NRK Meny
Normal

Over 2 millioner så sesongåpningen av «Broen»

Over to millioner skandinaver har allerede sett første episode av den nye «Broen»-sesongen, etter at anmelderne i Sverige og Danmark ga serien god kritikk.

Broen 2

Sofia Helin og Kim Bodnia spiller hovedrollene i sesong to av «Broen».

Foto: SVT

Den første sesongen ble dramatisk avsluttet da Martin Rohde mistet sønnen sin. I den kommende sesongen får seerne vite hvordan det har gått med den danske etterforskeren og hans svenske kollega, Saga Norén.

I kveld har sesong to av «Broen» premiere på NRK, mens den ble vist på dansk og svensk TV i går. Det resulterte i drøye 1.221.000 seere i Sverige (SVT1), og 818.000 seere i Danmark (DR1).

NRK.no har vært i kontakt med medieforskere i både svensk og dansk TV, som forteller at dette er gode seertall i begge landene.

Fornøyde anmeldere

I Norge har Broen fått strålende kritikker. Dagbladet mente serien var feilfri, og klinket til med sekser på terningen. VG, Bergens Tidende og Side 2 mener også seerne bør ha høye forventninger og trillet fem på terningen.

Selv om Broen får gode anmeldelser i våre naboland, er man litt mer lunkne i Sverige og Danmark.

I Danmark veksler anmelderne mellom terningkast fire og fem, men sier likevel krimserien er verdt å få med seg.

– Det kastes mange baller i luften i løpet av den innledende episoden, men det ser ut til at alle har en baktanke. Nysgjerrigheten ble vekket, noe som er selve poenget med en slik krimserie, skriver Henrik Queitsch fra Ekstra Bladet.

– Broen har funnet et tonefall som fungerer, skriver Anna Helsten i SVD Kultur.

NB! Anmeldelsene gjelder bare episode én og to av totalt 10.

Forviklinger i privatlivet

Seertallene og anmeldelsene lover godt for den nye sesongen av serien som sendes på NRK denne høsten. Den første sesongen av den populære serien er solgt til 50 land rundt om i verden, og fra og med i kveld kan du følge ti timelange episoder av sesong to.

Tidligere i år ble den kritikerroste krimproduksjonen tildelt «The Crime Thriller Awards», hvor den danket ut både «Homeland» og «Boardwalk Empire».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Broen 2

I første episode av Broen får dette skipet et ublidt møte med Øresundbroen.

Foto: Carolina Romare

Da NRK.no traff serieskaperen Hans Rosenfeldt under innspillingen av «Broen 2» i november i fjor, kunne han fortelle at det blir forviklinger i privatlivet til de to hovedpersonene i serien.

– Handlingen starter ett år etter avslutningen av den første sesongen. Martin sørger fortsatt over tapet av sønnen og befinner seg i en følelsesmessig hengemyr han ikke kommer opp av. Kona har forlatt ham og han lever alene. Saga har på sin side fått seg kjæreste for første gang, og dette byr naturlig nok på nye utfordringer for henne, sa Rosenfeldt til NRK.no.

Ny på rollelisten er norske Jakob Oftebro, som blir en av gjennomgangsfigurene i den nye sesongen. 27-åringen har bodd i Danmark i flere år, snakker flytende dansk og skal spille rollen som en dansk aktivist.

Få nordmenn har sett første episode

Det kan være verdt å nevne at noen få nordmenn allerede har fått med seg første episode ved hjelp av svensk eller dansk tv. Men disse tallene er så små at de ikke vil ha noe å si her til lands, forteller analysesjef i NRK, Kristian Tolonen.

– Hvor mange nordmenn så Broen i går?

– En ubetydelige mengde. Det var snakk om noen tusen seere.

– Hvor mye har det å si for seertallene på NRK i kveld tror du?

– Jeg blir veldig overrasket hvis det har noen påvirkning, da må seertallene i Norge være veldig, veldig lave.

Første episode av Broen, andre sesong, kan du se på NRK1 i kveld fra klokken 21.30. Si hva du synes om episoden i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix