Hopp til innhold

Pressegeneral ønsker robotjournalistene velkommen inn i redaksjonene

I nær fremtid kan deler av journalistikken du leser bli produsert av maskiner. Bransjen selv mener utviklingen er uunngåelig og kan bidra positivt.

Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund

ROBOTENE KOMMER: Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Presseforbundet håper roboter kan overta de kjedelige arbeidsoppgaver, og dermed gi journalister mer tid til å lage kvalitetsjournalistikk.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Her og nå høres det ut som science fiction, men det kan jo være at roboter i mindre grad enn journalister tuller med prosentregninga, ler generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Presseforbundet.

Men hun mener alvor: Robotene kommer snart til en redaksjon nær deg, og det er (trolig) en god ting.

– Bør utnytte teknikken til fulle

Under NHOs årskonferanse onsdag tok NHO-direktør Kristin Skogen Lund til orde for flere roboter inn i norske redaksjonslokaler. Også Schibsted-direktør Rolv Erik Ryssdal varsler at roboter snart vil gjøre enkelte jobber som i dag utføres av journalister, skriver Kampanje.

Nå får de støtte av Norsk Presseforbund, som tror robotrevolusjonen er uunngåelig.

– Man må forholde seg helt reelt til at roboter vil spille en rolle i redaksjonene fremover. I begynnelsen vil de ikke være så flinke, men de kan på litt sikt erstatte ting journalister driver med i dag, som å hente og sette sammen informasjon, mener Stavrum.

Arne Krumsvik

IKKE TRUA: Professor Arne Krumsvik tror det er lenge til maskiner kan true journalisters jobber.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Til gjengjeld tror hun robotenes fremmarsj kan frigi tid og ressurser til kvalitetsjournalistikk.

– Vi lever i en tid hvor teknikken bør utnyttes til fulle, og vi skal ikke se bort fra at ting journalister bruker tid på i dag, som å klippe og lime andres stoff, i fremtiden kan gjøres av roboter, slik at journalister kan konsentrere seg om å skape innhold selv.

– Blir ikke journalistikk før det er bearbeidet

Og robotene er allerede på vei.

Nyhetsbyrået AP lar roboter rapportere bedrifters kvartalsresultater, vårt eget NTB utvikler en robot som formidler fotballresultater, og aviskonsernet Amedia har så smått begynt å vurdere mulighetene for automatisert vær-, trafikk- og sportsjournalistikk.

Journalistikkprofessor Arne Krumsvik ved Høgskolen i Oslo og Akershus er enig i at utviklingen er uunngåelig, men tror ikke journalister trenger å bekymre seg for jobbene sine med det første.

Leder i Norsk Journalistlag, Thomas Spence

MENNESKELIG FAKTOR: NJ-leder Thomas Spence påpeker at maskiner vanskelig vil kunne utøve kildekritikk eller foreta etiske vurderinger.

Foto: Morten Brakestad

– Et dataprogram kan rapportere finansdata, sportsresultater og lignende, men jeg har ingen tro på at det skal ta over for journalister i nevneverdig grad.

Krumsvik tror maskiner kan supplere mennesker, men at det er lenge til de kan erstatte oss.

– Slik søkemotorer har gjort det lettere for journalister å finne informasjon, kan disse dataprogrammene hjelpe til. Men det blir ikke journalistikk før en journalist har bearbeidet stoffet, mener Krumsvik.

Han får støtte av Thomas Spence, leder i Norsk Journalistlag.

– Mange oppgaver kan gjøres enklere og mer effektivt av roboter, som behandling av store datamengder, og repetitive prosesser kan effektiviseres. Men ingen robot eller kunstig hjerne kan erstatte den menneskelige i å utøve kildekritikk, avveie ulike hensyn og foreta etiske vurderinger.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP