Hopp til innhold

Premiumbiler til Passat-pris

Det er ingenting galt med Passat, men er du klar over hvilken luksus du kan bade deg i for 300 000 kroner? Her er Jan Eriks rimelige premiumalternativer.

Mercedes-Benz S-klasse
Foto: Daimler Media

Mange er i markedet for å kjøpe bil til mellom 250-300 000 kr. På tross av et enormt utvalg, havner man ofte opp med å by på de samme bilene. For eksempel en velholdt Passat med diesel og firehjulstrekk.

Jeg forstår det godt, for argumentene er mange og gode for å kjøpe en slik bil, men om du ikke bare løfter blikket, men ser skikkelig til venstre, vil du oppdage en helt annen bilverden! En bilverden som befinner seg i samme prisklasse, men tilhører det ypperste av hva som ruller på fire hjul: Luksusklassen!

5. Jaguar XJ

Jaguar XJ6
Foto: Ford / Wieck

Jaguar XJ er en av de vakreste bilene som noen gang er produsert. Engelsk og sofistikert, med håndverksdetaljer i interiøret. Den har klasse, uten å virke ”busete”, og er en perfekt match for alle med fuglehund og paraply.

Det heter seg at Jaguar ble mye bedre etter at Ford tok over merket. Derfor skal du holde deg til modeller fra og med 1991. Det var fra dette året Ford kunne garantere for kvaliteten. Men, hvorfor skal vi så langt tilbake?

For 300 000 kroner kan du få en 1998-modell Jaguar XJ med 3,2 liters V8er med 237 hester, og det i Executive-utgave! Da snakker vi om en fantastisk deilig bil, så herlig og gedigen at den kan brukes til bryllupskjøring i helgene.

Men best av alt: den kan kjøres hver dag av sin lykkelige eier.

Se Jan Erik teste Jaguar XJ.

4. Audi A8

Jan Erik Larssen
Foto: Tor Bergebakken / NRK

A8 er det ypperste av hva Audi leverer til sine mest kresne kunder. En kompromissløs kjøremaksin i komfortklassen, spekket med alt ”hva dom rike” kan finne på å ønske seg. Rett og slett høyteknologi pakket inn i et aluminiumskarosseri.

Ny er den også forbeholdt de virkelig rike, men brukt blir den tilnermet slumpet bort til den som vil ha den. For ca 280 000 kroner kan du skaffe deg et eksemplar fra 2000/2001 med V6-bensinmotor eller diesel.

Quattro firehjulstrekk er også på plass, det samme er navigasjon (ikke vanlig i 2001!), elektriske seter i beste hudkvalitet, treverk og støydemping i verdensklasse!

På mange måter en mer anonym bil en Jaguar XJ, men like eksklusiv og med langt mer utstyr. En skikkelig entusiastbil for Audi-elskere!

Se Jan Erik teste Jaguar XJ.

3. Mercedes S-klasse

Mercedes-Benz S-klasse
Foto: Daimler Media

Dette er en av de store trendsetterne i luksusklassen, med en svært eksklusiv kundegruppe som tilnermet har klippekort på bilen hver gang det kommer en ny model.

Denne bilen er for direktører som ikke en gang har fått med seg at det finnes konkurrenter til S-klasse. For 300 000 kroner kan du ta steget opp i en S320 spekket med utstyr fra år 2000.

Denne modellen er svært stilren og diskret, samt at den har linjer som er tidløse. Den ser ny ut! 3,2 liter og 224 hk holder i massevis, og all elektronikken som senere har kommet på Mercedes trenger du ikke!

Bare sett denne bilen opp mot en ny Mercedes til 300 000 kr, så skjønner du hva jeg snakker om. Det er en fet slede!

Se Jan Erik og Tommy teste lang versjon av S-klasse.

2. BMW 728 IA

BMW 750
Foto: Jagvar, Wikipedia

7-serie var en av de første luksusbilene jeg testet ved oppstart av Autofil i 2001. Da var det utenkelig at bilen skulle komme ned i en bruktpris på 270 000 kr, men akkurat det har den gjort.

Nå kan den bli din som et alternativ til brukt Passat. Dette er en kjøremaskin som kombinerer sport og komfort på en perfekt måte. Den er superlaidback på langkjøring, men følger like godt med på svingete veier.

Linjene er blandt de fineste som finnes, og i interiørt finner du alt fra navigasjon til integrert telefon av den store typen med krølleledning.

Det finnes nesten 200 bensinhester i 2,8 literen, og mange vil påstå at siste utgave av den gamle 7-serien er den beste BMW noen gang har laget!

Se testen fra første sesong.

1. Honda Legend

Honda Legend
Foto: Honda

Om du ”bare” har 200 000 kroner å bruke på luksusbil, bør du lete opp en Honda Legend fra 1998. Her får du skikkelig kvalitet og kjøreglede, fra en 3,5-liters V6-bensinmotor, til en svært rimelig penge.

Også dette en ”millionbil” som ny, men den er langt mer anonym og sjelden på bruktmarkedet. Den har mye ”hud og hår”, men ikke like mye utstyr som sine konkurrenter. Men, det den mangler tar den igjen på den holdbarhet og et problemfritt bilhold.

Kulturstrøm

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.

 • Chile gjenåpner etterforskningen av Pablo Nerudas død

  Chile skal nok en gang forsøke å løse mysteriet rundt nasjonaldikteren Pablo Nerudas død, har en domstol i landet besluttet. Det skriver NTB.

  Neruda, som fikk nobelprisen i litteratur i 1971, døde tolv dager etter militærkuppet der landets folkevalgte president Salvador Allende ble styrtet og en militærjunta under ledelse av general Augusto Pinochet overtok makten.

  Den offisielle dødsårsaken var prostatakreft, men Nerudas sjåfør og assistent Manuel Araya fortalte mange år senere at forfatteren fikk en mistenkelig sprøyte i brystkassen rett før han døde.