NRK Meny
Normal

Pokémon-kaos verden over

I en ukes tid har mobilspillet Pokémon Go ridd som en farsott over verden. Dette har blant annet ført til innbruddsanklager, trafikkuhell og skuddvekslinger.

Pokemon Go Sydney

POPULÆRT I SYDNEY: Titalls personer samlet seg for å spille Pokémon Go utenfor Operahuset i Sydney fredag 15. juli. Det populære 90-tallspillet har fått en global reinkarnasjon gjennom mobilspillet Pokémon Go.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

Siden Pokémon Go ble lansert for litt over en uke siden har telefon-stirrende spillere tatt over både fortau, fødestuer og politistasjoner.

Zombier på veiene

Etter å ha fått mange henvendelser om personer med «zombielignende tendenser» la det svenske politiet ut en melding på Facebook for å minne spillerne på at de faktisk beveger seg i den offentlige verden.

Ifølge politiet har det allerede skjedd én farlig episode da en Pokémon-spiller parkerte på tvers i veien for å fange en figur.

Det svenske rådet om å følge trafikkreglene burde nok flere i Norge også følge. I forrige uke ble en ungdomsgjeng stoppet av politiet fordi de kjørte mot kjøreretningen i en enveiskjørt vei i Hordaland. At de var på jakt etter Pokémon-figurer var ikke unnskyldning god nok for å slippe unna forelegg fra politiet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har også politiet i Barcelona sett seg nødt til å publisere retningslinjer for Pokémon Go-spillere, etter at de måtte redde to japanske turister på lørdag måtte bli reddet etter å ha forvillet seg ned i en motorveitunnel mens de jaktet på Pokémon-figurer.

Det florerer med «innbruddstyver»

Også meldinger om mulige innbrudd er blitt hyppigere etter at Pokémon Go ble lansert.

I Bergen rykket politiet i natt ut til kjøpesenteret Oasen etter å ha fått meldinger om mistenkelig oppførsel. Men da politiet kom til stedet kunne de fort fastslå at det dreide seg om en stor gruppe personer som hadde samlet seg for å en ufarlig runde Pokémon.

I USA har det gått hetere for seg. Der ble to tenåringer beskutt etter å ha blitt feilaktig tatt for å være innbruddstyver, skriver BBC. Begge to kom uskadd fra hendelsen.

Ifølge BBC har nødsentralen i Gloucestershire i England også blitt oppringt av en fortvilet spiller som ville anmelde tyveri av pokémoner.

Men Pokémon Go er også brukt til politiets fordel, skriver The Independent. I Michigan ble en etterlyst mann pågrepet av politiet etter å ha oppsøkt en «Pokémon gym», et sted spillere samles for å spille sammen.

Jakten pågår over alt

I England måtte redningsmannskaper rykke ut etter at en gruppe tenåringsgutter ble sittende fast i en underjordisk grotte mens de var på Pokémon-jakt, skriver BBC.

I Australia måtte en politistasjon stenge for alle som ikke var «invitert inn» etter å ha blitt nedløpt av Pokémon-jegere, ifølge CNN. Flere andre institusjoner har sett seg nødt til å gjøre det samme, deriblant Holocaust-museet og et nederlandsk sykehus, skriver The Guardian.

Men på fødestuen i Texas var det ingen sure miner da Jonathan Theriot oppdaget at figuren «Pidgey» gjemte seg på sengen til sin gravide kone.

– Hun himlet litt med øynene da hun forstod hva jeg holdt på med, men lo bare av det, sier Theriot til nettstedet Buzzfeed.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz