Hopp til innhold

Pengene fortsetter å strømme inn etter Joner-stunt

Flere føler seg lurt etter at et reklamebyrå viste seg å stå bak Kristoffer Joners Facebook-angrep på Sylvi Listhaug i går. Mens andre fortsetter å gi.

Kristoffer JOners fjes

MOT LISTHAUG: Anorak spilte en rolle i Kristoffer Joners Facebook-innlegg hvor han oppfordrer å gi penger til NOAS.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er selvsagt helt irrelevant om NOAS har betalt null, én eller 10.000 kroner for kampanjen.

Kristin Clemet

– Jeg tror ikke det er noen grunn til å føle seg lurt, sa Generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå, etter at det kom frem at det er NOAS og reklamebyrået Anorak som står bak Joners Facebook-oppdatering om Listhaug.

Likevel er det flere som gjør akkurat det – de føler seg villedet av kampanjen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

NRKs Facebook-side er det også reaksjoner.

– Syns faktisk, selv om jeg syns NOAS gjør et viktig arbeid, at dette er helt i gråsonen av hva som er greit for markedsføring, skriver Jon R Hagen.

– Skittent triks. Heilt einig med innhaldet, men å segle under falskt flagg på den måten grensar styggeleg opp mot svindel, skriver Margunn Katrine Ramsli.

Kristin Clemet, leder i den konservative tankesmien Civita, skriver følgende på sin blogg:

– Hvis Austenå og NOAS ikke skjønner at folk kan føle seg lurt av dette, skjønner de veldig lite. Jeg føler meg lurt. Og det er selvsagt helt irrelevant om NOAS har betalt null, én eller 10.000 kroner for kampanjen. Sannheten er at det mange av oss - jeg vil tro de aller fleste - trodde at Facebook-innlegget var en personlig ytring fra Kristoffer Joners side, mens det i virkeligheten var et nøye planlagt reklamestunt. At Joner mener det han sier i denne kampanjen, er ingen formildende omstendighet - det skulle bare mangle.

Tre millioner tirsdag formiddag

Samtidig som flere mener kampanjen er uredelig, fortsetter mange å gi penger til NOAS.

Tirsdag morgen var det kommet inn 2,6 millioner kroner. Noen få timer senere, klokken 12, hadde bidragene rundet 3 millioner kroner, det opplyser organisasjonen til NRK.

– Nå har vi fått inn 3 millioner. Det er 30.000 donasjoner på under ett døgn. Sett fra vår side er det vellykket. Joner har truffet et engasjement og en nerve med sin kritikk av Sylvi Listhaug, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Vil ha pengene tilbake

Generalsekretæren sa til TV 2 tidligere i dag at det var mulig å få pengene tilbake dersom man følte seg lurt av kampanjen.

Til NRK sier Austenå at det foreløpig er rundt 8–10 personer som har bedt om å få bidragene tilbake.

– De som ikke har fått med seg at det har vært en dialog mellom Joner og NOAS fra starten av, kan ta kontakt med oss, så vil vi selvfølgelig ordne opp i det. Vi kommer til å legge ut informasjon om dette på våre nettsider, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå, til NRK.

NOAS har tirsdag ettermiddag lagt ut følgende på sin Facebook-side:

Hjertelig takk for massiv støtte!

Kristoffer Joner har hele tida vært åpen om at han har hatt kontakt med NOAS i forkant av at han publiserte innlegget på Facebook.

Han har selv opprettet profilen og skrevet teksten han la ut. Verken han eller noen andre som har vært involvert, har fått betalt for innsatsen. Engasjementet for saken er ekte, og har ført til at NOAS er mye bedre rustet til å møte et stort behov for rettshjelp blant asylsøkere. Takk for det!

Av de mange som har støttet oss, er det dessverre likevel noen som føler seg lurt og vil ha pengene tilbake. Det skal de få.

Joners Facebook-post
Foto: Skermdump
Skjermdump av Sylvi Listhaugs facebook-konto

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.