Hopp til innhold

Prestisjetung pris til «Ikke gjør dette hjemme»

NRK-programmet «Ikke gjør dette hjemme» har fått kritikk for å fyre opp raketter innendørs, vise bombeoppskrifter og «stimulere til terror». Nå har de også vunnet TV-pris - blant 20 andre programmer i Europa.

Ikke gjør dette hjemme

Programlederne Rune Nilsson og Per Olav Alvestad er tilbake med en ny sesong av «Ikke gjør dette hjemme» på nyåret.

Foto: NRK

Store land med lange TV-tradisjoner som Nederland, Frankrike, Tyskland, og ikke minst BBC, var representert under EBU - den europeiske kringkastingsorganisasjonens utdeling av prisen til beste TV-format.

Chris Veløy

Chris Veløy, producer for «Ikke gjør dette hjemme», tok imot prisen på vegne av vitenskapsredaksjonen i Trondheim.

Foto: NRK

«Storebror» BBC viste ikke mindre enn tre formater, men «Ikke gjør dette hjemme» slo dem alle med programmet, som skilte seg ut fra de andre.

– Vi hadde aldri trodd vi skulle nå opp i denne sammenhengen, for konkurransen er veldig skarp. Jeg tror det er galskapen vår som har slått til, sier prosjektleder Njord Røv til NRK.no.

Han forteller at prisen først og fremst er en seier for mediehuset NRK i Trondheim.

– Alle her på Tyholt har bidratt, uansett om de egentlig har jobbet i P3 eller med helt andre ting, forteller Røv.

Sender juletreet tilbake til verdensrommet

Ideen til «Ikke gjør dette hjemme» ble skapt på et seminar, hvor Viten-redaksjonen i Trondheim fikk som utfordring å tenke helt nytt og annerledes.

– Så ble den videreutviklet over to dager, før det ble tatt en kjapp avgjørelse. Vi klistret ordet MODIG opp på veggen, og det har vi prøvd å være, sier Røv.

Nå er de godt i gang med innspillingen av sesong to, som har oppstart på NRK1 på nyåret. Nytt hus er kjøpt inn, og nye ideer er utviklet.

– I går var vi ute på et skytefelt for å sende et juletre tilbake til verdensrommet, for det er jo der alt kommer fra. Vi fikk lagd en rakett for å få det til, sier prosjektlederen og ler.

– Dette er jo veldig gøy!

VIDEO: Er det lurt å ha zalo i oppvaskmaskinen?

Video Zalo-forsøk Ikke gjør dette hjemme

Zalo-forsøk Ikke gjør dette hjemme

Viten-gjengen har for øvrig også jobbet fram en helt ny versjon av «Schrödingers katt», som har premiere førstkommende torsdag.

– Der har vi snudd helt om på alt, og er veldig spente på mottakelsen, sier Røv.

Forandringer etter 22. juli

«Ikke gjør dette hjemme» fikk mye kjeft under den første sesongen, blant andre av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS).

De kritiserte blant annet at det ble fyrt opp pinneraketter innendørs.

Programmet ble også tatt opp i Kringkastingsrådet, fordi en seer mente det «stimulerte til terror og dårlig oppførsel». Her fikk de full støtte, men er klare på at de ikke kommer til å lage flere bomber i neste sesong.

– Etter det som skjedde 22. juli kan vi rett og slett ikke det. Men vi skal ha det mye morsomt med kjemi likevel, og har en kjemiker som hjelper oss. Vi skal blant annet se på muligheten for å grille utendørs i Norge, helt uavhengig av været, sier prosjektlederen.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters