjen nå!, hyler mannen og veiver med armene.

Snart starter sendingen. Men det er nå Henrik Årdal skal skinne.

– Vi er vel to i Norge som driver med publikumsoppvarming på fulltid, så vi har kanskje verdens minste fagforening, smiler han.

Hyllet av Dan Børge Akerø

Henrik Årdal er profesjonell publikumsoppvarmer. Hans oppgave er å varme opp publikum i studio før tv-sendinger og å sette i gang applausen underveis i programmet. For å skape best mulig stemning i studio.

– Henrik har vært kjempeviktig for Senkveld og hvordan stemingen blir i studio under sendingen, sier programleder Harald Rønneberg.

Dan Børge Akerø

QUIZDAN: Dan Børge Akerø mener det er viktig at noen varmer opp publikum før han selv skal på tv.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.no

Han og kollega Thomas Numme har benyttet seg av Henrik før sending i snart 6 år.

– Han er som skapt for jobben, sier Numme.

Også i gangene hos NRK vet de fleste hvem Henrik er. Blant dem Thomas Seltzer og Dan Børge Akerø.

– Vi er helt avhengig av den jobben han gjør. Han gjør en viktig jobb, sier Akerø.

Vil gjerne ha eget tv-program

Selv om Henrik gjør småjobber som skuespiller i blant annet «Side om side» på NRK, er det aldri han som havner foran kamera under tv-showene.

– Jeg tenker ikke på det på den måten. Men det skal sies at jeg er nok er en av de mest kvalifiserte programlederne som enda ikke ha fått et eget program. Siden jeg har sett enormt mange tv-sendinger, sier Henrik.

Han mener selv han har varmet opp over 500 publikumsgrupper.

– Jeg er vel den eneste i Norge som kan si at jeg er proff på god stemning. Det står på visittkortet mitt, legger han til.

Se hele portrettet om publikumsoppvarmeren Henrik Årdal her:

Henrik Årdal er profesjonell publikumsoppvarmer.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP