Hopp til innhold

– Første gang besvimte jeg nesten

I flere år fornektet Jovsset Biera sykdommen sin, ulcerøs kolitt. Han glemmer aldri første gangen han selv skulle skifte stomipose.

Jovsset Biera Buljo i Studio Sápmi
Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Jovsset Biera Buljo (24) var i starten av 20-årene når han oppdaget at noe er galt med kroppen.

– Det kom blod med avføringen, først tenkte jeg ikke så mye over det. Men når det ble mer og mer blod så ble jeg engstelig, forteller Buljo.

Googlet selv diagnosen

Etter dette starter en smertefull og frustrerende periode for unggutten fra Kautokeino i indre-Finnmark.

– Jeg var flere ganger innom Hammerfest sykehuset (Finnmarkssykehuset), men de klarte ikke å stille diagnose på meg.

Smertene ble verre og Buljo måtte spise mye smertestillende, på det verste 12 piller daglig.

Han hadde googlet mye på nettet og hadde sine mistanker om hva som feilet han. Til slutt krevde han å bli henvist til Tromsø.

– Jeg hadde ut ifra mine googlesøk mistanker om at diagnosen min var ulcerøs kolitt (tarmsykdom). Etter eget ønske ble jeg sendt til en privatklinikk i Tromsø, der konstaterte de at jeg hadde ulcerøs kolitt.

Jovsset Biera Buljo

Fornektelsen

Buljo var lettet av å vite hva som feilet han, men han slet veldig med å godta at han var syk.

– Jeg var så ung, jeg ville være frisk. Så fikk jeg tilbud om å operere bort tykktarmen (kolektomi), og leve med stomipose resten av livet. Det ville jeg ikke, så jeg fortsatte å leve med smertene og tygge på smertestillende.

Det finnes ingen medisiner som kan kurere ulcerøs kolitt.

Kirurgisk behandling kan kurere ulcerøs kolitt, men de fleste ønsker å beholde tarmen. Ved en operasjon fjernes hele eller deler av tykktarmen.

Sønnen blir avgjørende

Jovsset Biera får oppleve stor glede midt i smertetåka, han og kjæresten blir foreldre til en liten gutt.

Men gleden blir fort nedbrutt av smertene.

– Jeg klarte nesten ikke å leke med min egen sønn på grunn av smertene, jeg reiste ofte til sykehuset. Så moren måtte ofte klare seg alene med nyfødte. Da skjønte jeg at det ikke kan fortsette slik.

Han bestemmer seg for å operere bort tykktarmen og leve med stomipose.

En stomi er en kunstig åpning som lar avføring passere. Stomien lages av en ende av tarmen, som bringes til overflaten av magen din for å forme stomien (åpning).

Besvimer nesten

Etter operasjonen reiser Jovsset Biera hjem. Han glemmer aldri første gangen han skulle skifte stomiposen.

– Jeg var inne på baderommet og sto foran speilet, jeg hadde tatt av posen og uheldigvis så jeg i speilet. Da så jeg at tarmen hang ut av kroppen, jeg falt ned på gulvet og besvimte nesten.

Jovsset Biera Buljo

Med han ble ikke rådvill.

– Jeg ropte på mamma, ler Jovsset Biera.

Vil snakke åpent om sykdommen

Nå ønsker Jovsset Biera å fortelle sin historie for å hjelpe andre som er i lignende situasjoner.

– Jeg vil ikke at det skal være flaut å måtte bruke stomipose, jo mere vi snakker om dette desto mindre tabu blir det.

Han pinte seg sjøl i tre år.

– Jeg hadde tre vanskelige år med smerter, når jeg nå ser jeg tilbake så vil jeg si at det ikke var verdt det. Det går fint å ha stomipose, det er jo bare en liten pose du har.

Jovsset Biera kommer med et hjertesukk.

– Når jeg begynte å bruke stomipose, så brukte jeg å tenke at jeg ikke er frisk. Men sånn ser jeg ikke lenger, jeg ser på meg nå som en frisk person.

I ukens Studio Sápmi kan du se hele intervjuet med Jovsset Biera Buljo. Men også om klesdesigneren Ramona Sola Myrseth som er er vinner av DOGA merket "Årets nykommer" 2018. Og artisten Elina Johansen Ijäs (16), som har laget sang om sin avdøde far.

Samisk talkshow hvor Ronald Pulk møter aktuelle gjester fra hele Sápmi. Uhøytidelig stemning, gode samtaler- og den beste musikken fra samiske artister. Sesong 5 (8:13)

Samisk talkshow hvor Ronald Pulk møter aktuelle gjester fra hele Sápmi. Uhøytidelig stemning, gode samtaler- og den beste musikken fra samiske artister. Sesong 5 (8:13)

Korte nyheter

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.

  • Davvi-Norgga áibmolatnja fas rabas: – Šállošat boasttuvuođaid váikkuhusaid

    Davvi-Norgga áibmolatnja rahpasii fas ikte bearjadaga, maŋŋá go Avinor šattai girdijohtolaga bissehit guhtta diimmu. Sárasneahtas dat lei sivva. Avinor šálloša buohkaide geaidda áibmolanja gidden váikkuhii.

    – Buot vuogádagat leat dárkilit iskojuvvon, ja mii sáhttit máhccat dábálaš doibmii. Mii šállošat dáid boasttuvuođaid váikkuhusaid sidjiide geat eai leat ollen dohko gosa galge dán eahkeda, ja buohkaide earáide geaidda dát lea čuohcan.

    Sárasneahtas lei sivva Bådådjo rájes ja davás.