Øv deg på mørket

Er det skummelt å gå ned i den mørke kjelleren eller sove på rommet ditt om natta? Lag deg ditt eget treningsprogram der du går fram steg for steg for å overvinne mørkredselen.

Solveig Hareide og Kristen Hagen

TESTER SEG I MØRKET: Det er ikke farlig å være mørkredd når man er to. Psykologikandidat Kristen Hagen gir Solveig Hareide råd om hvordan hun kan overvinne redelsen for å gå alene i den mørke skogen.

Foto: NRK

SE VIDEO: Solveig tester sin mørkredsel

- Det er helt naturlig å være mørkredd. Det er fordi alle mennesker er tryggere og sikrere i dagslys der vi kan orientere oss ved hjelp av synet, sier psykolog og universitetslektor ved NTNU og Østmarka sykehus i Trondheim, Bjarne Hansen.

Går ikke over av seg selv

Både gamle og unge mennesker kan være redd for mørket. Noen lever med fobier og angst hele livet. Det fordi de har lært seg å unngå de farlige situasjonene. Hvis man alltid sover med lyset på om natta, eller hvis man alltid sørger for å gå sammen med noen gjennom skogen når det er mørkt, blir man ikke kvitt mørkredselen. Den blir sittende i kroppen til du gjør noe med den.

Bli venn med mørket

- For å bli kvitt redselen, kan det være lurt å trene på å være en stund i det skumle mørket, sier Bjarne Hansen.

For å få til dette, må du gjøre det gradvis skumlere for deg selv. Det er lurt å ha foreldre, venner eller søsken sammen med deg når du øver på å bli venn med mørket. Og du må ha kontrollen - altså må du ha muligheten for å si stopp, eller springe vekk.

- Begynn forsiktig. Når du er trygg, kan du gradvis øke slik at det blir skumlere. Husk at det er lov å stoppe underveis, eller springe vekk hvis det blir for skummelt, sier Hansen.

- For at øvingen skal virke slik at du kan bli godvenn med mørket, må du være i mørket så lenge at redselen går over av seg selv, understreker Hansen.


Slik gjør du det

Du kan for eksempel begynne med å slå av lampene i rommet én etter én. Ha noen sammen med deg i begynnelsen. Kjenn på hvor mørkt det kan bli før det blir for skummelt. Når du føler deg trygg nok, kan du be om å være alene i det mørke rommet. Vær der en stund og kjenn etter hvor lenge du klarer å holde ut. Det er når frykten går over av seg selv at det vil hjelpe. Husk at du har kontrollen, fordi du kan når som helst avbryte treningen.

Du må nok gjenta øvelsen flere ganger før du overvinner mørkredselen. Ikke gi deg med en gang.

En god øvelse

- Ved å bruke denne metoden kan mange bli kurert for mørkredselen som det er vanlig blant folk å ha, opplyser Hansen.

Faktisk kan du bruke metoden i andre vanskelige situasjoner også, for eksempel hvis du er redd for små rom, hunder, høye lyder eller edderkopper.

- Det gjelder altså å oppsøke den skumle situasjonen steg for steg mens du hele tiden er helt sikker på at du kan avbryte og stikke når som helst. Fordi du ser at det gang på gang går bra, blir du ikke redd lenger, sier Hansen.

Solveig Hareide og Bjarne Hansen

TESTER SOLVEIG: Psykolog og universitetslektor Bjarne Hansen jobber med hvordan fobier og angst skal behandles. Her får han Solveig Hareide til å blåse en ballong til den sprekker for å teste om Solveig er redd for høye lyder.

Foto: NRK

LES OGSÅ: Tips mot nervøsitet

SE OGSÅ: Bruk samme metode til å kurere edderkoppskrekk


Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix