Hopp til innhold

Plagiatsaken er en heksejakt, mener forfatter

– Dette er den reneste heksejakt! sier forfatter Jan Ove Ekeberg. Han reagerer på at Gyldendal forlag trakk tilbake to lyrikkbøker, der forfatteren har plagiert andre. Mest sint er han på Kulturrådet som ber om at bøkene skal makuleres.

Jan Ove Ekeberg

Forfatteren Jan Ove Ekeberg kaller den såkalte plagiatsaken en heksejakt og er kritisk til kulturrådet.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det virker som om alle skylder på forfatteren, for selv å fremstå som skyldfri, sier Ekeberg. Han kritiserer også sitt eget forlag, Gyldendal, men går hardest ut mot Kulturrådet. Ekeberg er leder for Forfatterforbundet.

Den unge forfatteren, Eirin Gundersen, har gitt ut to lyrikkbøker der det er påvist at hun har lånt setninger fra andre forfattere.

Forlaget hennes har trukket bøkene tilbake i såmråd med forfatteren. Nå satser de på å gi ut reviderte utgaver av bøkene hennes, fordi de fortsatt har tro på henne som forfatter.

– Sensur

Jan Ove Ekeberg sier til NRK at han er opprørt over at Kulturrådet har bedt folkebibliotekene om å makulere eksemplarene.

– Det er uhørt, sier Ekeberg, og legger til at et kulturråd skal stimulere og ikke sensurere.

Også bibliotekene reagerer på ordren om å makulere diktbøkene og slette e-bøkene. De vil beholde dem, men ikke låne dem ut i samme grad som andre bøker.

– Det å fjerne bøker fra en slags nasjonal hukommelse, er jo ikke noe Norge vil være tjent med. Det tilhører andre typer regimer rundt i verden, sier seksjonsleder i Deichman bibliotek, Stian Færden Christensen.

Kari Marstein presenterer Gyldedals høstliste 2018

Kari Marstein i Gyldendal forlag sier de forsøker å ta vare på forfatteren og at de nå vil gi ut reviderte utgaver av lyrikkbøkene som er trukket fra markedet på grunn av plagiat.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Angrer ordvalg

Kulturrådet mener det er riktig å begrense antallet bøker som bryter med åndsverkloven, men seksjonslederen for Kulturrådet innrømmer at det kanskje var et dårlig ordvalg.

Les også: Plagiat-saka: – Forfattarar hentar ikkje inspirasjon frå lause lufta

– Makulere var et dårlig uttrykk, sier seksjonsleder Arne Westbøe. Og legger til at rådet absolutt ikke vil bidra til sensur.

Redaksjonssjef Kari Marstein i Gyldendal forlag sier de ikke har forsøkt å lempe skylden over på forfatteren.

– Vi har forsøkt å hjelpe forfatteren og her er det ikke snakk om å gi henne skylden, forklarer hun. Og legger til at hun kanskje burde fått bedre veiledning som ung forfatter.

Men disse forklaringene beroliger ikke Ekeberg.

– Jeg er personlig oppbrakt over denne saken, som jeg synes går over alle støvleskaft, sier Jan Ove Ekeberg.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.