NRK Meny
Normal

Pokémon-kaos verden over

I en ukes tid har mobilspillet Pokémon Go ridd som en farsott over verden. Dette har blant annet ført til innbruddsanklager, trafikkuhell og skuddvekslinger.

Pokemon Go Sydney

POPULÆRT I SYDNEY: Titalls personer samlet seg for å spille Pokémon Go utenfor Operahuset i Sydney fredag 15. juli. Det populære 90-tallspillet har fått en global reinkarnasjon gjennom mobilspillet Pokémon Go.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

Siden Pokémon Go ble lansert for litt over en uke siden har telefon-stirrende spillere tatt over både fortau, fødestuer og politistasjoner.

Zombier på veiene

Etter å ha fått mange henvendelser om personer med «zombielignende tendenser» la det svenske politiet ut en melding på Facebook for å minne spillerne på at de faktisk beveger seg i den offentlige verden.

Ifølge politiet har det allerede skjedd én farlig episode da en Pokémon-spiller parkerte på tvers i veien for å fange en figur.

Det svenske rådet om å følge trafikkreglene burde nok flere i Norge også følge. I forrige uke ble en ungdomsgjeng stoppet av politiet fordi de kjørte mot kjøreretningen i en enveiskjørt vei i Hordaland. At de var på jakt etter Pokémon-figurer var ikke unnskyldning god nok for å slippe unna forelegg fra politiet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har også politiet i Barcelona sett seg nødt til å publisere retningslinjer for Pokémon Go-spillere, etter at de måtte redde to japanske turister på lørdag måtte bli reddet etter å ha forvillet seg ned i en motorveitunnel mens de jaktet på Pokémon-figurer.

Det florerer med «innbruddstyver»

Også meldinger om mulige innbrudd er blitt hyppigere etter at Pokémon Go ble lansert.

I Bergen rykket politiet i natt ut til kjøpesenteret Oasen etter å ha fått meldinger om mistenkelig oppførsel. Men da politiet kom til stedet kunne de fort fastslå at det dreide seg om en stor gruppe personer som hadde samlet seg for å en ufarlig runde Pokémon.

I USA har det gått hetere for seg. Der ble to tenåringer beskutt etter å ha blitt feilaktig tatt for å være innbruddstyver, skriver BBC. Begge to kom uskadd fra hendelsen.

Ifølge BBC har nødsentralen i Gloucestershire i England også blitt oppringt av en fortvilet spiller som ville anmelde tyveri av pokémoner.

Men Pokémon Go er også brukt til politiets fordel, skriver The Independent. I Michigan ble en etterlyst mann pågrepet av politiet etter å ha oppsøkt en «Pokémon gym», et sted spillere samles for å spille sammen.

Jakten pågår over alt

I England måtte redningsmannskaper rykke ut etter at en gruppe tenåringsgutter ble sittende fast i en underjordisk grotte mens de var på Pokémon-jakt, skriver BBC.

I Australia måtte en politistasjon stenge for alle som ikke var «invitert inn» etter å ha blitt nedløpt av Pokémon-jegere, ifølge CNN. Flere andre institusjoner har sett seg nødt til å gjøre det samme, deriblant Holocaust-museet og et nederlandsk sykehus, skriver The Guardian.

Men på fødestuen i Texas var det ingen sure miner da Jonathan Theriot oppdaget at figuren «Pidgey» gjemte seg på sengen til sin gravide kone.

– Hun himlet litt med øynene da hun forstod hva jeg holdt på med, men lo bare av det, sier Theriot til nettstedet Buzzfeed.

Flere kulturnyheter