Hopp til innhold

Kulturrådet ber biblioteker makulere bøker og krever støttepenger tilbake fra Gyldendal

Kulturrådet ber folkebibliotekene om å makulere to diktsamlinger fra Gyldendal forlag. Samtidig krever de tilbakebetaling av støtten forlaget har mottatt for bøkene.

Kari Marstein presenterer Gyldedals høstliste 2018

Kari Marstein er sjefredaktør i Gyldendal. Det var Gyldendal som varslet Kulturrådet om likhetene mellom bøkene som har mottatt støtte gjennom innkjøpsordningen og verk av andre forfattere.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Årsaken er at bøkene det kreves tilbakebetalt støtte for, er skrevet av en forfatter som tidligere i februar ble anklaget for plagiat.

NRK har fått innsyn i to varsler Kulturrådet sendte ut til Gyldendal i starten av februar.

Der krever de tilbakebetalt til sammen nær 200.000 kroner i støtte gitt gjennom innkjøpsordningen.

Det var Gyldendal selv som varslet Kulturrådet om funn av omfattende tilfeller av likhet mellom forfatterens diktsamlinger og verk av andre forfattere.

– Gyldendal har, i samråd med – og etter ønske fra – forfatteren, bedt om at bøkene trekkes fra bibliotekene. Vi står da selvsagt ansvarlig for å tilbakebetale beløpet vi har mottatt for dem, skriver sjefredaktør Kari Marstein i Gyldendal i en tekstmelding til NRK.

Ber bibliotekene destruere 1.400 bøker

I varselet skriver Kulturrådet at de også vil be bibliotekene som har mottatt bøkene gjennom innkjøpsordningen om å destruere dem.

«Kulturrådet vil (...) be dem om å makulere papireksemplarene og slette e-bokfilene», skriver Kulturrådet.

Ifølge Kulturrådet er det snakk om å be omtrent 500 av landets folkebiblioteker destruere mer enn 1.400 papireksemplarer av de to bøkene til sammen.

– Vi setter ikke i verk noen form for torpedovirksomhet her, men vi ber bibliotekene sterkt om å gjøre det i denne saken, sier seksjonsleder Arne Vestbø til NRK.

Årsaken er at Gyldendal og forfatteren, Eirin Gundersen, ønsker innkjøpet av bøkene annullert. Kulturrådet har valgt å imøtekommet ønsket av hensyn til de berørte i plagiatanklagene mot bøkene.

Vestby omtaler situasjonen som ekstremt sjelden.

– Det er veldig sjelden, og kanskje aldri at man fra Kulturrådets side har bedt om å makulere bøkene. Det er ingen lett avgjørelse, men vi gjør det nå som forlaget er så tydelige, sier Vestbø.

Trukket fra markedet

Det var i januar at plagiatanklagene mot diktsamlingene ble kjent.

Da valgte Gyldendal å trekke bøkene fra markedet, etter å ha funnet likheter mellom tekstene i samlingene, og tekster andre forfattere har skrevet.

Leder Heidi Marie Kriznik i Den norske Forfatterforening uttalte da til NRK at forlagene har et særlig ansvar i slike saker.

– Forlaget har ansvaret redaksjonelt, og for utgivelsen av boka. Men jeg vet hvor fort slike ting skjer. Dette er noe også de først ble klar over nå. Man kan ikke vente at forlagene har oversikt over alt, sa Kriznik til NRK i starten av februar.

Også Vestbø understreker at det er vanskelig å plukke opp slike tilfeller, både hos forlagene og Kulturrådet.

Ingen reagerte i våre vurderingsutvalg heller. Jeg tror dette er et unntakstilfelle. Samtidig er dette virkeligheten. Man kan aldri si aldri. Slike ting kan dukke opp, sier Vestbø.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.