Hopp til innhold

Verdens mest populære youtuber i følgerkrig med India

Svenske Felix «Pewdiepie» Kjellberg har vært den ubestridte kongen av Youtube siden 2013. Nå er et indisk plateselskap i ferd med å ta fra ham tronen.

Felix "Pewdiepie" Kjellberg

Felix Arvid Ulf Kjellberg, bedre kjent som Pewdiepie, har hatt flest abonnenter på Youtube siden 2013. Nå er et indisk plateselskap nære på å ta ham igjen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB Tema

Ofte er det rått parti når Sverige og India skal konkurrere om antall.

Til nå er det likevel svenske Felix Arvid Ulf Kjellberg som har trukket det lengste strået på Youtube. Under kunstnernavnet Pewdiepie har 29-åringen fra Göteborg toppet listen over antall abonnenter siden 2013, med drøyt 86,6 millioner i skrivende stund.

Nå er landet med 1,34 milliarder innbyggere i ferd med å slå tilbake.

Laster Twitter-innhold

Det indiske plateselskapet Super Cassettes Industries Private Limited, med Youtube-navnet T-series, er nå bare noen tusen følgere unna å avsette Pewdiepie fra Youtube-tronen.

Kjellberg har slått seg opp med videoer om gaming og humor. T-Series' videobibliotek ligger mer i retning musikkvideoer fra populære Bollywood-filmer.

Tilhengere til angrep

Kappløpet mot abonnementstoppen har pågått i flere måneder, og engasjementet er enormt.

I september 2018 startet Youtube-kanalen FlareTV en live-strømming av kappløpet mellom de to gigantene.

Kanalen FlareTV overfører kappløpet live

På begge sider mobiliserer tilhengerne nå for å få sin favorittkanal til toppen.

Striden blir på nett omtalt som en moderne versjon av den bibelske David mot Goliat, da Kjellberg står alene i kampen mot Indias mest populære plateselskap.

Laster Twitter-innhold

I fjor utførte noen ivrige Pewdiepie-tilhengere flere hackerangrep mot Wall Street Journal og flere private skrivere for å styrke den svenske Youtube-monarken.

Laster Twitter-innhold

Det er også opprettet en egen Wikipedia-side om følgerfeiden (ikke ulikt andre store historiske konflikter).

Nasjonal stolthet

Konsernsjef Neeraj Kalyan i T-Series har fordømt tiltakene fra Pewdiepies fanskare. Han innrømmet samtidig at kappløpet går på den nasjonale stoltheten løs i India.

– Alle indere ville vært stolte dersom verdens største Youtube-kanal var indisk. Samtidig virker det som at noen overivrige Pewdiepie-tilhengere spammer våre Youtube-kanaler med negativt innhold. Til dem vil jeg si at vi ikke lar oss påvirke av slik oppførsel, sa Kaylan til nettavisen DNA India.

Laster Twitter-innhold

I august i fjor gjorde den norske EDM-stjernen Alan Walker det klart at han har valgt allianse:

Laster Twitter-innhold

Gaming mot Bollywood

T-Series er riktignok kanalen med flest antall avspillinger på Youtube, attpåtil med temmelig god margin.

Deres drøyt 62,6 milliarder avspillinger må deles med tre for å komme ned til Pewdiepies drøyt 20,5 milliarder.

Laster Twitter-innhold

Youtube har uansett utfall i følgerkrigen vært god butikk for svenske Kjellberg. Ifølge nettstedet celebritynetworth, er 29-åringen god for over 30 millioner dollar.

For ordens skyld: T-Series har til sammen kontrollen over 49 kanaler med godt over 100 millioner abonnenter totalt. Konkurransen gjelder den selvtitulerte hovedkanalen.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter