Hopp til innhold

Stjernepianist avbrøt konsert

Krystian Zimerman stormet ut av konsertsalen i Essen da en publikummer nektet å slutte å filme med mobiltelefonen. Det er artistene ofte i sin fulle rett til, forteller impresario Kjell Wernøe.

Krystian Zimerman

Krystian Zimerman, en av nåtidens beste pianister, avbrøt en konsert fordi han ble filmet av publikum.

Foto: Kasskara/DDG

Det var under en konsert i den tyske byen Essen at polske Krystian Zimerman, en av verdens beste pianister, stormet av scenen da en publikummer nektet å etterkomme befalingen hans om å slutte å filme, melder BBC.

56-åringen kom tilbake etter en liten stund og fullførte konserten, men droppet ekstranumrene til tross for stående applaus.

– Ødeleggelsen av musikk på grunn av Youtube er enorm, uttalte Zimerman, før han skal ha fortalt konsertpublikummet at han har mistet platekontrakter og prosjekter fordi fremførelsene allerede har blitt lekket på den populære videodelingssiden.

Les også: Millionensemblet vil ut i Europa

Arrangørens ansvar

Impresario Kjell Wernøe er manager for flere av de mest kjente, klassiske musikerne i Norge, deriblant pianist Leif Ove Andsnes og fiolinist Henning Kraggerud.

Han forteller at forholdet mellom plateselskapet og en artist ofte er strengt regulert, og at mange artister derfor har i kontrakten sin med konsertarrangøren at alt av video- og lydopptak er forbudt.

– Det er arrangørenes ansvar å opplyse publikum om at opptak er forbudt, med mindre kontrakten gir tillatelse til dette. Derfor kan artisten i verste fall forlate podiet hvis publikum ikke overholder disse reglene, forklarer Wernøe til NRK.no.

Les også: Andsnes-verdspremiere i Ålesund

Lovbrudd

Ifølge Åndsverksloven har alle kunstnere opphavsretten til sine opptredener, det er derfor et lovbrudd å publisere slike opptak uten å ha tillatelse til det. I tillegg er mange mobilopptak som legges ut av dårlig kvalitet, noe som igjen kan stille artisten i et dårligere lys.

– For arrangørene er det jo umulig å vite på forhånd om publikummeren skal beholde opptaket som et privat minne, eller publisere det på nett, påpeker Wernøe.

Pink Floyd-vokalisten Roger Waters er blant artistene som tidligere har reagert på publikums mobilbruk, og uttaler at filming av konserter «er mangel på respekt for artistene».

Les også: Mest penger i klassisk musikk

Mobilen ringte

Selv har ikke Andsnes-manager Kjell Wernøe opplevd at en av hans klienter har forlatt scenen på grunn av mobilfilming, men 75-åringen har selv opplevd forstyrrende mobilbruk under konsertopplevelser.

Senest tirsdag denne uken overvar han en konsert med Truls Mørk, Vilde Frang og Christian Ihle Hadeland i Håkonshallen i Bergen.

Les også: Prestisjepris til Mørk og Andsnes

– Midt i den korte pausen mellom 2. og 3. sats av Dvořáks Piano Trio no.3, ringer det plutselig i en mobiltelefon. Vilde Frang stirret da rett på publikummeren med telefonen – før hun imiterte ringelyden med fiolinen. Publikum gapskrattet, og vedkommende sank nok litt lenger ned i stolen, forteller Wernøe, som mistenker at det ikke var første gang Vilde Frang opplevde dette.

Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes måtte kaste ut en lokalavisfotograf som ble litt for pågående under en konsert i Rosendal for 5-6 år siden.

Foto: Det Norske Kammerorkester

Viste fotograf på dør

Både Oslo Konserthus og Den norske Opera sliter med at publikum ikke respekterer mobilforbudet under konserter og forestillinger. På Operaen har de valgt å slutte med ferdiginnspilte beskjeder over høyttaleranlegget, og fremfører i stedet et personlig budskap før hver forestilling, i håp om at publikum tar oppfordringen alvorlig, skrev Osloby.no før jul.

Les også: Millionflygel fraktet luftveien inn

Det er imidlertid ikke bare vanlige publikummere som blir litt for ivrige med utløserknappen til tider. Leif Ove Andsnes hadde en episode med en lokalavisfotograf under en utekonsert i baroniet Rosendal for fem-seks år siden, forteller manager Kjell Wernøe til NRK.no.

– Han krøp langs bakken hele veien frem til podiekanten, der han omtrent lå og fotograferte. Leif Ove spilte ferdig satsen før han reiste seg opp og pekte på fotografen, deretter rettet han pekefingeren mot porten og vinket ham ut av borggården. Han var mektig irritert, forteller 75-åringen.

– Så vidt jeg husker, applauderte publikum.

Synes du mobil- og kamerabruk under konserter og forestillinger er plagsomt? Si din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters