Pave Frans hyllet flyktninghjelperne

Pave Frans tok for seg krig, terrorisme og ikke minst flyktningkrisen i sin tradisjonelle Urbi et Orbi-tale på første juledag.

Pave Frans holder sin 1. juledagtale

Flere tusen hadde som vanlig møtt opp på Petersplassen for å høre pave Frans til årlige 1. juledagtale.

Foto: Ap

– Måtte Gud belønne alle dem, både enkeltpersoner og stater, som på sjenerøst vis arbeider med å bistå og ønske velkommen de mange migranter og flyktninger, sa paven i dagens tale.

Oppmuntring

Over 1 million mennesker har kommet til Europa i år og den katolske kirkens overhode minnet om hvor farefull flukten har vært for mange av dem.

– Vi må oppmuntre alle de som flykter fra ekstrem fattigdom eller krig, og som ofte flykter under umenneskelige forhold med fare for egne liv, sa paven.

Pave Frans lovpriste videre alle som bistår flyktningene «med å bygge en verdig framtid for seg og sine, og med å bli integrert i de samfunn som tar imot dem».

Og han understreket at han kom til å fortsette å be for FNs arbeid i Syria og Libya.

Ekstra sikkerhet

Paven, som av mange ble trukket frem som en av de heteste kandidatene til årets Nobels fredspris, tok også et oppgjør med de mange terrorangrepene som har rammet verden i år. Han nevnte både Paris, Beirut, Tunisia, Egypt og Mali i sin Urbi et Orbi-tale, eller til byen og verden-tale.

Og bakgrunnen for hans budskap var også tydelig rundt Petersplassen i Vatikanet. Store politi- og sikkerhetsstyrker var på plass for å hindre et terrorangrep på en av de viktigste religiøselederne i verden.

Som vanlig ba han også om fred og forsoning i de hellige områdene i Israel og Palestina og ba partene i konflikten om å finne sammen.

Oppgjør med overflod

I går holdt paven sin preken under midnattsmessen i Peterskirken og der tok han et oppgjør med det moderne samfunnets laster og uvaner.

– I et samfunn som ofte er beruset av forbruk og hedonisme, rikdom og sløsing, overfladiskhet og narsissisme, ber Jesus oss om å vise edruelighet, å opptre på en måte som er enkel, balansert, konsekvent og der man ser det som betyr noe, sa pave Frans.

Paven kritiserte en verden han mener altfor ofte er «nådeløs mot synderen men skånsom mot synden». I stedet bør menneskers livsstil være oppriktig og fylt av empati, medlidenhet og barmhjertighet, sa han i går.

SISTE NYTT

Siste nytt