Paven langer ut mot korrupte i sin første bok

ROMA (NRK): Homofile skal ikke holdes utenfor fellesskapet, slår pave Frans fast når han gir ut bok for første gang.

Pave Frans

Pave Frans ber om inkludering av homofile i en bok hvor han lufter sine tanker.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Det er høyst uvanlig at paven gir ut bok, og tirsdag er mediefolk fra hele verden samlet i Vatikanet i forbindelse med at den slippes i 86 land samtidig.

Pave Frans' første bok «Guds navn er barmhjertighet» handler – ikke overraskende – om barmhjertighet, men også om at homofile ikke skal holdes utenfor fellesskapet. Samtidig skriver han at korrupte mennesker er verre enn vanlige syndere. I boken snakker ikke pave Frans bare til katolikker – men til alle troende i verden.

Les også: Pave Frans hyllet flyktninghjelperne

– Homofile må inkluderes

Den 79 år gamle argentinskfødte paven kommenterer noe som det har vært kontroverser rundt i flere kirkesamfunn, og skriver blant annet dette i sin bok:

«Dersom en person er homofil, og han eller hun søker Herren og har god vilje, hvilken rett har jeg til å dømme vedkommende? Disse menneskene skal behandles med taktfullhet, og at de ikke skal støtes ut av fellesskapet, Fremfor alt vil jeg gjerne at man skal snakke om homoseksuelle mennesker. Først har vi mennesket, hele mennesket, med hele sin verdighet. Og et menneske er ikke definert utelukkende ut ifra sin seksuelle legning. Vi må ikke glemme at vi alle er skapninger som er elsket av Gud.»

Paven skriver også om behovet for de barmhjertige gjerningene i den verdenssituasjonen vi er i nå. Mennesker på flukt, mennesker som sulter og mennesker som har gått seg vill. Alle må gjøre en innsats, mener han.

I mars i fjor utropte paven året vi er inne i nå til barmhjertighetens år. Boka han nå kommer med forteller hvordan han mener vi skal bruke det året.

Verre enn synderne

Men han skriver også krast om de korrupte. Han mener de er verre stilt overfor Gud enn synderne, blant annet fordi de ikke angrer og ikke tror de trenger barmhjertighet.

«Korrupsjon er ikke en handling, men en tilstand, en personlig og sosial situasjon som man blir vant til å befinne seg i. Vi må gjenta det: Ja vi er syndere, men ikke korrupte!», skriver han.

I Norge er det det lille forlaget Pantagruel som har sikret seg rettighetene.

– Boken innebærer en helt ny åpenhet fra den katolske kirke, og paven er ikke redd for å behandle de kontroversielle temaene, sier forlegger Alexander Elguren i Pantagruel forlag.

Alle kardinalene som holder til i Roma er invitert når boken i dag presenteres. Det er den øverste kardinalen i Vatikanet, Pietro Parolin, som holder en tale til forsamlingen.

Journalisten Andrea Tornielli har vært med på å skrive pavens bok, og den italienske skuespilleren Roberto Benigni – kjent fra filmen «Life is Beautiful» – deltar også under boklanseringen.

Kulturstrøm

 • Bergensere vil ha byseglet hjem

  Det eldste avtrykket av Bergens bysegl befinner seg i en samling i København. Nå vil bergenserne ha seglet hjem. Byseglet er forløperen til dagens byvåpen, skriver Bergens Tidende. Selve seglet er tapt, men avtrykket fra 1299 finnes.

  Byseglet i Bergen
 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games