Ny programleder i «Ikke gjør dette hjemme»

Marte Hedenstad har i flere år anmeldt filmer og tv-serier i P3s Filmpoliti. Nå skal hun selv i ruta.

Marte Hedenstad er programleder i Ikke gjør dette hjemme.

Marte Hedenstad er programleder i den femte sesongen av Ikke gjør dette hjemme.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Når NRK1 kjører i gang den femte sesongen av Ikke gjør dette hjemme, har Torfinn Borkhus fått med seg Marte Hedenstad som seriens første kvinnelige programleder. 31-åringen fra Lommedalen i Bærum har tatt på seg en av de farligste programleder-jobbene. Programmet er kjent for sine mange eksplosjoner og branner.

Marte Hedenstad

– Brann er kjempeartig. Jeg har oppdaget at jeg har en liten pyroman i meg. Det blir en del branner i denne sesongen.

En av brannene oppstår når programlederne Marte og Torfinn sjekker hva som skjer når man sovner fra mat på komfyren og en ferdigpizza i ovnen.

– Vi satt med røykdykkermaske sammen med brannmann Geir. Veldig kjapt ble det utrolig mye røyk. Jeg begynte å se så dårlig at jeg ikke kunne se min egen hånd framfor meg.

Marte Hedenstad er ny programleder i Ikke gjør dette hjemme

Var aldri redd

Ikke gjør dette hjemme er egentlig et vitenskapsprogram, som lags av NRK Viten på Tyholt i Trondheim. Likevel er ikke Marte Hedenstad en typisk nerd.

– Jeg har ikke en typisk realfagshjerne, og jeg er ikke spesielt god i matte. Heldigvis har vi med oss hjelpere som har den nødvendige kunnskapen. Vi som er programledere får være med på det morsomme.

– På forhånd lurte jeg på om jeg kom til å bli redd. Men jeg ble ikke redd. Det var spennende. Jeg ble skikkelig gira. Eksperimentene har vært veldig morsomme. Det var nesten ikke som å være på jobb. Bare henge rundt og være med på kule ting.

Torfinn Borkhus og Marte Hedenstad koser seg i en nesten nedrast hus.

Folk som har sett dette bildet sier det ser ut som om vi er midt oppe i en opprivende skilsmisse.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Datt av hesten

Men ved ett tilfelle gikk det galt. Det skjedde da Marte, som drev mye med hestesport som ungdom, igjen skulle ri på en hest.

– Jeg var nervøs da jeg skulle ri på en hest for første gang på 15 år. Hesten bruker vi for å sjekke hvor fort vi kan heise et flagg ved hjelp av en hest og et tau. Dette var en sprek travhest, som hadde gått løp dagen før. Han var fortsatt ganske frisk.

Da Marte skulle gå av hesten, falt hun rett i bakken.

– Jeg hadde på meg veldig stramme Levi's-bukser den dagen. De var helt nye. Dermed hadde jeg ikke nok bevegelighet til å løfte foten høyt da jeg skulle av.

Torfinn Borghus og Marte Hedenstad i Ikke gjør dette hjemme.

Som alltid ender en sesong av Ikke gjør dette hjemme med at huset brenner opp.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

Ikke gjør dette hjemme har sesongpremiere tirsdag 11. oktober kl 20.25. I alt sender NRK1 seks programmer i denne serien.