Debuterer med dødelig operakrim

Øystein Wiik kan mer enn å synge. Debutboken hans starter med et drap for åpen scene under et operastykke.

Øystein Wiik

Øystein Wiik, også kjent som operasanger, debuterer med kriminalromanen 'Dødelig applaus'.

Foto: Berit Roald / Scanpix

"Dødelig applaus" av Øystein Wiik

Sangeren og skuespilleren Øystein Wiik debuterer nå på et nytt felt. Med «Dødelig applaus», innfører han et nytt sjangerbegrep: «operakrim».

– Å få antatt manuset var et fantastisk adrenalinkick! forteller Wiik til NRK.no.

Les: Mer om Øystein Wiik i NRKs musikkleksikon

Fortell om debutboken din.
– Debutboken er en operakrim. Handlingen starter med et drap for åpen scene under Puccinis «Tosca», med den verdensberømte tenoren James Medina i hovedrollen som Mario Cavaradossi. I det Cavaradossi blir «henrettet» i operaen faller samtidig et skudd fra salen. Medinas karriere får en brå slutt. Dette er opptakten til dramatiske hendelser som sender sjokkbølger gjennom den internasjonale operaverdenen.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg har skrevet for både musikaler og operaer for teatret i mange år, så for meg representerer romandebuten først og fremst et sjangerskifte. Mitt utgangspunkt er at jeg var sanger og skuespiller. For å tolke en sang eller en rolle, dikter man ofte undertekst, karaktertrekk, forhandling og forhistorie, og gjerne hvordan det går videre. Dette for å kunne fremstå med troverdighet. Skrittet derfra til å skrive egne musikaler og operaer var dermed ikke så langt, all den stund jeg hadde opplevd de fleste store verk «på kroppen» og vært «meddikter» og «tolker».

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Gjennom arbeidet som dramatiker og librettist fikk jeg en følelse for dramaturgi som har kommet meg til hjelp i overgangen fra scenetekst til romanformatet.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Å få antatt manuset var et fantastisk adrenalinkick!

Øystein Wiik

En av Øystein Wiiks mest kjente roller: som Jean Valjean i musikalen 'Les Miserables'. Bildet er fra 1988.

Foto: Inge Gjellesvik / Scanpix

Hvem er dine litterære forbilder?
– Blant klassikerne vil jeg nevne Edgar Allen Poe og Joseph Roth.
Jeg er også glad i Coetzee, og jeg er veldig fascinert av Gert Nygårdshaug.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Gert Nygårdshaugs «Afrodites basseng» og Jon Øystein Flinks «Sex, død og ekteskap».

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Det er blitt sagt: Kunsten å skrive en bok er kunsten å sette seg ned foran PCen. Så sett i gang! Ikke nøl!

En av fjorårets diktdebutanter, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg har ingen spesielle planer. Jeg har inntekter fra mange virksomheter.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Mine forventninger ligger i det å få lov til å fortelle en historie, og at leseren skal synes den er spennende og underholdende.

Kulturstrøm

 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.

 • Kulturstreiken trappes opp mandag

  Partene i kulturstreiken som omfatter nær 900 kulturansatte, har ikke blitt enige i dagens mekling hos Riksmekleren. Mandag tas ytterligere 200 ut i streik. Det fører til at en rekke forestillinger må avlyses. Uenigheten går på pensjonsordningen.

  Riksmekler Mats Ruland om kulturstreiken
  Foto: NRK
 • Meklingen fortsetter

  Partene i kulturstreiken sitter onsdag kveld fortsatt i tvungen mekling hos Riksmekleren. Arbeidsgiverforeningen Spekter har kommet med nye tilbud.

  Da NTB tok kontakt med Riksmekler Mats Wilhelm Ruland onsdag kveld, bekreftet han at forhandlingene mellom Spekter og LO fortsatt pågikk.

  – Forhandlingene pågår fortsatt, skrev han i tekstmeldingen til NTB like før klokka 20.

  Streiken har vart i sju uker, og nærmere 900 ansatte i 15 kulturinstitusjoner er i streik. Blir de ikke enige, trappes streiken opp fra 25. oktober. Mandag kan hele 1100 ansatte være i streik.